Πότε ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο – Στο τέλος της εβδομάδας οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες σχετίζονται με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Νωρίς σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους. Πρόκειται για τη δεύτερη εντός 48 ωρών σύσκεψη (προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μία το Σάββατο) με τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πλαίσιο της στρατηγικής για τους κύκλους της επαναφοράς των δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την οικονομία να παραμένουν σταθερά.

Πρόκειται για:

-Την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα.

-Την εικόνα που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις.

Το δεδομένο, προς το παρόν, είναι ένα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων την 1η Δεκεμβρίου έχει απομακρυνθεί, καθώς εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και σταθερή πυξίδα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία αντιμετωπίζεται ως μία υγειονομική περιφέρεια.

Ο προβληματισμός για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι διάχυτος, με την προσοχή να εστιάζει στη συνεχή θωράκιση των δομών της υγείας, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στο “μαραθώνιο” που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και αυτήν την εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στις ημέρες που ακολουθούν, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Τώρα, όμως, είναι η στιγμή που άπαντες πρέπει να δώσουμε τη μάχη, με στόχο να περιορίσουμε τον κορονοϊό”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Στην κυβέρνηση, αν και δε μιλούν για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σχηματοποιούν συνεχώς τις λεπτομέρειες των σταδίων του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ενδεχόμενο για άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων την 7η Δεκεμβρίου βρίσκεται επί τάπητος. Η σύσκεψη της Παρασκευής, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται κομβική για το πλάνο που θα υιοθετηθεί, με τα σενάρια, που αναπτύσσονται να προβλέπουν τρία βήματα:
-Στο πρώτο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της εκπαίδευσης, το οποίο, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μπορεί να γίνει ανά βαθμίδες. Αρχικά, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Λύκεια. Η 7η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.
-Στο δεύτερο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα εποχικά καταστήματα. Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται με αυστηρούς όρους, όπως και κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Μαΐου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το λιανεμπόριο θα…σηκώσει ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ αυτό που μένει να απαντηθεί είναι με ποια μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.
-Στο τρίτο και τελευταίο βήμα, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, θα έρθει το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία εστιατορίων και καφέ θα επιτρέπεται μόνο για καθήμενους, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και χρήση προστατευτικών μέσων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.