Επιδότηση ΕΣΠΑ για κατασκευή eshop για φυσικά καταστήματα

Για ακόμα μια φορά το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται κοντά στον πολίτη, στηρίζοντας τον, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και την οικονομική κατάρρευση που έχει υποστεί η χώρα μας, λόγω των λουκέτων που έχουν μπει σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, μετά τα μέτρα της κυβέρνησης. Τώρα με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ μπορούν οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό κατάστημα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να ανταπεξέλθουν οικονομικά μέσω των online πωλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, με τη Δράση «e-λιανικό» που έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) θα στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού (COVID-19), θα ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους και θα διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας τους.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Για τη χρηματοδότηση από την παρούσα Δράση, απαιτείται η υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης, στην οποία θα επισυνάπτονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

– Κατάσταση ενεργών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr

– Παραστατικά προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού καταστήματος της επιχείρησης

-Αποδεικτικά στοιχεία της δημιουργίας/αναβάθμισης του ηλεκτρονικού καταστήματος (πχ ηλεκτρονική διεύθυνση)

– Φωτογραφίες του Φυσικού Καταστήματος με εμφανή τα στοιχεία ταυτοποίησης και χωροθέτησης αυτού.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να έχουν ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ (ΚΑΔ 47 και Αναλυτικοί αυτού με την εξαίρεση του τομέα της αλιείας και της εμπορίας καπνού και προϊόντων καπνού)
  • Υφιστάμενες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ έως την 30/9/2019.
  • Νεοσύστατες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ από 1/10/2019 έως την 7/11/2020.
  • να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,
  • να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά,
  • να έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος που θα πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • να λειτουργεί σε δύο γλώσσες καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive, να συνοδεύεται από λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • να διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στο σύνολο των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

 

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 80.000.000 ευρώ. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Εδώ στη Χίο, κατά τη περίοδο του lockdown πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε λουκέτο, αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άλλες πάλι, δεν δύνανται να ανοίξουν αφού δεν έχουν υπαλλήλους, διότι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα τους. Τώρα δίνεται μια λύση. Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μια σανίδα σωτηρίας για επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν οικονομικά να προβούν σε αυτή την κίνηση. Όμως, τώρα μέσω της επιδότησης του ΕΣΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν e shop και να προσεγγίσουν τους πελάτες τους δίνοντας τους τη δυνατότητα να προβούν σε ασφαλείς αγορές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.