Κανένας εφησυχασμός για το Ειδικό σχολείο Χίου, λέει ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Χίου

Ανακοίνωση αναφορικά με το Ειδικό Σχολείο Χίου εξέδωσε ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Χίου επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν

“Το Θέμα της στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου, ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τη συζήτηση για την μεταστέγασή του, η οποία προκλήθηκε από την Π.Ε. Χίου, μετά από αίτημα του Δ. Χίου και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Ε.Δ.Σ Χίου, για διάθεση μέρους του Εκθεσιακού Κέντρου Καλουτά.

Οι τεράστιες ευθύνες, όλα τα χρόνια, δεν παραγράφονται. Δημοτικές  Περιφερειακές αρχές όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών χρωμάτων και κομμάτων – κυβερνήσεων, συντήρησαν, ανέχθηκαν, διαιώνισαν και όξυναν τελικά το πρόβλημα σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, γεγονός που επέδρασε καθοριστικά, σε κρίσιμες ηλικίες για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους .Υπάρχουν ευθύνες απέναντι σε γονείς και παιδιά που είτε βρέθηκαν στο Ειδικό, είτε μέχρι και σήμερα, δεν λαμβάνουν καμιά ειδική εκπαίδευση παραμένοντας στο σπίτι. Τα προβλήματα ήταν σε πλήρη γνώση των αρμοδίων.

Το Ειδικό Σχολείο και γενικά η Ειδική Αγωγή, ας μην ξεχνάμε και το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο που λείπει ολοκληρωτικά από τη συζήτηση, έγιναν αντικείμενο πολλές φορές υποσχέσεων, μεγαλοστομιών και  «ευκαιρίας» για ένδειξη ευαισθησίας.

Το ότι «ανακαλύφθηκε» σήμερα με επιτόπιες επισκέψεις, με δήλωση για δέσμευση εκατομμυρίων για νέο Σχολείο, την ώρα που δεν έχει καν ακόμα ολοκληρωθεί κάποια συγκεκριμένη μελέτη, όλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάσουν κανέναν. Ειδικά που η περίοδος προσφέρεται για μεγάλα λόγια, προσδοκίες και υποσχέσεις αλλά και για νέες “λύσεις”, με τις ίδιες όμως συνταγές.

Φάνηκε συνολικά όμως και από τη σύσκεψη ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δεσμεύσεις δεν υπάρχουν για την ουσιαστική – σταθερή ,ολοκληρωμένη και άμεση λύση του ζητήματος με αρκετές αλληλοαποκλειόμενες δηλώσεις…

Είναι χαρακτηριστικά για την κατάσταση αυτή τη στιγμή τα όσα ανέφερε ο Δ/της του Ειδικού Σχολείου κ. Μονογιούδης, για τις άθλιες συνθήκες φοίτησης που αντιμετωπίζουν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι. Ανέλυσε τους χώρους που είναι αναγκαίοι για την φοίτηση των 34 μαθητών και 18 εκπαιδευτικών που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο χώρο του ειδικού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Χίου, χωρίς να έχουν καλυφθεί όλες οι ειδικότητες των δασκάλων που απαιτούνται.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χίου κ. Βουρλής, πληροφόρησε ότι το κτίριο Καλουτάς ανήκει στην ΕΝΑ και ότι βρίσκεται υπό εκκαθάριση, συνεπώς δεν μπορεί να δώσει άμεση απάντηση, εκτός του ότι έχουν υποσχεθεί και σε άλλους φορείς την διάθεσή του, (π.χ. Πανεπιστήμιο), ελπίζοντας να αναγνωριστεί η προτεραιότητα του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Αναφερόμενος στο θέμα της προσωρινής μεταστέγασης στην ΕΝΑ, ο κ. Ξενάκης, είπε ότι για το τμήμα που ζητήθηκε, θα χρειαστούν εργασίες ανακατασκευής και προσαρμογής του χώρου  στις ανάγκες του σχολείου, για τις οποίες ο Δήμος έχει δεσμεύσει 100.000,00 ευρώ. Γνωρίζοντας όμως και την εγκατάλειψή του κτιρίου στη φθορά του χρόνου, ο κ Καμπούρης, δήλωσε ότι η πίστωση των 100.000,00 ευρώ, που ο Δήμος έχει δεσμεύσει δεν φτάνουν,  ανταπαντώντας στη πρόταση του κ. Ξενάκη.

Ο κ. Ξενάκης ενημέρωσε επίσης, ότι η μελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση του Ειδ. Νηπιαγωγείου, του Ε.Δ.Σ. και ΕΕΕΕΚ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  και όταν ανοίξει νέο ΕΣΠΑ θα κατατεθεί για ένταξη σε αυτό η ανέγερση, με πρόβλεψη, η όλη διαδικασία να είναι έτοιμη μέχρι τον Αύγουστο του 2023 και εφόσον ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα να γίνει η δημοπράτηση του έργου και να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης, οι οποίες σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια…

Ο κ. Ξενάκης, εν τω μεταξύ, έριξε και νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα ζητήσει ο Δήμος από την διοίκηση του νοσοκομείου να μεταφέρει την νοσηλευτική σχολή, να αδειάσει ο χώρος που καταλαμβάνει και να αποδοθεί στο ειδικό σχολείο. Η πρόταση όμως για την μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής, εφόσον γίνει δεκτή από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, θα ελευθερώσει 2 δωμάτια, τα οποία θα καλύψουν ίσως τις ανάγκες για τις ειδικότητες που αναμένονται και ελάχιστα έως καθόλου δεν θα βοηθήσουν στην αραίωση του ζωτικού χώρου του σχολείου. Το μεγάλο πρόβλημα του προαυλισμού των παιδιών, στο μπαλκόνι παραμένει! Έτσι το σχολείο θα συνεχίσει να στεγάζεται στον ίδιο ακατάλληλο και  επικίνδυνο για την σωματική και την ψυχική υγεία τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών χώρο, για περισσότερα από 5 χρόνια ακόμα, ενώ κάποιοι θα καυχώνται ότι έλυσαν το πρόβλημα!

Παράλληλα θα συνεχίζεται η Ομηρεία και η υποβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ, στο χώρο του οποίου  στεγάζονται, για άλλα 5 χρόνια, αφήνοντας απέξω ανθρώπους με αναπηρία που χρειάζονται τις υπηρεσίες του. Η λογική «μοιράσματος» των αναγκών και μπαλωμάτων συνεχίζεται…

Στο ερώτημα της Σοφίας Μιχάλα που παραβρέθηκε στην συζήτηση, ως εκπρόσωπος του ΠΣΑμεΑ και της ΠΟΑμεΑΒΑ, στον κ. Βουρλή να απαντήσει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση της ΕΝΑ, ώστε να μπορεί να δώσει τελική απάντηση για τη παραχώρηση, η  απάντηση ήταν πως όχι. Επομένως δεν μπορεί να παραχωρηθεί το κτίριο για άμεση μεταστέγαση. Πρότεινε δε στους παραβρισκόμενους να επανέλθουν για συζήτηση του θέματος, στον ίδιο χώρο  το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, ο οποίος και θα αποφασίσει τελικά!!.

Εμείς ως φορείς των ΑμεΑ, καλούμε τις οικογένειες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλους όσους αγανακτούν όλα αυτά τα χρόνια να βρεθούν σε θέση μάχης. Δεν πάει άλλο! Εδώ και τώρα να απαιτήσουμε με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου και του Κράτους να δοθεί άμεση λύση και συγκεκριμένη απάντηση για:

 

  1. Άμεση, και κυριολεκτικά προσωρινή, μετεγκατάσταση των παιδιών που βρίσκονται στο Ειδικό Σχολείο σε χώρο που θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας και την όσο το δυνατόν καλύτερης διασφάλισης για να παράσχουν το έργο τους οι εκπαιδευτικοί, ,χωρίς μπαλώματα σε βάρος άλλων δομών υγείας.
  2. Άμεσο χρονοδιάγραμμα με επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου με σύγχρονες υποδομές και πλήρη στελέχωση Ειδικού Σχολείου. Το νέο ειδικό σχολείο να είναι ικανό να στεγάσει όλα τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής στο νησί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες απογραφή των ΑμεΑ στο νησί, αξιοποιώντας το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό που θα έρθει σε επαφή με τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, διαχρονικό αίτημα των φορέων μας.

Κανένας εφησυχασμός. Γονείς – εκπαιδευτικοί – ΑμεΑ σε θέση μάχης για άμεση προσωρινή μετεγκατάσταση και νέο σύγχρονο Ειδικό Σχολείο για την κάλυψη όλων των παιδιών”, καταλήγει η ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Χίου.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.