ΣΕΣΝΟΧ: “Χωρίς υγειονομική εμπειρία οι στρατιωτικοί που τοποθετήιηκαν ως οδηγοί σε Βολισσό και Πυργί”

 

 

 

Ο ΣΕΣΝΟΧ καταγγέλλει ότι οι στρατιωτικοί που εστάλησαν στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού και Πυργίου για να ενδυναμωθούν οι βάρδιες δεν έχουν καμία απολύτως υγειονομική εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

“Ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από συναδέλφους μας  που υπηρετούν στο ΚΥ Πυργίου και το πολυδύναμο αγροτικό ιατρείο Βολισσού, μετά την πρόσφατη ΠΝΠ του Ιουλίου παρουσιάστηκαν να αναλάβουν (κατόπιν σχετικής διαταγής που έλαβαν) ως οδηγοί ασθενοφόρων τρεις στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων στο ΚΥ Πυργίου και δύο στο πολυδύναμο ιατρείο Βολισσού, χωρίς καμία απολύτως υγειονομική εκπαίδευση και χωρίς  εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για διακομιδή επείγοντος περιστατικού από την περιοχή προς το ΚΥ Πυργίου ή για διακομιδή επείγοντος περιστατικού από το ΚΥ Πυργίου ή της Βολισσού στο Σκυλίτσειο  Νοσοκομείο Χίου (διαδρομή που όταν οδηγεί έμπειρος οδηγός ασθενοφόρου διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα σε επικίνδυνο δρόμο) θα επιφορτίζονται ένας στρατιωτικός – οδηγός χωρίς καμία υγειονομική εκπαίδευση διασώστη και ένας υγειονομικός -νοσηλευτής ή αγροτικός γιατρός που είναι νέος πτυχιούχος ιατρικής πριν την ειδικότητα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως όταν το πλήρωμα ασθενοφόρου είναι δυο άτομα (οδηγός και υγειονομικός) τότε αναγκαστικά και αυτονόητα ο οδηγός πρέπει να «παίζει» τον ρόλο του βοηθού διασώστη άρα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση. Το ανησυχητικό είναι πως μάλλον πρόκειται για “μοντέλο” που θα γενικευθεί πανελλαδικά σε όλα τα ασθενοφόρα των ΚΥ.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι πρόσφατες σχετικές καταγγελίες (ΟΕΝΓΕ,ΠΟΕΔΗΝ,ΣΕΝΟΧ κλπ.)  που αφορούσαν την επικίνδυνη κυβερνητική τακτική κάλυψης κενών θέσεων στο ΕΚΑΒ με προσωπικό από στρατό, πυροσβεστική ή ΟΤΑ χωρίς υγειονομική εκπαίδευση. Μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει πως η επικίνδυνη αυτή τακτική επεκτείνεται εκτός από το ΕΚΑΒ και στα ασθενοφόρα των ΚΥ και επίσης πως η “ταχύρρυθμη υγειονομική εκπαίδευση μιας εβδομάδας” που ανέφερε προπαγανδιστικά η κυβέρνηση στην πραγματικότητα είναι τελείως ανύπαρκτη.

Τέλος εκτός από το κύριο (τους κινδύνους για τους ασθενείς) υπάρχει και μια απαράδεκτη μετακύλιση  ευθυνών τόσο στους νοσηλευτές και τους νέους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους όσο και στους νέους στρατιωτικούς που αναγκαστικά εκτελούν διαταγές, ευθυνών που δεν τους αναλογούν: αν συμβεί  οτιδήποτε θα φταίνε ο πάσης φύσεως υγειονομικός που καλείτε  να εκτελέσει πλήρως  αλλότρια από την ειδικότητά του καθήκοντα, χωρίς να έχει λάβει καν την απαιτούμενη εκπαίδευση για την άσκησή τους και ο στρατιωτικός που αναγκάστηκε να ανέβει σε ασθενοφόρο κατόπιν διαταγής χωρίς καμία υγειονομική εκπαίδευση αλλά ούτε καν εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου.

Αρκετά με τις επικίνδυνες  «προχειρότητες», αρκετά με το “πάμε κι όπου βγει” που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

– Να στελεχωθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα των ΚΥ με πιστοποιημένους διασώστες και με εκπαιδευμένους οδηγούς – βοηθούς διασώστες

– Να πάψει επιτέλους η πολιτεία να θεωρεί τους νοσηλευτές και τους νέους αγροτικούς γιατρούς “αναλώσιμα πολυεργαλεία για όλες τις δουλειές”.

-Να προσληφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες  εκπαιδευμένοι διασώστες που θα καλύπτουν τα ΚΥ και τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία 24 ώρες το 24ωρο.

Δηλώνουμε πως θα αξιοποιήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να προστατεύσουμε τους ασθενείς και τους  συναδέλφους”

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.