ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – Η Σπεράντζα, ο Νίκος & ένα σχολικό ανέκδοτο….

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Σπεράντζα Βρανά και Νίκος Ρίζος δυο δημοφιλέστατοι ηθοποιοί του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου που συνεργάστηκαν από κοινού πολλές φορές στην διάρκεια της δημιουργικής τους καριέρας.

Η Σπεράντζα γεννήθηκε στο Μεσολόγγι 6 Φεβρουαρίου 1928. Ο Νίκος στο Πέτα της Άρτας 30 Σεπτεμβρίου 1924. Και οι δύο απεβίωσαν στην Αθήνα, η μεν Σπεράντζα 29 Σεπτεμβρίου 2008 ο  δε Νίκος 20 Απριλίου 1999.

Λοιπόν, μόλις πέρασε η επέτειος θανάτου της Σπεράντζας ,29 του Σεπτέμβρη, και του Νίκου, 30 του Σεπτέμβρη -γέννηση.

Και , πάμε στο βιβλίο της δημοφιλούς ηθοποιού ,  το :Σπεράντζα Βρανά Έλα, καλέ, τώρααα /ΑΓΚΥΡΑ- 2005 από το οποίο αντιγράφω και σας μεταφέρω ένα ανέκδοτο που έχει καταγράψει και αφηγείται  η Σπεράντζα.

Ο Ρίζος ήταν Αρτινός και μίλαγε χωριάτικα, μάλιστα κυκλοφορούσε κι ένα ανέκδοτο τότε σχετικό με την χωριάτικη προφορά, που μας το είχε πει ο ίδιος.

Όταν πήγαινε στην πρώτη Δημοτικού, η δασκάλα, που τότε τους μάθαινε να συλλαβίζουν, τους έγραψε στον πίνακα, ΓΑΤΑ, και μετά τους ρώτησε:

-Γου, α;

-Γα, κυρία.

-Μπράβο, παιδιά, του, α;

-Τα, κυρία.

-Μπράβο, παιδιά. Όλοι μαζί τώρα.

-Γατσούλ’ , κυρία(γατσούλ λένε στην Άρτα τη γάτα). Σελίδα-184.

………………..

Λίγοι θα ήθελαν να είναι στην θέση αυτής της δασκάλας….

Δημοφιλείς ηθοποιοί της χρυσής 10ετίας του ’60 που η δημοφιλία τους παραμένει αμείωτη λόγω των συχνών προβολών των ταινιών που συμμετείχαν από την μικρή οθόνη  , η Σπεράντζα Βρανά κι ο Νίκος Ρίζος 10 χρόνια η Σπεράντζα και 20 ο Νίκος από την εκδημία τους είναι… σαν να μην έφυγαν ποτέ.

Πηγή: Σπεράντζα Βρανά: «Έλα ,καλέ, τώρααα» Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ-2005.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος – Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.