Επιλύεται ένα  ακόμη βασικό πρόβλημα των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. της χώρας

 

Οι πρώτοι Πτυχιούχοι του σημερινού Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. που έγινε με το Νόμο 4547/12-6-2018 τριετούς φοίτησης αποφοίτησαν τον Ιούνιο του 2020. Όμως δεν μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως σήμερα διότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν έχει θεσπίσει τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Αποτέλεσμα Πτυχιούχος του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου να λάβει πλέον και εγγράφως, στις 18/8/2020, την σχετική απάντηση από το Τμήμα Επαγγέλματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα Πτυχιούχοι να προβούν και σε έγγραφη γνωστοποίηση του προβλήματος προς το σχολείο το οποίο ακολουθώντας την σχετική διαδικασία ενημέρωσε τους ανωτέρους του και εκείνοι με τη σειρά τους το Υπουργείο Παιδείας αλλά επειδή η επίλυση του θέματος καθυστερούσε αναγκάστηκαν να προβούν ακόμη και στη διεκδίκηση της επίλυσής του μέσω δικηγόρου.

Το αίτημα έφθασε αρχικά προφορικά στον Υπεύθυνο του Περιφερειακού τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ) ο οποίος συμβούλεψε τους μαθητές να ακολουθήσουν την διαδικασία μέσω του σχολείου ιεραρχικά και στην συνέχεια στις 21/8/2020 ενημέρωσε ο Υπεύθυνος προφορικά τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και στις 14&15/9/2020 προφορικά την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Στην συνέχεια του κοινοποίησε Πτυχιούχος τα σχετικά έγγραφα και του ζήτησε να κάνει ότι μπορεί προσωπικά αλλά και ως Περιφερειακό Τμήμα της  ΕΤΕ. Μετά από σχετικό αίτημα που τέθηκε τηλεφωνικά, λόγω covid-19, στις 5/11/2020 σε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ), εισηγήθηκε το θέμα δια ζώσης στην Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων την επόμενη κιόλας ημέρα. Από την συνάντηση προέκυψε όπως μας ανέφερε ότι στο Σχέδιο Νόμου που αφορά το ¨Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης & άλλες διατάξεις¨ θα περιλαμβάνεται σχετική διάταξη για το ζήτημα και θα το παρακολουθεί στενά, ενώ αν στην δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου προς διαβούλευση δεν υπάρχει σχετική διάταξη θα το ξαναθέσει!

Όντως!

Το σχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική διάταξη που ταλανίζει όλους τους απόφοιτους του τριετούς Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου σε όλη την Ελλάδα και έχει να κάνει, ουσιαστικά, με την μη αναγνώριση του Πτυχίου τους λόγω έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η λύση δίνεται με το άρθρο 102 που αναφέρει σχετικά:

 

¨Άρθρο 102

Ισοτιμία τίτλων σπουδών τριετών εσπερινών λυκείων

Τροποποίηση του άρθρου 105 του ν. 4547/2018

Ύστερα από το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 105 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), προστίθεται εδάφιο και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: «Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄.

«Οι χορηγούμενοι τίτλοι σπουδών των τριετών Εσπερινών Λυκείων (ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ.) είναι ισότιμοι των αντίστοιχων τίτλων των τετραετών Εσπερινών Λυκείων (ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ.)»

Τα πρώτα απολυτήρια του τριετούς εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και τα πρώτα πτυχία του τριετούς εσπερινού ΕΠΑΛ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 20192020.

Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο, με εξαίρεση την περίπτωση αποφοίτων Λυκείου που εγγράφονται σε εσπερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου.

Ως προς την τελευταία κατηγορία μαθητών, δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια έχουν όσοι φοίτησαν επί δύο (2) πλήρη σχολικά έτη σε εσπερινό ΕΠΑΛ.».

Ως προς τους αποφοίτους του τετραετούς εσπερινού λυκείου (ΓΕΛ ΕΠΑΛ) εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. ¨

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αύριο Δευτέρα 7-12-2020 συνεδριάζει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχετικό Σχέδιο Νόμου και στη συνέχεια θα πάει για ψήφιση στη Βουλή έως τα μέσα περίπου του Δεκέμβρη.

Θεωρούμε ότι το σχετικό άρθρο αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του προαναφερθέντος Σχεδίου Νόμου, Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του άρθρου στον ψηφισθέντα νόμο, προκειμένου η Πολιτεία να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους Πτυχιούχους των τριετών Εσπερινών ΕΠΑ.Λ όλης της χώρας, δίνοντας στους Πτυχιούχους το Πτυχίο αλλά στη συνέχεια επιτρέποντάς τους να εργαστούν νομίμως αφού θα τους εφοδιάζει και με την σχετική Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Χίος 14-12-2020

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.