Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όποιον θέλει και μπορεί να κάνει επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” με τον Νίκο Σβέρκο, έδωσε ο Νότης Μηταράκης Υποψήφιος βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας και μίλησε για το Νέο Ασφαλιστικό.

Ο κ. Μηταράκης είπε ξεκινώντας ότι με το σχέδιο που προωθεί η ΝΔ, «η κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ δεν αλλάζει, η κύρια σύνταξη για το 90% των Ελλήνων πολιτών … παραμένει κρατική, καθολική, διανεμητική και αναδιανεμητική. Παραμένει ο κοινωνικός πόρος και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν υπάρχει αλλαγή», όπως υποστήριξε.

Στην επικουρική», κατά τον ίδιο «γίνεται όλη η αλλαγή … δεν θα αφορά κανέναν που εργάζεται σήμερα … από 1/1/2021 θα αφορά αυτούς που για πρώτη φορά στην ζωή τους παίρνουν το πρώτο τους ένσημο και το σύστημα γίνεται κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι τα 100 ευρώ π.χ. μηνιαίων κρατήσεων δεν πάνε στον γενικό κορβανά, αλλά σε ατομικό λογαριασμό στο όνομα του εργαζόμενου … προστατευμένα από τον δημοσιονομικό κίνδυνο και τον δημογραφικό κίνδυνο», αν και όπως παραδέχθηκε «είναι σωστό ότι αποκτάμε τον κίνδυνο της αγοράς», υποστηρίζοντας ότι αυτός αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι «δεν θα είναι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι».

Όπως σημείωσε, «θέλουμε η επικουρική να παραμείνει στον έλεγχο και την διαχείριση του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), του κρατικού φορέα, αλλά και να δώσουμε δικαίωμα επιλογής στους ασφαλισμένους, αν τελικά θέλουν οι λογαριασμοί τους να μείνουν στην επενδυτική διαχείριση του ΕΤΕΑΕΠ … ή εναλλακτικές, όπως επαγγελματικά Ταμεία. Κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει σε ιδιωτικό πάροχο … Τίποτα δεν ιδιωτικοποιείται, η μεγάλη επανάσταση είναι ότι το σύστημα της επικουρικής είναι κεφαλαιοποιητικό … αυτός που θα πάρει σύνταξη σε 30-40 χρόνια θα έχει δύο “καλάθια”, της κρατικής κύριας σύνταξης και της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όποιον θέλει και μπορεί, να κάνει επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά του τα ασφάλιστρα. Και όταν πάρει την τρίτη σύνταξη, αυτή θα φορολογείται».

Για το τι τύχη θα έχει η δυνατότητα του δημόσιου ταμείου να χρηματοδοτεί τις υφιστάμενες συντάξεις εάν αφαιρεθεί από το σύστημα μέρος των εισφορών των σήμερα εργαζόμενων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι από το σχέδιο αυτό προκύπτει ήδη για το το πρώτο έτος ένα έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που κατά τον ίδιο «μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας» και χαρακτήρισε «αμελητέο» το ποσό σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος που φτάνει τα 25 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι «το συνολικό κόστος της μετάβασης είναι κάτω του 0,5% του ΑΕΠ, δεν δημιουργεί κανέναν κίνδυνο για τους σημερινούς συνταξιούχους».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί υποχρεωτικής εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, τόνισε ότι το βασικό είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν μείωση των εισφορών για την κύρια σύνταξη, κατά 25% και συνολικά χαμηλότερες εισφορές από αυτές που πληρώνουν σήμερα.

Για την δήλωση Μητσοτάκη περί κινδύνου νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο, τέλος, ο κ. Μηταράκης σημείωσε τον γενικότερο προβληματισμό για την συμμετοχή ήδη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, λόγω της θερινής περιόδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.