Εμπαιγμός είναι το πρόγραμμα “Γέφυρα”! Kερδισμένοι ξανά οι τραπεζίτες!

Το πρόγραμμα “Γέφυρα”, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως σανίδα σωτηρίας των δανειοληπτών, στην πραγματικότητα είναι “σανίδα σωτηρίας” των τραπεζών, για να εξασφαλιστεί η βέβαιη εισπραξιμότητα των δανείων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, με την κατάσταση που επικρατεί για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, θα ήταν τουλάχιστον αβέβαιη η δυνατότητα αποπληρωμής τους. Οι τράπεζες λοιπόν, θα εισπράξουν από το δημόσιο ποσά που θα ήταν αμφίβολο ότι θα τα εισέπρατταν, ωστόσο δεν εξασφαλίζεται η απαλλαγή των δανειοληπτών, αφού αν καθυστερήσουν την καταβολή ή αν δεν μπορέσουν τελικά να ανταποκριθούν, τότε θα τους ζητηθεί όλο το ποσό που έχει καταβάλει το δημόσιο, και μάλιστα με τόκο!

Όμως, “Δημόσιο” σημαίνει κρατικός προϋπολογισμός; Ποιου τα λεφτά δημιουργούν τον προϋπολογισμό αυτό; Των φορολογούμενων. Ο λαός σύμφωνα με στοιχεία συμβάλλει κατά 95% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Δηλαδή, ο λαός θα πληρώσει για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τα “κόκκινα” δάνεια και την εμφάνιση νέων “κόκκινων” δανείων.

Από την άλλη, οι τράπεζες δεν έχουν καμία χασούρα, αφού η καταβολή γίνεται ανεπιστρεπτί. Έτσι, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς όταν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της.

Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να πλασάρει τάχα ως «προστασία» της πρώτης κατοικίας, για να κουκουλώσει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες. Δώρο, λοιπόν, 500 εκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες είναι το περιβόητο πρόγραμμα “Γέφυρα” και ουδεμία προστασία της πρώτης κατοικίας εξασφαλίζεται με το νομοσχέδιο, αφού είναι τέτοιοι οι όροι και οι ποινές, που οδηγούν στην εξόντωση του μικρού δανειολήπτη. Ενδεικτικά, σημειώστε ότι «δίνεται δυνατότητα για αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως τις 30 Σεπτέμβρη, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους οφειλέτες από εκεί και μετά, και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι οι βαριές συνέπειες της κρίσης θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τον Σεπτέμβρη και μετά». Για όσους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, στο άρθρο 79 προβλέπεται ότι όχι μόνο ότι θα διακόπτεται η συνεισφορά του Δημοσίου, αλλά ουσιαστικά «θα αναζητείται αναδρομικά το σύνολο της συνεισφοράς που κατέβαλε επί εννιά μήνες το Δημόσιο, και μάλιστα έντοκα, με ποσοστό 2% έως 5% επιπλέον από τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου που θα χρειαστεί να καταβάλει!».

Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, παρουσιάζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα, όπου είπε ότι με αυτή την πρωτοβουλία «καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών» και «περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία». Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει στόχο την «προστασία» της πρώτης κατοικίας, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατέψει τους δανειολήπτες, που χρόνια μαστίζονται από τις διαχρονικές πολιτικές των κομμάτων που κυβερνούν, και που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση και το χτύπημα του εισοδήματος των πολλών, για να τους ελαφρύνει από χρέη για την πρώτη κατοικία, τότε θα έπρεπε ο προσδιορισμός των χρεών να γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, να υπολογίζεται ελάφρυνση λόγω παιδιών, να προβλέπει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ.), να προβλέπει γενναίες διαγραφές χρεών, ειδικά σε όσους βρίσκονται σε δεινή θέση (κλείσιμο επιχείρησης, ανεργία κλπ), να πάρει μέτρα για αναστολή πληρωμής για ανέργους για όσο διαρκεί η κρίση, και άλλες ουσιαστικές ελαφρύνσεις, όπως να σταματήσουν να “τρέχουν” οι τόκοι κ.α.

Βεβαίως, όλα αυτά μαζί με αρκετά άλλα, απορρίφθηκαν μόλις πρόσφατα και από τη ΝΔ, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ σε ολοκληρωμένη πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή, οπότε για άλλη μια φορά φαίνεται ποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα ποιων.

Γιάννης Ν. Παληός

6-8-2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.