Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ 7ου & 11ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΡΦΑΝΟ Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου  

 

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον τόπο κατοικίας μου, βρίσκεται η λοφώδης περιοχή του Αγίου Γεωργίου Ορφανού. Βόρεια του εν λόγω Ναού (σε επαφή με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, που καταλήγει στα Άνω Γιαλούρικα) βρίσκεται μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου που καταλήγει στην Κοντοποδού (οδός Κώστα Χαλλιορή) και έχει βόρειο σύνορο τον παλιό χείμαρρο Καλοπλύτη (ως διέρχεται από δυτικά -δασάκι Παναγίας Βοήθειας- προς ανατολικά -πόλη της Χίου, με νοητή ευθεία το παζάρι-παλιά Λαχαναγορά-. Η έκταση αυτή περιήλθε στο Δήμο Χίου το έτος 1986 (η οριστική διαπιστωτική πράξη εκδόθηκε το 1990) από την πρώην Σχολική Εφορία Χίου, ως ακίνητη περιουσία που υπαγόταν πάλαι ποτέ στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και την Βιβλιοθήκη «Κοραής».

Ο παρακείμενος Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Ορφανού

Στον χώρο αυτό αποφασίσαμε, το έτος 2006 (όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πρόνοιας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και όλων των Σχολικών Επιτροπών των σχολείων της πόλεως Χίου) να ανεγερθούν τα δυο νηπιαγωγεία των περιοχών Ριζαρείου, Φυλακών, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Αγ. Ιωάννου Προδρόμου-Λίμνης, ως μοναδικό χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου εντός της αυτής γεωγραφικής (σχολικής) περιφέρειας, μη υπάρχοντος άλλου διαθέσιμου χώρου για το σκοπό αυτό. Επαφές με συγκεκριμένο φορέα έπεσαν στο κενό, καίτοι διέθετε οικοπεδικό χώρο καταλληλότερο. Βρήκα στο αρχείο μου και τη σχετική Απόφαση της ΔΕΠ (έτους 2006).

Μάλιστα, η πρότασή μου αυτή πέρασε από “χίλια κύματα”. Την πρόταση είχα σκεφθεί και κατέθεσα εγώ αρμοδίως, αλλά στην αρχή υπήρξαν αντιρρήσεις. Όμως, έπειτα από ενδελεχή εξέταση του όλου θέματος και αφού πραγματοποιήσαμε επιτόπια εξέταση μαζί με τον Δήμαρχο (Μ. Μεννή), τον Αντινομάρχη Παιδείας (Ν. Νύκτα), τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών (Αντ. Λυπαρή), τις Δ/ντριες της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων, καθώς και τον τότε εκπρόσωπο της Αστυνομικής Δ/νσης-Τροχαίας Χίου, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος, αρκεί να γίνουν εν καιρώ οι ανάλογες κυκλοφοριακές διευθετήσεις και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προσβάσεις από τον κεντρικό δρόμο προς τους χώρους ανέγερσης των κτιρίων. Μαζί με τον Νίκο Νύκτα είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές για να τακτοποιήσουμε τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες επί αρκετούς μήνες. Δύο φορές πήγα στον χώρο μηχανικούς του ΟΣΚ για να γνωμοδοτήσουν περί της καταλληλότητας του.

Όψη της ανατολικής πλευράς πόλεως Χίου

Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν αρκετά χρόνια (15) και “έπεσε πολύ νερό στον μύλο” της δημιουργίας…

Επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (Μ. Βουρνού) έγιναν οι σχετικές μελέτες, ωρίμασε η πρόταση και βρέθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο ένταξης του έργου (2 έργα ουσιαστικά), με προϋπολογισμό περί τα 3.000.000 Ευρώ συνολικά, από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου). Η δημοτική Αρχή Βουρνού το ενέταξε, το δημοπράτησε και εγκατέστησε και τον εργολάβο-ανάδοχο του έργου. Για το έργο αυτό αγωνίστηκε πολύ και ο εξαίρετος πρώην Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Χαράλαμπος (Λάκης) Τσακός, ο οποίος εξ αρχής πίστεψε στην πρόταση και συνέβαλε στην υλοποίησή της.

 

Επιγραφές πληροφοριών έργου

Μόλις πριν λίγες ημέρες, διερχόμενος πεζή εκεί, διαπίστωσα ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Αισθάνθηκα ικανοποίηση και χαρά.

Εύχομαι μέσα στον επόμενο χρόνο (2022) να έχει ολοκληρωθεί πλήρως και να μπορεί να παραδοθεί προς χρήση τον Σεπτέμβριο του 2022, στην έναρξη του σχολικού έτους, ώστε οι μικροί μαθητές των γειτονιών αυτών, τα παιδιά όλων μας, να βρουν έναν κατάλληλο χώρο μάθησης και ψυχαγωγίας. Και έτσι, έστω και έπειτα από 15 χρόνων συλλογικές προσπάθειες, οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις να στεγάσουν τις μονάδες εκπαίδευσης που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ιδιωτικά- ενοικιαζόμενα- ακίνητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.