Η ΛΑ.Σ. για τα ανταποδοτικά τέλη 2021    

 

Συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη που θα ισχύσουν το 2021 στο Δήμο μας.

Υποβλήθηκε  μια πρόταση εκ μέρους της δημοτικής αρχής , με τις ελάχιστες  ελαφρύνσεις  όσον αφορά τα τέλη, με τις οποίες  προσπαθεί να διασκεδάσει την  δύσκολη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας, μετά την 10ετή  κρίση,  μέσα σε μια πανδημία που έχει σαρώσει  τη χώρα , με μια ύφεση πρωτοφανή που φέρνει στα όρια φτώχειας νοικοκυριά , αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε καταρχήν ότι η μείωση των ανταποδοτικών τελών είναι κυρίως απόφαση πολιτική και όχι τεχνοκρατική.

Σε κάθε περίπτωση στις σημερινές συνθήκες, ότι η προτεινόμενη μείωση της δημοτικής αρχής των περίπου 10% για κατοικίες  και 20 % για επαγγελματική χρήση  είναι πολύ μικρή.

Από την εισήγηση  της υπηρεσίας δηλώνεται ότι μόνο από τις χειρόγραφες δηλώσεις των συμπολιτών μας που είναι 2.655 θα προστεθεί ένας σημαντικός αριθμός τ.μ. . Επιπλέον δε,  έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά  32.788 δηλώσεις.( Για ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα)που θα επεξεργαστούν.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι αύξηση σε τ.μ. θα υπάρξει και σε τι ποσά θα ανέλθει η είσπραξη των τελών καθώς  θα είναι αναδρομική από  1/1/2020.

Επίσης σύμφωνα με την εισήγηση  έχουν αποδοθεί στον Δήμο Χίου  180.000€ μόνο το τελευταίο διάστημα    λόγω του προσφυγικού  για τέλη.

Σε πρόσφατη  δήλωση δε, του υπουργού Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες ενόψει πανδημίας  συνολικά 60.000.000€ για να καλύψουν την απώλεια εσόδων σε τέλη από τα καταστήματα που κλείνουν.

Επιπροσθέτως από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προβλέπεται η χρηματοδότηση για αγορά  απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου.

Η πρόταση της συμπολίτευσης ήταν άτολμη , έκρυβε οικονομικά στοιχεία και επί της ουσίας ήταν για το θεαθήναι.
Η πρόταση των αντιπολιτεύσεων ήταν σε θετική κατεύθυνση πλην όμως αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους συντελεστές τους επιχειρηματικούς ομίλους των αλυσίδων σούπερ μάρκετς, των τραπεζών , βίλες κλπ, όπως τα μικρομάγαζα , μικρές επιχειρήσεις και κατοικίες και δεν εξαντλούσε τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις .
Γι αυτούς τους λόγους καταθέσαμε ξεχωριστά την πρόταση μας την οποία και ψηφίσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση και σας παραθέτουμε παρακάτω.

Αυτή την πρόταση  καταθέσαμε και στην υπηρεσία , όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, η οποία όμως μας την επέστρεψε  διότι όπως αναφέρει «…η ως άνω αίτηση  δεν περιέχει  οικονομικά στοιχεία  εξόδων και δεν μπορεί να ελεγχθεί…..», χωρίς να εξετάσει την  ουσία.

Προτείναμε:

  1. Μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη στη βάση του συντελεστή 1,37€/τ.μ. το μέγιστο, δηλαδή περίπου 25% για την πόλη της Χίου, εκτός της ΔΕ Αμανής και τις Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας .
  2. Ανάλογες – αντίστοιχες μειώσεις στις περιοχές της Αμανής και τις Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας  ( περίπου 0,80€/τ.μ. τουλάχιστον).
  3. Καθιέρωση συντελεστή για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες και κατοικίες (από 500 τ.μ. και άνω) με τιμή 4,5 €/ τμ.

Αυξήσεις σε επιχειρήσεις , τράπεζες, ΔΕΚΟ, αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, Βίλες κλπ.

  1. Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, μικρομάγαζα με μικρό κύκλο εργασιών κατά 30%  με βάση τη φορολογική δήλωση, θέση περιοχή και συνεκτίμηση με ενοίκιο.
  2. Προτείναμε το ποσό των 12000€/ατομο με ανάλογη αντιστοιχία για έγγαμους και οικογένειες με παιδιά , για ελαφρύνσεις  απόρων οικογενειών,  αντί των 5000€/άτομο που υπολογίζεται σήμερα.

Μέτρα ανακούφισης για τις κοινωνικές ομάδες:

  • Άπορες οικογένειες – πλήρης απαλλαγή.
  • Άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 € με ανάλογη αντιστοιχία ποσών  για κάθε παιδί.- πλήρης απαλλαγή.
  • Άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€ μείωση 50%, με ανάλογη αντιστοιχία  ποσών  για κάθε παιδί.
  • Πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€ –πλήρης απαλλαγή,
  • και από 20.000€έως 30.000€, υπολογίζοντας  3000€ για κάθε παιδί, μείωση 50%

Συμφωνούμε για ανάλογες ελαφρύνσεις μονογονεϊκών οικογενειών

Κλείνοντας θέλουμε να δηλώσουμε ότι:

Προοπτικός στόχος της ΛΑ.Σ.  είναι η πλήρης κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, αφού αποτελούν διπλή και άδικη φορολογία , που πρέπει μα καλύπτεται από τον π/υ του κράτους. Η πάλη που δίνουμε για μείωση των τελών αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας, για την ανακούφιση των εργαζομένων, από την αντιλαϊκές  οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που επεκτείνονται και στους Δήμους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.