Επιμένει φορομπηχτικά η Δημοτική Αρχή στα ανταποδοτικά τέλη 2023

Στον ίδιο δρόμο της φορομπηχτικής της πολιτικής επιμένει η Δημοτική Αρχή Χίου, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του η ΛΑΣ Δήμου Χίου. Σε αυτήν αναφέρουν:   «Μετά το άγριο κυνηγητό των δημοτών μας για παρελθόντα χρέη με δεσμεύσεις ΦΠΑ και κατασχέσεις χρημάτων από τους λογαριασμούς, μετά τις αυξήσεις του νερού στη  ΔΕΥΑΧ  και τις αυξήσεις της ΔΙΑΝΟΧ, ήρθε και η ώρα επί της ουσίας αυξήσεων και στα ανταποδοτικά τέλη , συνοδευμένες με τις γνωστές αλχημείες και τη θεωρία των «μαγισσών» της αντιπολίτευσής. Κι όλα αυτά την ώρα που η «καπαμά» πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά με την ακρίβεια να καλπάζει και να εξανεμίζει τα εισοδήματα των δημοτών μας.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της δημοτικής αρχής , αφορούν μόνο στην αυλή της και στις φιέστες της και έχουν προ πολλού καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Τα «θα κάνουμε γενναίες μειώσεις  στα ανταποδοτικά τέλη» , τα επόμενα χρόνια που έλεγε ο δήμαρχος , αποδείχτηκαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  Ως Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια , ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής που χαρατσώνει, αγωνιζόμαστε  να γίνουν γενναίες μειώσεις για τους δημότες μας, ώστε  να μπορέσουν να ανασάνουν από τα ανταποδοτικά τέλη που είναι ληστρικά, αποτελούν διπλή φορολογία γι αυτό και παλεύουμε για  την κατάργησή τους.

Επειδή όμως  συναντάμε τοίχο , επειδή ακούμε τα συνήθη ψέματα ότι δεν γίνονται αυτά και δεν θα βγαίνει ο δήμος , παραθέτουμε τι γίνεται στην Πάτρα με τα ανταποδοτικά τέλη, τον μοναδικό δήμο στην Ελλάδα που βρίσκεται στη διοίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση  και ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής.

Ο Οικιακός συντελεστής από 1,95€/τ.μ. που ήταν την 1/9/2014 με τις συνεχόμενες μειώσεις που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Πάτρας  από τότε μέχρι σήμερα έχει  πάει στο 1,08/τ.μ. σε πολλές περιοχές και  μέχρι   0,73€/τ.μ. σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές/τοπικές κοινότητες. Επίσης από την αρχή της θητείαςτης  ενέταξαν  τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, πυλωτές κ.τ.λ.) σε χαμηλό συντελεστή 0,90€/τ.μ. αντί του συντελεστή που πλήρωναν μέχρι τότε που ήταν όσο και της κύριας χρήσης, αυτόν δηλαδή του οικιακού συντελεστή, όπως γίνεται στη Χίο από όλες τις δημοτικές αρχές και τη σημερινή.

Ο συντελεστής αυτός των βοηθητικών χώρων είναι τώρα με τις μειώσεις στο 0,73€ σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πάτρας.  Έχουν ακόμα κάνει πλήρη απαλλαγή από τα τέλη αυτά στις κατοικίες που βρίσκονται α)πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τα χωριά πέριξ του ΧΥΤΑ στα μαστιχόχωρα. Επαγγελματικός συντελεστής: (οικονομικής δραστηριότητας). Το 2014 ο επαγγελματικός συντελεστής ήταν  στο ύψος του 3,60/τ.μ. Η Δημοτική Αρχή με πλειοψηφία την Λαϊκή Συσπείρωση τον  μείωσε από το 2015 στο 3,40€/τ.μ. και από το 2021 στο 3,06€/ τ.μ.

Παράλληλα στον επαγγελματικό συντελεστή τώρατου 3,06, διαμόρφωσαν  ξεχωριστό μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πατάριακ.τ.λ.)στο 0,90€/τ.μ..  Το 2021 έγινε μείωση στον συντελεστή για βοηθητική χρήση  10%  παντού,  πλην του αυξημένου συντελεστή 4,5, και διαμορφώθηκε στο 0,81€/τ.μ. Σε αυτόν τον συντελεστή ενέταξαν  και τους βοηθητικού χώρουςγηπέδωνπ.χ, αποδυτήρια (χαμηλότερο δηλαδή από τους υπόλοιπους χώρους οικονομικής δραστηριότητας). Εκτός όλων αυτών διαμόρφωσαν  ξεχωριστό συντελεστή 0,90€/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα για να μην πληρώνουν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής που με τη μείωση του 2021 είναι τώρα στο 0,81€/τ.μ. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Πάτρας ΜΟΝΟΝ αυτή , προχώρησε στη Δημιουργία ξεχωριστού αυξημένου επαγγελματικού συντελεστή για  επιχειρήσειςμεγάλης κερδοφορίας, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι το 2014, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλήρωναν με τον επαγγελματικό συντελεστή που υπήρχε όπου βρισκόταν η επιχείρηση, δηλαδή όπως ένας μικροεπαγγελματίας. Το ίδιο έχουμε εδώ και χρόνια προτείνει με το σημερινό δήμαρχο να μας απαντά ότι θέλουμε να διώξουμε τους εφοπλιστές από το νησί και δεν θα έχει μετά πού να δίνει τις πλάκετες… Ο συντελεστήςγι’ αυτές τις μεγάλης κερδοφορίας επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 6,00€/τ.μ. Οι επιχειρήσεις αυτές  είναι: Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Ιδιωτικές Κλινικές και Θεραπευτήρια, Εταιρείες Σταθερής κ Κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, Ασφαλιστικές  εταιρείες ΔΕΗ ΟΤΕ,ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, ΚΑΖΙΝΟ, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, κοινόχρηστοι χώροι, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, με τις πολεμικές συγκρούσεις , την ενεργειακή φτώχεια και την ολομέτωπη επίθεση στα εισοδήματά μας για να πληρώσουμε εμείς και πάλι την κρίση, τους πολέμους τους , την ενεργειακή μετάβαση και τα άλλα πράσινα άλογα,  η μόνη  ρεαλιστική λύση είναι αυτή που περιγράψαμε.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει χώρα μας, για να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΣ Δήμου Χίου.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.