Η κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου μέσα από τη ματιά των κομμάτων

 

 

Γιώργος Αμπαζής, Λευτέρης Μπλάτζιος, , Βάσω Μιχαλοπούλου και Μιχάλης Παρλαμάς φιλοξενήθηκαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου στην εκπομπή «Άσπρο Μαύρο», και μίλησαν  για τα προγράμματα των κομμάτων τους, ανέπτυξαν  τις θέσεις τους για το  προσφυγικό, για τις συνεργασίες ενώ και οι τέσσερις συμφώνησαν για την κρισιμότητα των φετινών εκλογών και κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία κυβέρνηση που  εξυπηρετούσε μνημόνια έκανε λόγο η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χίου κα Βάσω Μιχαλοπούλου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε προίκα τα μνημόνια των περιόδων 2012-2013, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα του. « Από το 2015-2018 εξυπηρετούσαμε μνημόνια. Μας έμεινε ελάχιστος χρόνος για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ήμασταν μια κυβέρνηση που αναγκαστικά κρατούσε 40δις ευρώ πλεόνασμα για να αποπληρώνει τις δόσεις των μνημονίων αλλά ταυτόχρονα ήμασταν και η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια».

Για τις δυσκολίες της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου μίλησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χίου Μιχάλης Παρλαμάς, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. «όλες οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί ο λαός καλείται να επιλέξει ποιοι θα τον κυβερνήσουν , ποιοι θα είναι εκείνοι που θα νομοθετούν. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας διπολισμός της τάξεως του 60% και υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Δεν είναι στην κουλτούρα μας αλλά δεν είμαστε και έτοιμοι να την υιοθετήσουμε».

«Εμείς δεν θα πάμε σε αυτές τις εκλογές με τοξικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λευτέρης Μπλιάτζος, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει πλέον κριτήριο για να επιλέξει. «Την απλή αναλογική τη ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είδε ότι έφευγε από την εξουσία. Απλά και μόνο για να έχει επιρροή στο πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος έχει πλέον κριτήριο. Τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015-2019 και τη διακυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα. Θεωρούμαι ότι πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις αυτοδύναμες. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα πλεόνασμα 40δις αλλά με την κληρονομιά ενός τρίτου αχρείαστου μνημονίου. Ενώ εμείς αφήνουμε ένα πλεόνασμα που επετεύχθη από επενδύσεις. Αυτή είναι η διαφορά μας».

« Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για τον λαό», τόνισε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γιώργος Αμπαζής και συμπλήρωσε « Εμείς δεν κοροϊδεύουμε. Οι νέοι ξέρουν ότι το ΚΚΕ είναι η ελπίδα για το μέλλον»

Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν κίνηση εξυγίανσης

Η κα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε και στην περίοδο με τις κλειστές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ως εξυγίανση. «Επειδή είχαμε ένα διάστημα με κλειστές τράπεζες καταφέραμε να μην φύγουν τα χρήματα από την Ελλάδα και να πληρωθεί ο δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος. Το κλείσιμο των τραπεζών δεν ήταν  στο πρόγραμμά μας.  Δεν πτώχευσε η χώρα. Εξυγίανση ήταν», είπε και πρόσθεσε «Εμείς τώρα απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του λέμε να μας δώσει όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη για να είναι μια κυβέρνηση δίπλα του. Ζητάμε τη ψήφο του. Δεν βάζουμε στο ίδιο καλάθι όλους. Καλώ τον κόσμο να δώσει δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτές τις εκλογές μπορεί να προκύψει κυβέρνηση. Μπορεί να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση».

Λέμε «όχι» στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και «ναι» στις συνεργασίες

 

Ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Παρλαμάς επισήμανε ότι από αυτές τις εκλογές είναι αδύνατο να βγει κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική αλλά δεν είναι έτοιμος για συνεργασίες.. Εξυπακούεται ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να  συνεργαστούν. Εμείς λέμε  ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. ΝΔ και ΣΥΡΖΑ πριν τις εκλογές πρέπει να συνομιλήσουν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.  Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία. Εμείς θα συμμετέχουμε εφόσον συμφωνήσουν με σημεία του προγράμματος μας αλλά και με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση».

Η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο

«Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει αυτόν που μπορεί να του εγγυηθεί πρόοδο. Θεωρώ απίθανο να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι διερευνητικές εντολές θα γίνουν. Αλλά η ΝΔ πιστεύει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, που ο κόσμος ξέρει ποιον ψηφίζει για πρωθυπουργό, ποιο πρόγραμμα θα υλοποιήσει», ανέφερε ο κ. Μπλάτζιος.

 

 

Αυτοί διαφωνούν για το ποιος θα έχουν την καρέκλα

«Στη βουλή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοθετημάτων και το ΣΥΡΙΖΑ το 50%. Κατά συνέπεια εκεί που διαφωνούν είναι ποιος θα έχει την καρέκλα. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Υπάρχει η πολιτική να τα βρούμε. Εμείς με αυτή την πολιτική δεν συμφωνούμε. Η κατάργηση των φόρων, η μείωση της ακρίβειας, η αύξηση των συντάξεων., εθνικά, οικονομικά, προσφυγικό. Όχι φυλακές τα νησιά μας», είπε ο κ. Αμπαζής αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.