Ευλογιά των πιθήκων: Για ποιους πολίτες εξετάζει εμβολιασμό η Εθνική Επιτροπή

Εχει αποκλειστεί για την ώρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού – Πόσο αποτελεσματικό είναι  το σκεύασμα κατά της ευλογιάς –  Πώς μεταδίδεται η ασθένεια – «Να μη στιγματίζουμε ασθενείς, δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος», λέει ο Μόσιαλος

Με βασικό θέμα διαφορετικό από τον κορωνοϊό, που μονοπωλεί τις συνεδριάσεις της επί πολλούς μήνες, προγραμματίστηκε η σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και πάλι ένα λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα, η ευλογιά των πιθήκων, που έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως και κινητοποίησε τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς μετά την ταχύτητα εξάπλωσής του.
Το ενδεχόμενο του εμβολιασμού κατά περίπτωση έναντι της νόσου θα εξεταστεί από τους ειδικούς, αφού εκτιμηθεί η σχέση κινδύνου-οφέλους από τη χορήγηση του εμβολίου, κατά τις πρόσφατες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί από την Επιτροπή ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι υγειονομικοί.
Ωστόσο, έχει αποκλειστεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, που η επιδημιολογική επιτήρηση δεν δείχνει υψηλή μολυσματικότητα του ιού, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Θα υιοθετηθεί η σύσταση για αυστηρή απομόνωση των ασθενών αλλά και για την εγρήγορση όσων είναι στενές επαφές κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους σε άτομο που έχει μολυνθεί.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα κατά της ευλογιάς πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά επειδή η ευλογιά έχει εξαλειφθεί περισσότερα από 40 χρόνια, τα εμβόλια πρώτης γενιάς δεν είναι πλέον διαθέσιμα.
Ένα νεότερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Bavarian Nordic για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Καναδά (με τις εμπορικές ονομασίες ImvanexJynneos και Imvamune), ενώ αντιιικά φάρμακα είναι επίσης υπό κλινική δοκιμή.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποσαφηνίζει πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.