Επιστροφή στα σχολεία με μέτρα προστασίας και φέτος

Η αύξηση των κρουσμάτων όλο και αυξάνεται και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το κοκτέιλ γρίπης και covid-19. Εν μέσω αυτής της μεγάλης έξαρσης άνοιξαν τα σχολεία.

Στον χώρο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν μπορούν κάποια μέτρα να αποτρέψουν την διασπορά μέσα στα σχολεία. Σε αυτά τα μέτρα, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για μάσκες και self test.

Τονίζεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει και μεγάλη αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ την τελευταία βδομάδα έχουν καταγραφεί και 57 θάνατοι.

Στην προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικούς (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα και συστάσεις για την τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

– Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ξεπλένονται με άφθονο σαπούνι κατά των ιώσεων και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

– Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

– Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος και τη χρήση τουαλέτας.

Επίσης προτείνονται:

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
  • Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Πότε πρέπει να μείνει σπίτι ένας μαθητής/τρια

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ένας κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμείνει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του.
  • Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μαθητής/τρια θα πρέπει να παραμείνει σπίτι μέχρι την υποχώρηση ή την βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς την λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.