ΗΠΑ – Αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για εννέα εβδομάδες, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δώσει έμφαση στην ανάγκη να κρατηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εντός της χώρας.

Σύμφωνα με ανάλυση της «New York Times», ο φόβος στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η σύγκρουση μπορεί σύντομα να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο – που θα εξαπλωθεί σε γειτονικά κράτη, στον κυβερνοχώρο και στις χώρες του ΝΑΤΟ που ξαφνικά αντιμετωπίζουν ρωσική διακοπή αερίου. Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πιο άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η καθεμία επιδιώκει να εκθέσει την εξουσία της άλλης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Washington Post», καθώς η αμερικανική συνδρομή στην Ουκρανία συνεχώς αυξάνεται, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε την Πέμπτη την αμερικανική κοινή γνώμη για την κατάσταση του πολέμου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια πρόταση να επιτρέψει στις αρχές να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών και να δωρίσουν τα έσοδα στην Ουκρανία, αναζητώντας αυτό που φαίνεται να είναι ευρείες νέες νομικές εξουσίες για την επέκταση του οικονομικού πολέμου της Αμερικής κατά του Κρεμλίνου.

Ο γγ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κεντροδεξιά, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε μια συνάντηση των προέδρων των Ευρωπαϊκών Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 28 Απριλίου.(AP Photo/Olivier Matthys)

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα στείλει το νέο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ως μέρος του ευρύτερου αιτήματός του να βοηθήσει τους Ουκρανούς στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε το νομοθετικό κείμενο, αλλά είπε ότι η πρόταση «θα βελτίωνε» την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να στείλει τα προβλεπόμενα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ΗΠΑ μπορούν συνήθως μόνο να δεσμεύσουν —όχι να κατασχέσουν ή να ρευστοποιήσουν— τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο φόβος διεύρυνσης του πολέμου και εκτός συνόρων, δημιουργείται με αυξανόμενη συχνότητα, καθώς οι Ρώσοι υπενθυμίζουν στον κόσμο το μέγεθος και τη δύναμη του πυρηνικού τους οπλοστασίου, μια ολοφάνερη προειδοποίηση ότι εάν οι συμβατικές δυνάμεις του προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν αντιμετωπίσουν περισσότερες ταπεινωτικές απώλειες, θα έχει άλλες επιλογές.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν βλέπουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι κινητοποιούν τις πυρηνικές δυνάμεις τους στο πεδίο της μάχης, αλλά πίσω από τα παρασκήνια ήδη πειραματίζονται στο πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ρωσική πυρηνική δοκιμή ή έκρηξη επίδειξης στη Μαύρη Θάλασσα ή σε ουκρανικό έδαφος.

«Κανείς δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να κλιμακώνεται περισσότερο από ό,τι έχει ήδη γίνει», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας. «Σίγουρα κανείς δεν θέλει να δει, ή κανείς δεν πρέπει να θέλει να δει, τον πόλεμο να κλιμακώνεται στο πυρηνικό πεδίο».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι οι φόβοι τους βασίζονται εν μέρει στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι η σύγκρουση θα μπορούσε «να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως το είπε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Η συζήτηση για διπλωματικό ψήφισμα ή ακόμα και κατάπαυση του πυρός -που επιχειρήθηκε σε διάφορες περιόδους από τους ηγέτες της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας, μεταξύ άλλων- έχει σβήσει.

«Ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, ούτε οι Ουκρανοί, άρα θα υπάρξει περισσότερο αίμα», δήλωσε ο Ρόμπιν Νίμπλετ (Robin Niblett), διευθυντής του Chatham House, μιας βρετανικής δεξαμενής σκέψης. Ταυτόχρονα, η αμερικανική και ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει τους Ρώσους έχει σκληρύνει, εν μέρει μετά τις φρικαλεότητες στην Μπούσα και σε άλλες πόλεις που κατέλαβαν οι Ρώσοι, με ακόμη και τη Γερμανία να ξεπερνά τις αρχικές αντιρρήσεις της και να στέλνει πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο Σεθ Τζόουνς (Seth G. Jones), ο οποίος διευθύνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο κίνδυνος διευρυνόμενου πολέμου είναι σοβαρός αυτή τη στιγμή».

«Οι ρωσικές απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αποστείλουν πιο ισχυρά όπλα που προκαλούν αυτές τις απώλειες», είπε ο κ. Τζόουνς. Αργά ή γρήγορα –πρόσθεσε- η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας μπορεί να αρχίσει να στοχεύει αυτές τις αποστολές όπλων εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ.

Δεν έχουν καταρρεύσει, πάντως, όλες οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν ανταλλαγή κρατουμένων νωρίς την Τετάρτη. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε κρυφά στην Τουρκία, όπου ο Τρέβορ Ριντ (Trevor Reed), πρώην πεζοναύτης, ανταλλάχθηκε με έναν Ρώσο πιλότο τον οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε από καιρό αποκαλέσει ‘έμπειρο διεθνή διακινητή ναρκωτικών’».

Πηγή: ekirikas.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.