Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για τις νέες δράσεις ΕΣΠΑ 2021-2027

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου την προκήρυξη των κάτωθι 2 σημαντικών δράσεων, οι οποίες αναμένεται να τύχουν σημαντικής ανταπόκρισης από το επενδυτικό κοινό:
Α) «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Β) «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ.

Οι δύο αυτές δράσεις ουσιαστικά απευθύνονται σε επενδυτές, οι οποίοι έχουν καταφέρει πριν την υποβολή της Αίτησης τους να ωριμάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια αδειοδοτικά κυρίως.
Ωστόσο:
1. τα 2 αυτά προγράμματα χρηματοδότησης προκηρύχθηκαν εν μέσω εορταστικής περιόδου, όπου η δυνατότητα έκδοσης αδειών ή ακόμη και Βεβαιώσεων χρήσης γης ήταν περιορισμένη λόγω αργιών ή εορταστικών αδειών.
2. Παρά την τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής της δράσης και την αύξηση του ορίου De Minimis, παραμένει το ανώτατο όριο επιδότησης στις 200.000 ευρώ, οπότε οι μειονεκτικές περιοχές δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη μέγιστη επιδότηση (60%) που προβλέπουν οι συγκεκριμένες προκηρύξεις σε ένα επενδυτικό σχέδιο πχ 400.000 ευρώ.
3. Το Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΚΕ) παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και έως σήμερα δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση και υποβολή επενδυτικών σχεδίων.
4, Έως σήμερα δεν έχουν εκδοθεί επίσημα αρχεία Ερωταπαντήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ασάφειες.

Για όλους αυτούς τους λόγους κρίνουμε απαραίτητο να δοθεί άμεσα εύλογος χρόνος παράτασης, ώστε να μην αποθαρρυνθούν όσοι επενδυτές βρίσκονται στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων αδειών για να προλάβουν να υποβάλουν και να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τις επενδύσεις τους.

Επιπρόσθετα ζητούμε να μην ισχύει το πλαφόν των 200.000 ευρώ επιδότησης για τις παρούσες προσκλήσεις που αφορά τις μειονεκτικές περιοχές, το οποίο είναι εξ ορισμού άδικο.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.