ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΣΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ 

Την 2η Κυριακή μετά τα Φώτα, κατά την οποία αναγινώσκεται στη Θεία Λειτουργία η Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των 10 λεπρών από τον Κύριο, εορτάσθηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Λαζάρου στο Λωβοκομείο της Χίου, η μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του λεπρού (+ 4 Ιανουαρίου 1964).
Ο Άγιος έζησε 43 ολόκληρα χρόνια στο Λωβοκομείο της Χίου (1914-1957), πλησίον του Αγίου Ανθίμου της Χίου (Αρχιμανδρίτου- Ιδρυτού, Κτήτορος και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας Χίου και Εφημερίου του Λωβοκομείου Χίου), ο οποίος τον έκηρε Μόναχο με το όνομα Νικηφόρος (το κατά κόσμον όνομα του ήταν Νικόλαος Τζανακάκης).
Ο Άγιος Νικηφόρος ήταν ο Πρωτοψάλτης του Ναού του Ιδρύματος και διέπρεψε στην άσκηση και την αρετή, κατέγραψε δε και όλα τα θαύματα που είδε να πραγματοποιούνται στο Λωβοκομείο από τον Άγιο Άνθιμο.
Ο Ι. Ναός του Αγίου Λαζάρου διατηρείται σήμερα σε άριστη κατάσταση με μέριμνα και φροντίδα αποκλειστικά και μόνον του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου και του Πολιτιστικού συλλόγου Κοφινά- Σίφι, δηλαδή των κατοίκων της περιοχής.
Κατωτέρω, στις φωτό, απόψεις του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου. Χαρακτηριστικά, προβάλλεται το παλαιό ιερό Ευαγγέλιο που χρησιμοποιείτο κατά τη Θεία Λειτουργία, αλλά και κορνίζα η οποία φέρει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Αγίου Νικηφόρου.
Το Λωβοκομείο της Χίου είναι μια απόδειξη ότι η αγιότητα δεν είναι κάτι το απόμακρο από την εποχή μας, αλλά και ότι καλλιεργείται βαθύτερα μέσα από συνθήκες πόνου και οδύνης. Εκεί, αντί του γογγυσμού, εάν πρυτανεύσει η δοξολογία στον Θεό και η ευχαριστία, ο άνθρωπος εξαγιάζεται ως “χρυσός εν χωνευτηρίω” ! Τι είναι η άσκηση; Η εκκοπή του ιδίου θελήματος, δηλαδή του εγωισμού μας. Με δυο λόγια η άρνηση του κακού εαυτού μας.
Σήμερα, έχουμε τα πάντα κι όμως δεν ευγνωμονούμε τον Θεό καθημερινά για όλα αυτά. Τούτο είναι σημείο αγνωμοσύνης και αχαριστίας απέναντι στον ευεργέτη μας Κύριο.
Ο Άγιος Νικηφόρος έδειξε τον δρόμο της σωτηρίας. Ασθένησε βαριά κι όμως δεν γόγγυσε, αλλά δοξολογούσε τον Θεό.
Ο Άγιος Νικηφόρος να είναι βοηθός μας και μεσίτης μας προς τον πανοικτίρμονα Θεό να απαλλαγούμε από την μάστιγα του κορονοιού.
Την Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας τέλεσε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου Κοφινά, Πρωτ. π. Μιχαήλ Στυλ. Μανώλης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση μετά κολλύβων εις μνήμην όλων των κεκοιμημένων τροφίμων του ιδρύματος, αλλά και όλων των κεκοιμημένων εργαζομένων και υπηρετησάντων σ’ αυτό. Έστω η μνήμη απάντων αιωνία.
Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος
Κήρυκας θείου λόγου
(Λωβοκομείο Χίου, 16.01.2022)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.