Η συνέντευξη του καπετάν Στέλιου Κουμπιά στην κα Τασσώ Γαΐλα.

Συνέντευξη.

Στέλιος Κουμπιάς.

Πρόεδρος ΠΕΣ/ΝΑΤ, συντ.πλοίαρχος Ε.Ν.

Ο καπετάν Στέλιος Κουμπιάς διέθεσε 30 χρόνια από τη ζωή του…  στην θάλασσα, υπηρετώντας την με παντός είδους εμπορικά σκάφη. Συνειδητή απόφαση που όπως μου είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη αυτή την απόφαση της είχε πάρει από μικρός. Το τελευταίο διάστημα-και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία-, δημοσίευσε υπό μορφήν αφηγημάτων μερικές από τις ναυτικές περιπέτειες του από τα ταξίδια μου με 35! Συνολικά πλοία κι αυτό όπως ο ίδιος δήλωσε το κάνει μεταξύ άλλων και για να μεταφέρει στις νεότερες γενιές ναυτικών και προπαντός στους σπουδαστές των ΑΕΝ (Πλοιάρχων – Μηχανικών) εμπειρίες, σκέψεις και οράματα για μια επιτυχή και καλότυχη καριέρα.

Καπετάν Στέλιο ανήκετε σ’αυτούς που προτρέπουν τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού . Μας λέτε το γιατί να το πράξουν;

  • Πράγματι προτρέπω τους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, αλλά ως επί το πλείστων τα παιδιά που πραγματικά «αγαπάνε» την θάλασσα και θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, γιατί είναι ένα επάγγελμα με τις ιδιαιτερότητες του και με πολλές δυσκολίες, αλλά είναι και από αυτά τα επαγγέλματα που εξασφαλίζουν τα προς το ζειν της οικογένειας, και φυσικά έχεις και προοπτικές για μελλοντική εργασία σε κάποιο γραφείο ναυτιλιακής εταιρείας.

Οι διαφορές κι οι δυσκολίες που θα συναντήσει ένας σύγχρονος ναυτικός από τους ναυτικούς της εποχής σας ποιες είναι;

  • Στα χρόνια τα δικά μου υπήρχαν πολλές δυσκολίες, σήμερα τα πλοία παρέχουν στον Ναυτικό πάρα πολλές ευκολίες και κάνουν την διαμονή στο πλοίο πολύ πιο άνετη από τα δικά μας χρόνια, αλλά έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι απαιτήσεις των ναυλωτών, οι επιθεωρήσεις από λιμενικές αρχές, εταιρείες, γενικά υπάρχει πολύ μεγαλύτερος φόρτος εργασίας και πίεση από παντού, και δίχως ίχνος υπερβολής για τους Αξιωματικούς ειδικά της Γέφυρας ο χρόνος ξεκούρασης είναι πολύ λίγος.

ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου, (Παγχιακή Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου) το Σωματείο Ναυτικών όπου κατέχετε την θέση του προέδρου από τον Μάη του ‘19 και μάλιστα το προσεχές Σάββατο 26 Ιουνίου έχετε εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. Μας αναφέρετε τους λόγους ίδρυσης της;

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου (Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Χίου), το κεντρικό σωματείο των συνταξιούχων ναυτικών όλης της Χίου, έκλεισε αισίως 30 χρόνια δυναμικής και συνεχούς λειτουργίας – παρουσίας. Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό σωματείο ναυτικών που υπάρχει στην Χίο και ανήκει σε όλους τους συνταξιούχους ναυτικούς, μέλη ή μη (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Πληρώματα), με πρωταρχικό και μοναδικό σκοπό να παρέχει κάθε βοήθεια και να βρίσκει λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων ναυτικών και όχι μόνο, καθώς και στις χήρες συναδέλφων μας.

Πριν δύο χρόνια στην συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει  ο καπετάν Στέλιος Κουμπιάς και στο ερώτημα μου ποια είναι τα πιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τους Χιώτες ναυτικούς είχε δηλώσει:<το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή την εποχή κ. Γαΐλα, είναι η κατακρεούργηση των συντάξεών μας καθώς και ο παρατεταμένος χρόνος καταβολής συντάξεως στους νέους συνταξιούχους, και η καταβολή του εφάπαξ που μπορεί να φθάσει και τα 4 χρόνια, ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα  είναι η διακοπή λειτουργίας του Οίκου Ναύτου Χίου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις οικογένειες των, που αυτή την στιγμή υπολογίζονται στις 14.000 ασφαλισμένους>.

Από τότε καπετάνιε πέρασαν δύο χρόνια. Ποια από εκείνα τα προβλήματα λύθηκαν και ποια νέα προέκυψαν, ιδίως για τους εν ενεργεία ναυτικούς;

  • Δυστυχώς κυρία Γαϊλα ,τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, όπως τα είχα αναφέρει και πριν δύο χρόνια στην συνέντευξή μου. Υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις αυτό λαμβάνουμε συνέχεια, και με αυτές προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχνάμε….

Η ερώτηση που θα σας υποβάλω δεν είναι κ. Κουμπιά σκληρή αλλά ρεαλιστική. Πρόσφατα είδαμε να χαρακτηρίζεται μία απεργία των ναυτικών παράνομη και καταχρηστική. Σαφώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κόντρα λοιπόν κι απέναντι στα αιτήματα των ναυτικών ακόμη-όχι πάντα-, κι η Δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι η ΠΕΣ/ΝΑΤ και κάθε αντίστοιχο Σωματείο μπορούν , έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν κι επιβάλλουν το δίκιο των ναυτικών;

  • Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Ναυτεργατικών σωματείων, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε όσα από τα απομείναντα δικαιώματα έχουν μείνει στους Μάχιμους, Είναι φόρος τιμής σε όλους τους ναυτεργάτες που έδωσαν ακόμη και την ζωή τους ή εξορίστηκαν για να έχουμε καλύτερες συνθήκες βίωσης στα πλοία και ωράρια εργασίας, τα οποία δυστυχώς εμείς βλέπουμε με «σταυρωμένα τα χέρια» να χάνονται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση το 28% του λαού μας βρίσκεται στο όριο της φτώχειας κι ένα άλλο μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας ναι μεν δεν είναι σε αυτό το όριο όμως δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ανάλογη ερώτηση στον καπετάνιο.

Καπετάν Στέλιο από τους συνταξιούχους ναυτικούς στη Χίο έχετε περιπτώσεις ατόμων στο όριο της φτώχειας; Και, να μας αναφέρετε τον αριθμό ανέργων ναυτικών του νησιού.

  • Με εντολή του ΔΝΤ κατάργησαν το ΕΚΑΣ και έφεραν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων σε απελπιστική κατάσταση….στην φτωχοποίηση, στα δύο χρόνια της διοίκησή μας γινόμαστε αποδέκτες χιλιάδων παραπόνων και κραυγών απελπισίας των χαμηλοσυνταξιούχων και χήρες συναδέλφων, εκατομμύρια ευρώ όμως υπάρχουν για εκεί που θέλουν!!
  • Σχετικά με την ανεργία δεν έχουμε κάποια ένδειξη για την Χίο, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας που αναγκαστικά πολλοί μάχιμοι έμειναν στην στεριά λόγω του ότι δεν γινόταν αλλαγές πληρωμάτων.

Καπετάν Στέλιο εκτός όλων των … μόνιμων δεινών προέκυψε κι ο covid 19, τώρα έρχονται νέες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, νέος ΕΝΦΙΑ κι ότι άλλο μας προκύψει. Το σχόλιο σας για την τρέχουσα κατάσταση;

  • Πολύ φοβάμαι ότι βαδίζουμε ολοταχώς για νέες περικοπές των συντάξεών μας, βλέπετε είμαστε ο εύκολος στόχος κάθε κυβέρνησης, και πιστεύω ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αύξηση στα καταναλωτικά αγαθά, και πολύ φοβάμαι ότι η πανδημία ήρθε για να αλλάξει τα πάντα στην ζωή μας, μπαίνουμε στο τούνελ και άγνωστο το αν θα ξαναβγούμε.

Σάββατο λοιπόν καπετάν Στέλιο, 26 του μήνα κι εκλογές για Νέο Δ.Σ. της ΠΕΣ/ΝΑΤ.

-Πολύ σωστά κυρία Γαΐλα και καλώ όλα τα μέλη να προσέλθουν να ψηφίσουν.

Ευχαριστώ καπετάνιε για την ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα των ναυτικών μας.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.