Ερευνητική ομάδα Eurobank – Εξελίξεις στον Τραπεζικό Τομέα στην Κύπρο κατά την περίοδο 2013-2022 και προτεραιότητες προσεχώς για ευρωστία και επέκταση

Εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου, καθώς και για το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, οι κυπριακές αρχές ζήτησαν τον Ιούνιο του 2012 οικονομική βοήθεια από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Τον Μάρτιο του 2013, το Eurogroup κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα βασικά στοιχεία ενός Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Κύπρο, συνοδευόμενου από χρηματοδότηση έως €10 δις. Το σχετικό μνημόνιο περιλάμβανε μεταξύ άλλων μέτρων (δημοσιονομικών, διαρθρωτικών αλλαγών σε κλάδους κ.ά.), μια σειρά από μέτρα εξυγίανσης, ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Περαιτέρω ρυθμιστικά και εποπτικά μέτρα για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η εκτεταμένη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα να συνεχιστεί, τόσο μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων όσο και εντός αυτών. Ο κύριος σκοπός αυτού του focus note είναι να παρουσιάσει τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κατά την περίοδο 2013-2022 (στο ρυθμιστικό-εποπτικό πλαίσιο, τη διάρθρωση του τομέα και των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), όπως επίσης τις τάσεις σε βασικά μεγέθη (δραστηριότητας, οικονομικών αποτελεσμάτων, κεφαλαιακής ευρωστίας) για τα οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Απώτερος στόχος είναι να αναδειχθούν οι σημαντικότερες τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα δέκα χρόνια μετά την κρίση του 2013 και ακολούθως να προσδιοριστούν σχετικά μέτρα και συστάσεις πολιτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.