Καρπούζι…Καρπουζάκι μου… 2 συνταγές: ζελέ και γρανίτα καρπουζιού & 1 δίαιτα καρπουζιού.

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Υδράργυρος που ανεβαίνει, ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα και δροσιά από μια φέτα κατακόκκινο καρπούζι. Σκηνικό καλοκαιριού! Πρωταγωνιστής ο Υδροπέπων =Καρπούζι, το φρούτο που έχει ταυτιστεί απόλυτα με το καλοκαίρι.

Υδροπέπων είναι η ελληνική λέξη του φρούτου (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water melon). Καρπούζι το λέμε όλοι πιστεύοντας ότι αυτή η λέξη (καρπούζι) είναι …τουρκική. Και είναι! Karpuz = στα τούρκικα το καρπούζι, που με τη σειρά του ανάγεται στην περσική λέξη karpuz. Επίσης, Καρπούζ – Καρπούζιν – χαρπούζ το έλεγαν οι Πόντιοι.

Δροσιστικό – αγαπημένο όλων και με λίγες θερμίδες το καρπούζι του οποίου σας προτείνω 2 συνταγές: Γρανίτα – καρπούζι εύκολη και γρήγορη από το βιβλίο: Αλφαβητάρι της μαγειρικής της Α. Β. Αλεξιάδου, θεωρείται αναμφίβολα το κατ’ εξοχήν φρούτο του καλοκαιριού.

Και, καρπούζι ζελέ. Υγιεινό δροσερό γλύκισμα με λίγες θερμίδες από την σελίδα lasresetascocina.

Γρανίτα καρπούζι.

Υλικά για 10 μερίδες

½ κούπας ζάχαρη5 κούπες καθαρισμένο καρπούζι σε κομμάτια, χωρίς τα κουκούτσια

¼ κούπας μείγμα ζελέ καρπούζι ή φρουί ζελέ

¾ κούπας κρύο νερό

χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

1.Διαλύστε το ζελέ και τη ζάχαρη στο κρύο νερό κι αφήστε το στην άκρη. Χτυπήστε το καρπούζι στο μπλέντερ. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μείγμα του ζελέ και το χυμό του λεμονιού.

  1. Μεταφέρετέ το σε δοχείο παγωτού, καλύψτε και βάλτε το στην κατάψυξη 2-3 ώρες να πήξει χωρίς αν γίνει συμπαγής μάζα. Βάλτε το στο πολυμίξερ και χτυπήστε το. Αφήστε το 2 ώρες ακόμα στην κατάψυξη, ξαναχτυπήστε το ν’ αφρατέψει και βάλτε το ξανά στην κατάψυξη. Επαναλάβετε την διαδικασία 1 φορά ακόμα. Μοιράστε το μείγμα σε 10 στικς γρανίτας και βάλτε τα στην κατάψυξη να παγώσουν.

 

Ζελέ Καρπούζι.

Τύπος συνταγής: Επιδόρπιο

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας:  15 μ.

Χρόνος μαγειρέματος:  10 μ.

Συνολικός χρόνος:  25 μ.

Συστατικά

  • 1 φάκελος ζελατίνης με γεύση καρπουζιού
  • Νερό
  • Καρπούζι

Παρασκευή του ζελέ καρπούζι.

  1. Θα ξεκινήσουμε με την κοπή του καρπουζιού, την αφαίρεση της φλούδας και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Θα προετοιμάσουμε τη ζελατίνη σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Παρασκευάζεται με νερό και προσθέτουμε το φάκελο ζελατίνης με γεύση καρπουζιού.
  3. Ετοιμάζουμε μερικά καλούπια όπου θα βάλουμε τα κομμάτια καρπουζιού κομμένα σε μικρά κομμάτια ή μπορούμε να σχηματίσουμε μπάλες καρπουζιού με αφαίρεση μπάλας ή ένα μεγάλο καλούπι, θα καλύψουμε το κάτω μέρος των καλουπιών ή το καλούπι με τη ζελατίνη.
  4. Βάζουμε τα καλούπια στο ψυγείο και αφήνουμε περίπου 4-5 ώρες έως ότου πήξει η ζελατίνη. Μπορεί επίσης να προετοιμαστεί όλη τη νύχτα.
  5. Όταν πηγαίνουμε να τα σερβίρουμε βάζουμε ένα μέρος σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με μπάλες καρπουζιού ή περισσότερα ανάμεικτα φρούτα που συνοδεύουν τη ζελατίνη.
  6. Και είναι έτοιμο, ένα πολύ φρέσκο ​​και νόστιμο επιδόρπιο για το καλοκαίρι.

 

Η γεωπόνος κυρία Μαρία Νιζάμη/ Msc Περιβάλλοντος μας
ενημερώνει σχετικά με τη διατροφική αξία του καρπουζιού που –δεν ξεχνάμε-το φυτεύουμε Απρίλη:To καρπούζι αναμφίβολα είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού.  Λόγω της
μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό 90%, είναι ιδανικό για να ενυδατωθείς με τονπιο γλυκό και δροσερό τρόπο. Το καρπούζι μαζί με το πεπόνι, την αγγουριά καιτην κολοκυθιά, ανήκουν στην οικογένεια τωνΚολοκυνθοειδών. Είναι εξαιρετικάπλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδήκαι κυρίως σε ένακαροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται και στις ντομάτες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράσηαπό καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας. Η κιτρουλίνη που βρίσκεται στη φλούδα και στη σάρκα του καρπουζιού, όταν καταναλώνεται σε μεγάλεςποσότητες, αλλάζει σε L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει το νιτρικό οξύ, το οποίοηρεμεί τα αιμοφόρα αγγεία και ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό.

Δίαιτα με καρπούζι από την σελίδα Διαδρομή.

Η δίαιτα με καρπούζι για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση«Καθάρισε» το σώμα σου και ταυτόχρονα χάσε βάρος με τη «μαγική» δίαιτα του καρπουζιού!

Το καρπούζι περιέχει 91% νερό και μόνο 6% ζάχαρη και έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι όπως:
βιταμίνη C, βήτα- καροτίνη, βιταμίνες B1 και Β6, λυκοπένιο, κάλλιο και μαγνήσιο. Όσον αφορά στις θερμίδες τα καρπούζια έχουν 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Η δίαιτα 5 ημερών με καρπούζι
Ημέρα 1η
Πρωινό
– 1 φέτα καρπούζι
– 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
– 150 γραμμάρια βραστό άπαχο βοδινό κρέας
– 150 γραμμάρια βρασμένο ρύζι
– 1 φέτα καρπούζι
Βραδινό
– 60 γραμμάρια τυρί cottage
– 1 φέτα ψωμί ολικής
– 1 φέτα καρπούζι
Ημέρα 2η
Πρωινό
– 1 φέτα καρπούζι
– 1 φέτα του τοστ
– 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
– 100 γραμμάρια βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα
– 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
– 1 φέτα καρπούζι
Βραδινό
– 100 γραμμάρια ψητό ψάρι (οποιοδήποτε ψάρι σας αρέσει)
– 100 γραμμάρια βρασμένο ρύζι
– 2 φέτες καρπούζι
Ημέρα 3η
Πρωινό
– 1 φέτα καρπούζι
– 1 φέτα του τοστ
– 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινο τσάι
Μεσημεριανό
– 50 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας
– 3 φέτες καρπούζι
Βραδινό
– Σαλάτα λαχανικών
– Όσο καρπούζι θέλετε
Ημέρα 4η
Πρωινό
– 2 φέτες καρπούζι
Μεσημεριανό
– 1 μπολ κρέμα- σούπα μπρόκολου (βάλε 3 φλιτζάνια μπρόκολο και ½ κρεμμύδι με νερό, άφησέ το να πάρει βράση και κάντο πουρέ με ένα μπλέντερ. Πρόσθεσε αλάτι.)
– 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
– 2 φέτες καρπούζι
Βραδινό
– 3 μέτριες πατάτες (ψημένες στο φούρνο)
– 2 φέτες καρπούζι
Ημέρα 5η
Πρωινό
– 3 φέτες καρπούζι
Μεσημεριανό
– 150 γραμμάρια βραστό, άπαχο βοδινό κρέας
– Όσο καρπούζι θέλετε
Βραδινό
– 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
– 60 γραμμάρια τυρί cottage
– 3 φέτες καρπούζι

Να θυμάστε ότι
-Πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
-Αν γυμνάζεστε παράλληλα με τη δίαιτα, θα πρέπει να κάνετε πιο ήπιο πρόγραμμα γιατί με την συγκεκριμένη διατροφή δεν θα έχετε πολλές θερμίδες να κάψετε.
-Προσοχή μετά το τέλος της δίαιτας, γιατί λόγω στέρησης πολλών τροφών, μπορεί να αρχίσετε να τρώτε πολλή ποσότητα και ακατάλληλα φαγητά.
Και, από την ελληνική λαογραφία μία παροιμία για το καρπούζι: «γυναίκα και καρπούζι η τύχη τα διαλέγει». Και μια τουρκική: «ikikarpuzbirkoltugasigmaz» = ικί καρπούζ μπρι κολτουά σιγμάζ = δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν χωράνε.

 

Στην αγορά τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και καρπούζια σε διάφορα χρώματα όπως αυτό εδώ το κίτρινο. Η άποψη  σας;

Πληροφορίες για το καρπούζι: κ. Μαρία Νιζάμη, Γεωπόνος.

Πίνακας ζωγραφικής. Έλλη Πογιατζή/καρπούζι.Πηγή: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.

Φωτογραφίες: Διαδίκτυο.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.