Η συνταγή του Μακάριου Αβδελιώδη. Νηστίσιμος μουσακάς για… όλες τις εποχές.

 

Πάμε λοιπόν την συνταγή για ένα 40αρι ταψάκι .

Υλικά.

1,3 κ μελιτζάνες .

1,3 πατάτες.

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.

300 γρ βιολογικό κυμά σόγια.

2 ξ. κρεμ.και 3-4 σκ.σκόρδο.

1 πράσο.

1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά.

150 γρ καρυδόψιχα.

2-3 φρέσκες ντομάτες.

Μισό κιλό μανιτάρια ψιλοκομμένα.

Για τη μπεσαμέλ.

2 λίτρα φυτά.γάλα.σόγιας η αμυγδάλου η βρώμης.

200 γρ. Κορν Φλάουερ η άνθος ορύζης.

200 γρ ελαιόλαδο η φυτ.βούτυρο η ανάμιχτα.

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε ροδέλες χοντροκομμένη μελιτζάνα γύρω στα 2 εκ.και τις πατάτες γύρω στα 0.8εκ .

Τα κρατάμε μια ώρα τουλάχιστον σε Σουρωτή και κατόπιν σε χαρτί κουζίνας να φύγει όσο περισσότερο λάδι γίνεται από το τηγάνισμα.

Παράλληλα τρέχουμε τον κυμά σόγιας ο οποίος πρέπει να περάσει πρώτα από ένα σύντομο βράσιμο σούρωμα.

Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι, σκόρδο ,πιπεριές ,πράσα,μανιτάρια και τα σωτάρουμε με λίγο λάδι .

Προσθέτουμε και τον κυμά σόγιας που έχει σουρώσει πλέον και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί η άλλο αλκοόλ , κονιάκ η ουίσκι .

Προσθέτουμε και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και προσθέτουμε μπαχαρικά και αρωματικά.

Χρήσιμη επισήμανση.Επειδή η σόγια είναι γευστικά πολύ ουδέτερο υλικό θέλει και χρειάζεται μπόλικα αρωματικά για να βγάλει γεύση .

Προσθέτουμε λοιπόν, κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, αλάτι -πιπέρι και σε λιγότερη ποσότητα έτσι τσιμπιτά λίγο κίμινο και μοσχοκάρυδο .

Τελευταία ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό από μισό ματσάκι και τα καρύδια χοντροκομμένα σαν …κύμα στο μουλάρι( μην τα παραλείψετε απογειώνουν την γεύση).

Για την μπεσαμέλ τώρα μια εύκολη και αποτελεσματική εκδοχή.

Βράζουμε τα δύο λίτρα του φυτικού γάλακτος (κρατάμε πίσω 200μλ κρύο για να διαλύσουμε το κορν Φλάουερ ,4 κόφτες κουταλιές της σούπας ανά λίτρο γάλα).

Βράζουμε λοιπόν ,το γάλα με λίγο λάδι και βούτυρο όχι περισσότερο από 130 γρ και τα δύο μαζί συν αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Όταν αρχίσει και βράζει το μίγμα ρίχνουμε το υπόλοιπο με καλά διαλυμένο το κορν Φλάουερ η το άνθος ορύζης και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει .Υπάρχουν πλέον πολλά νηστίσιμα τυριά που μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα για έξτρα γεύση και σώμα.

Στρώνουμε κατόπιν τις πατάτες, μελιτζάνες, τον κυμά και τη μπεσαμέλ καπάκι και ψήνουμε στους 180 για πενήντα περ.λεπτά και ανάλογα τον φούρνο του καθενός.

Σημείωση: Νηστίσιμος μουσακάς και για βιγκαν….Εάν νήστευτε και σας έχουν ταράξει στις φακές και τα νερόβραστα, μπορείτε από σήμερα να κάνετε μια γευστική Ανάσταση χωρίς να παρεκκλίνετε θρησκευτικά.Το μόνο μη νηστίσιμο είναι το ελαιόλαδο η κάποιο φυτικό βούτυρο….. Η συνταγή που θα αρέσει ιδιαίτερα στους χορτοφάγους αποτελεί πρόταση μου για όσους ακολουθούν συστηματικά κι όλο το χρόνο υγιεινή διατροφή.

Καλή επιτυχία, Καλή όρεξη και Καλή Ανάσταση στο μυαλό και την ψυχή ενός εκάστου.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Μακάριος Αβδελιώδης.

Ταβέρνα ο Πειναλέων.

Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.