ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ: ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΣ. ΔΩΣΤΕ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ – ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ.

 

Δυο χρόνια έχω στο Πιτυός, κι αν με ρωτήσετε ποιος είναι ο πιο φιλήσυχος κι άβλαβος Πιτυανός αβίαστα θα σας απαντήσω ο Αργύρης. Ακουμπισμένος στην ποιμενική ράβδο του τις μισές ώρες της μέρας και σκαρφαλωμένος στο γέρικο γαϊδουράκι του τις υπόλοιπες, ο Αργύρης κατευθύνει ολημερίς κι ολονυχτις το κοπάδι με τις αίγες του σχεδόν 70 χρόνια. Τόπακας απ’ τους λίγους έφυγε απ’ τα μέρη του μόνο για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, ανταποκρινόμενος στην κλήση της πατρίδας. Ποτέ άλλοτε.
Τέτοιες μέρες τον περασμένο Φλεβάρη ο Αργύρης έζησε κοσμοϊστορικά συμβάντα γύρω απ’ το μαντρί του. Αμφιβάλω αν είχε ξανακούσει για ΜΑΤ ή αν είχε υποψιαστεί ποτέ πως υπάρχουν καπνογόνα. Σαν τώρα θυμάμαι πως με μια του κίνηση είχε καθορίσει την έκβαση της πιο τυφλής σύγκρουσης στον τόπο τα τελευταία χρόνια. Εκεί, στον πυρήνα των μαχών, ο Αργύρης χτυπά με δύναμη το ραβδί του κι απευθύνεται, σαν στρατηγός, στον κόσμο που τον είχε περικυκλώσει. «Είμαστε σε πόλεμο μωρέ. Το καταλαβαίνετε;», φωνάζει και ο ήχος απ’ το ραβδί του που χτυπά στο χώμα ακούγεται πιο δυνατά κι απ’ τη φωνή του.
Πάμε στο σήμερα και θα ΄θελα να αντιληφθείτε πως σε όσα προτείνω παρακάτω σοβαρολογώ. Ποιος, κατά το δίδυμο Μηταράκη – Κάρμαμτζη, εμποδίζει το σχεδιασμό ομαλοποίησης της ζωής του τόπου; Ο Τριαντάφυλλος, ένας πολιτικός καιροσκόπος για να γίνει δήμαρχος. Ο Καραβασίλης, το γνωστό ακραίο στοιχείο. Ο Σκούφαλος, ο Στάθης, η Ερμιόνη, οι αριστερές παραφυάδες του πολιτικού τόξου. Έτσι δεν είναι;
Προσωπικά απευθύνω έκκληση στους επικεφαλής των δημοτικών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να χειριστούν την κατάσταση με σύνεση και τη δέουσα για τον τόπο ευθύνη. Ξέρω πως τους είναι δύσκολο να συνδέσουν το όνομα τους και την προσωπική διαδρομή τους με τον τυφλό κυβερνητικό σχεδιασμό στα σύνορα. Να ξέρουν όμως κι εκείνοι πως δίπλα τους, ως εκλεγμένοι συνεργάτες, στέκονται άνθρωποι, με πάθη και αδυναμίες. Κάποια στιγμή λυγίζουν, ειδικά όταν οι πιέσεις κατευθύνονται απ’ τους εξώστες της εξουσίας.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν χρειάζεται να δυναμιτίσουν το κλίμα με τις τοποθετήσεις τους. Δεν χρειάζεται να συμβάλουν στο βαθύ διχασμό μιας κοινωνίας. Αρκετά ως εδώ! Μην μπερδέψουν το μήνυμα. Η κοινωνία της Χίου είναι ενωμένη, ξέρει τι θέλει, το απέδειξε και θα το ξανααποδείξει.
Να καταθέσουν σύντομα και ήπια τις θέσεις τους και να ψηφίσουν λευκό στην ψηφοφορία, επιτρέποντας στην κυβέρνηση και το δήμαρχο, με την ανοχή τους, να εφαρμόσουν το σχέδιο τους, ζητώντας μάλιστα να επιταχύνουν τις κινήσεις τους. Να αρχίσουν τώρα, απ’ το Φλεβάρη, καθώς βιάζονται.
Να τους δώσουν τη δυνατότητα να αποδείξουν πως το, κατ’ εκείνους, επιθυμητό είναι και εφικτό. Να σταματήσουν το μαρτύριο του τόπου να σύρεται πίσω από έναν πρακτικά ανεφάρμοστο σχεδιασμό.
Να βγουν απ’ το κάδρο μιας άγονης για τον τόπο αντιπαράθεσης κι ας επιτρέψουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό να βρει τον τρόπο να πείσει την αμετακίνητη στάση του Πέτρου, του Γιώργη, του Βασίλη, του Νικολή, της Μαρίας, της Βούλας, της Παναγιώτας, του κάθε ανώνυμου Χιώτη. Μόνο να πουν έγκαιρα σ’ όλους αυτούς πότε σκοπεύεουν να φέρουν τις μπουλντόζες διαμόρφωσης του χώρου στις Μπαμπακιές, στον Αντρόλακο, στο 18, στο Θόλος ή όπου αλλού καταλήξουν αύριο ή μεθαύριο, για να έχουν φορτισμένες τις μπαταρίες των κινητών τους… Πως και πως περιμένουν το ποστάρισμα του επεισοδίου Νο 2. Έχουν προεξοφλήσει και το τέλος του
ΥΓ: Στελέχη της ΝΔ από τη Χίο, με εγνωσμένο κύρος, έχουν καταθέσει εγγράφως στην κυβέρνηση τις απόψεις τους επί του θέματος. Η Χίος δεν είναι Σάμος, Κως ή Λέρος, προειδοποίησαν. Στο χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να βρει τον τρόπο να σιγάσει τη ράβδο του Αργύρη, όταν θα σηκωθεί για να ξαναδώσει το σύνθημα. Γιατί να είναι βέβαιοι. Σε ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησης του σχεδιασμού, η ράβδος δεν θα μείνει προσγειωμένη στο χώμα. Θα το προασπιστεί όπως του πρέπει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.