Επιστολή της “Συμμαχίας Αξιών” προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για το 5ο Δημοτικό Σχολείο

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Τριάντα μήνες μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2020, η κατάσταση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου, έχει χειροτερέψει:

  1. Το ένα από τα κτίρια έχει υποστεί ζημίες και έχει κριθεί ακατάλληλο. Στην κατεύθυνση αυτή με μεγάλη αργοπορία έχει δημοπρατηθεί και πληροφορούμαστε από τον κ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών ότι σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με εταιρεία της μελέτης ανακατασκευής της παλιάς πτέρυγας και επέκτασης της.
  2. Το άλλο κτίριο έχει υποστεί ζημίες, όχι από τον σεισμό, αλλά λόγω μη συντήρησης του, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι σοβάδες από το ταβάνι των μπαλκονιών, να έχουν υποστεί ζημία οι εξωτερικές κολώνες και εν γένει να προκαλεί προβληματισμό ως προς την ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλων.
  3. Το κτίριο που ενοικιάζεται από ιδιώτη, έχει γνωστοποιηθεί ότι πωλείται.
  4. Οι τουαλέτες του σχολείου ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
  5. Το δάπεδο της αυλής του σχολείου είναι σε κατάσταση που δεν ενδείκνυται για την χρήση, για την οποία προορίζεται.

Είναι προφανές ότι το γεγονός ότι δεν έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των μείζονων θεμάτων της σχολικής μονάδας, προκαλεί εύλογους προβληματισμούς στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και σε όλους εμάς, που επισκεπτόμαστε τον χώρο και έχουμε ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί.

Για τον λόγο αυτό, ως ΣυμμαΧία Αξιών, παρακαλούμε όπως θέσετε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, με την παράκληση να περιληφθούν στον φάκελο του θέματος:

  1. Η σύμβαση της μελέτης ανακατασκευής και επέκτασης.
  2. Τυχόν αυτοψία από το Τμήμα Αυθαιρέτων και Επικινδύνων του Δήμου Χίου.
  3. Τυχόν αλληλογραφία με άλλες Αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομικό Τμήμα κ.λπ.)
  4. Άδειες που έχουν εκδοθεί για τα κτίρια.
  5. Κάθε σχετικό έγγραφο με το έργο που απαιτείται να γίνει στο δεύτερο κτίριο, σε σχέση με τις κολώνες και τα ταβάνια των μπαλκονιών, καθώς και έγγραφη βεβαίωση των τεχνικών υπηρεσιών σχετικά με την ακαταλληλότητα και την ασφάλεια του.
  6. Αλληλογραφία ή κάθε έγγραφο που αφορά στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που ενοικιάζεται για τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Σχολείου.
  7. Τα πρότυπα, που πρέπει να υπάρχουν για τις σχολικές αυλές.
  8. Απόσπασμα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις χρήσεις των γειτονικών ακινήτων.

 

Στην συζήτηση παρακαλούμε να προσκληθούν προκειμένου να προσέλθουν:

  1. Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χίου.
  2. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  3. Ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.
  4. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου
  5. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.

 

Ελπίζουμε ότι η συζήτηση που θα αναπτυχθεί και κυρίως οι δεσμεύσεις που θα αναληφθούν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασιστεί, να φέρουν επιτέλους ένα αποτέλεσμα για το σχολείο, που σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση, η οποία δεν τιμά κανέναν μας.

Ελπίζουμε, ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης, ώστε τους επόμενους μήνες να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας.

Για την ΣυμμαΧία Αξιών

Ο επικεφαλής

 

 

Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.