Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 … Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 5 Ο Αυθεντικός Χειρουργός της Χίου Κωνσταντίνος Μάρκου Βαλαντάσης Κεφ. 2ο

Δεν είναι τυχαίο που συνεχίζω την πορεία της ζωής και της διαδρομής του Αυθεντικού Χειρουργού Κωνσταντίνου Βαλαντάση που χάραξε με ανεξίτηλα χειροπιαστά γεγονότα τον τομέα της υγείας του τόπου μας της Χίου! Μόλις πρόλαβε και έζησε μόνο για δέκα χρόνια με την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του! Γάμος το 1962 και εν συνεχεία μέχρι το 1967 τα τρία παιδιά του … τα κορίτσια τον θυμούνται με πολύ μεγάλη Αγάπη και νοσταλγία γιατί τον έζησαν πολύ, παρά τον πιεστικό φόρτο εργασίας που πολλές φορές είχε γιατί ήταν ο μοναδικός χειρουργός που υπήρχε πάνω στο νησί! Απ’ότι θυμάμαι είχε μεγάλη αδυναμία στις κόρες του και προσπαθούσε να κλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί τους … ήτε σε εκδρομές ή στην θάλασσα για μπάνιο αλλά πάντα σε σημεία που υπήρχε σταθερό τηλέφωνο για να μπορούν να τον βρουν σε οποιαδήποτε έκτακτο περιστατικό! Τότε δεν υπήρχε κινητή τηλεφωνία! Οι φωτογραφίες είναι από την ημέρα του γάμου τους με την Δέσποινα Σαρίκα και με τα παιδιά τους καθώς και ο παππούς Μάρκος με τις δύο εγγονούλες του!

Και εδώ θα συμπληρώσω πόσο πολύ καμάρωνα όταν έβλεπα τους δύο παππούδες να λένε παλιές ιστορίες ο Μάρκος Βαλαντάσης από την Αμερική και ο μπάρμπα Νικόλας Αυγουστής από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο τέλος κατέληγαν στά παιδικά Καρδαμυλίτηκα χρόνια γιατί ήταν της ίδιας γενιάς!…… Και όταν λέμε μοναδικός χειρουργός της Χίου πράγματι ήταν στην κυριολεξία για μερικά ενδιάμεσα μεγάλα χρονικά διαστήματα! Τότε ο χειρουργός ήταν και ορθοπαιδικός και ουρολόγος ακόμη και ορισμένοι και ΩΡΛ. Παρ ότι η Χίος είχε την ειδικότητα του ΩΡΛ σχεδόν από πολύ παλιά! Ορθοπεδικοί όμως και ουρολόγοι άργησαν να έρθουν στο νησί!

Θέλω να επισημάνω ότι η δική μου αποστολή για εκπαίδευση στην ενδοτραχειακή νάρκωση την οφείλω τόσο στον Αυγουστή αλλά και στον Κώστα Βαλαντάση γιατί εκείνος με έστειλε συστημμένα στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στην Νέα Ιωνία στον φίλο του από τα χρόνια που ήταν μαζί με τον μεγάλο Τούντα τον χειρουργό Υφηγητή Δημήτρη Ζαμπούρα τότε επιμελητή του Τούντα και όταν πήγα εγώ Διευθυντής της Β Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Αγία Όλγα όπως και ο Αναισθησιολόγος Γεώργιος Κατσουράκης που οφείλεται στο γεγονός ότι έμαθα τόσο πολύ καλή νάρκωση όσο και τραυματιολογία με την συμμετοχή μου σε επεμβάσεις λόγω ελλείψεως προσωπικού στις εφημερίες του νοσοκομείου! Υπήρξαν μεγάλα χρονικά διαστήματα που ήταν χειρουργός του ΙΚΑ με μεγάλο φορτίο, είχε την ιδιωτική του κλινική τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι το 1966-67 όσο και στο νοσοκομείο της Χίου από την αποχώρηση του Ματθαίου Ζύμαρη μέχρι τον ερχομό του Ορέστη Στέκα το 1964-65. Στην φωτογραφία με τον υπουργό Υγείας Παυσανία Κατσώτα και τον βουλευτή Χίου Σιδερή Μαυριδόγλου είναι το 1964 οπότε ο Ορέστης Στέκας ήρθε αργότερα! Όσο σκληρός φαινόταν σαν Χειρουργός τόσο πολύ μεγάλη ευαισθησία και ανθρωπιά είχε με τους συνανθρώπους μας και ειδικότερα για την οικογένεια και τα παιδιά του που φαινόταν η μεγάλη του αδυναμία! Τον εθαύμαζα σε όλες τις ιατρικές πράξεις και την χειρουργική του δεξιοτεχνία όσο και στην διαγνωστική ικανότητα του! Χειρουργούσε με μεγάλη μαεστρία μεγάλα κατάγματα ειδικότερα άκρων τοποθετούσε ακόμη καρφιά και λάμες που για τα χρόνια εκείνα οι περισσότεροι τραυματισμοί έφευγαν για το ΚΑΤ στην Αθήνα. Έστω με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν σήμερα τά χρόνια εκείνα κατορθώναμε το ακατόρθωτο με ότι νέο σύγχρονο κυκλοφορούσε στον ιατρικό τομέα ! Είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποιήσε χολοκυστεκτομή στην Χίο τον Οκτώβριο του 1968 στην Γενική Κλινική Χίου οι Άγιοι Ανάργυροι ιδιοκτησία Γιάννη Αυγουστή με την δική μου συμμετοχή στην νάρκωση. Υπάρχει μεγάλη διαδρομή στην καταγραφή πραγματικών γεγονότων που έζησα μέσα στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στα χειρουργεία μαζί με τον Κώστα Βαλαντάση που πραγματοποίησα μαζί του πάνω από χίλιες ναρκώσεις σε δέκα πέντε μήνες μέχρι τις 24 Απριλίου 1969 που πήγα στο στρατό όπου έμαθα με αλληλογραφία ότι μετά ενάμιση μήνα πέθανε ο μπάρμπα Μάρκος Βαλαντάσης! Αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χώρο της υγείας και της κοινωνίας τα χρόνια εκείνα! Έπεται συνέχεια…

Χίος, 29 Φεβρουαρίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.