ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΣΧΙΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΧΙΝΩΣΗΣ.

Η  εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας  στον ευρωπαικό  κανονισμό 2080/92 , που  προβλέπει τη   «διάσωση γεωργικών γαιών»  οδήγησε στην  ένταξη του μαστιχόδεντρου στα επιδοτούμενα δέντρα.

Η εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην μετατροπή   των καμένων περιοχών, αλλά και  των άγονων και χέρσων εκτάσεων σε μαστιχώνες ενώ παράλληλα, πολλαπλασίασε  το φυτικό κεφάλαιο και αύξησε την ετήσια παραγωγή, βελτιώνοντας κατά συνέπεια, σημαντικά, το εισόδημα του παραγωγού.

Η κατάργηση του προγράμματος αυτού για την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη οικονομικά και υγειονομικά περίοδο λόγω της πανδημίας, θεωρούμε ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές, στην παραγωγή του μοναδικού αυτού προιόντος. 

Ζητάμε,  την επαναφορά και της συνέχισης   αυτού του μέτρου για  τη στήριξη – ενίσχυση των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου, καλούμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να πράξουν τα δέοντα , ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η παραγωγή της μαστίχας δεν καλύπτει τη ζήτηση και μετά από δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου του νησιού.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.