Εργαστήριο :Καταπολεμώντας τη ρητορική του μίσους στη Βιβλιοθήκη “Κοραής”

 

 

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης της Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «Κοραής»  με την κοινωνία, διοργανώνεται ενημερωτική συνάντηση-εργαστήριο  σε συνδιοργάνωση με την Πρωτοβάθμια και την  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου   με θέμα : “ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ”.

Καλεσμένη θα είναι η κα. Αντιγόνη Λυμπέρη, Κοινωνιολόγος, Κοινωνική Φροντιστής ΕCC, Mέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιξαν νέους ορίζοντες στηναλληλεπίδραση των ανθρώπων και κατ’ επέκταση στην επικοινωνία.
Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του διαδικτύου βοηθά στην άμεση ανταλλαγή απόψεων ανθρώπων που βρίσκονται από τη μια άκρη της γης στην άλλη, η ανωνυμία όμως που προσφέρει κρύβει ποικίλους κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διάδοση του μισαλλόδοξου λόγου από οπαδούς ακραίων ιδεολογιών και η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε αυτόν από χρήστες κάθε ηλικίας, λόγω των ελλιπών ελέγχων στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον όρο μισαλλόδοξος λόγος (hatespeech) νοείται “κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, υποκινεί, προωθεί ή δικαιολογεί το ρατσιστικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους που βασίζονται στη μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένων αυτής που εκφράζεται μέσω του επιθετικού εθνικισμού και εθνοκεντρισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των ανθρώπων με καταγωγή από την αλλοδαπή».
Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ιδιαίτερα υβριστική, έως και απειλητική συμπεριφορά, καθώς και σχόλια που είναι συνήθως προσβλητικά.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η διατύπωση των ορισμών του παραπάνω φαινομένου στο διαδίκτυο και όρων έκφρασης σε αυτό και μέσα από πραγματικές ασκήσεις να εντοπίσουμε το φαινόμενο και με ενέργειές μας νατο αποτρέψουμε.Θα παρουσιαστούν, επίσης, δυναμικά σημεία από τον οδηγό  του Συμβουλίου της Ευρώπης που μπορούν να φανούν χρήσιμα και να αξιοποιηθούν θετικά για την αποτροπή του φαινομένου από γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στην Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «Κοραής» , Κτίριο Β (είσοδος από Αμάντου)  την Τετάρτη 10/05/2023 και ώρα  18:30.\

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.