Καταπέλτης το πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας για τη ΒΙΑΛ

Καταπέλτης το πόρισμα για τη ΒΙΑΛ από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, από τον πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε μετά από καταγγελία τα Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων για το Μεταναστευτικό.

Η ΒΙΑΛ με ευθύνη των αρμόδιων φορέων έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν:

  • Γιατί αυτή η αδιαφορία των υπευθύνων (Περιφέρεια, Υπουργείο Υγείας, Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου);
  • Τι θα γίνει εάν εκδηλωθούν αρρώστιες στην περιοχή;
  • Τι θα γίνει υπό τον κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας (Λεκάνη Κορακάρη);

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος  λαμβάνοντας υπόψιν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία μας και των παιδιών μας.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μετά την από 03/03/2020 αίτηση της Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων που κατατέθηκε στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας για έλεγχο των συνθηκών υγιεινής εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χαλκειούς και την αριθμ. Πρωτ.: 1222 / 4-03-2020 πρόσκληση του ΚΕΠΠΕ Χίου υπάλληλοι της ΠΕ Χίου πραγματοποίησαν αυτοψία στις 04-03-2020 και ώρα 12:00μ.μ.

Στην αυτοψία παραβρέθηκαν οι κάτωθι υπάλληλοι:

  1. Σέγκος Γεώργιος ΕΔΥ υπάλληλος της Δ/νσης Δημ,Υγείας  και Κοιν.Μεριμνας ΠΕ Χίου
  2. Παπασωτηρίου Ευαγγελία ΕΔΥ υπάλληλος της Δ/νσης Δημ,Υγείας και Κοιν.Μεριμνας ΠΕ Χίου
  3. Καρίβαλη Μαριάννα Περ/γο του Τμ.Περ/ντος ΠΕ Χίου.

Στο χώρο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χαλκειούς ενημερωθήκαμε από τον Αρχισυνταγματάρχη κ. Ζομπανάκη Κ. ότι φιλοξενούνται περισσότεροι από 5500 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η δυναμικότητα του ΚΥΤ προβλέφθηκε για να καλύπτει περίπου 1200 άτομα μόνο. Η παράταση του χρόνου παραμονής των φιλοξενούμενων σε συνδυασμό με την σχεδόν καθημερινή αύξηση  των ροών των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων καθώς η εγκατάσταση κατασκευάστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Αυτό οδήγησε τους πρόσφυγες/ μετανάστες να διαμένουν πρόχειρες σκηνές σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ (και στους διαδρόμους) αλλά και εντός των γειτονικών αγροκτημάτων. Κατά την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μεγάλης έκτασης ανθυγιεινής κατάστασης η οποία διογκώνεται συνεχώς και έχει διαμορφώσει την ακόλουθη εικόνα:

Α. Σε όλους τους εσωτερικούς δρόμους και ελεύθερους χώρους του ΚΥΤ υπήρχαν συσσωρευμένα απορρίμματα είτε σε πλαστικές σακούλες, είτε χύμα σε μεγάλους σωρούς αλλά και διάσπαρτα. Στα αγροτεμάχια πέριξ του ΚΥΤ υπήρχαν διάσπαρτα απορρίμματα (πλαστικά μπουκάλια νερού κ.α.)

Β. Λύματα και ακάθαρτα νερά (από πλύσιμο ρούχων, χεριών, ντους, αποχωρητήρια κλπ.) ρέουν από το ψηλότερο επίπεδο (CAMP A), στο μεσαίο επίπεδο (CAMP Β) και από το μεσαίο επίπεδο (CAMP Β) στο χαμηλότερο επίπεδο (CAMP Γ). Σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις τα νερά/λύματα, καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες – αγροτεμάχια χαμηλότερου επιπέδου (ήδη εχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στάσιμων λυμάτων). Η παραπάνω κατάσταση (ροή λυμάτων) οφείλεται σε κακή χρήση των ντους, αποχωρητηρίων, νιπτήρων κ.λ.π. αλλά  κυρίως από διαρροές των σωλήνων παροχέτευσης αυτών. Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης είτε έχουν καταστραφεί από τους φιλοξενούμενους, είτε έχουν βουλώσει από αντικείμενα που οι ίδιοι πετούν εντός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε , η ανθυγιεινή κατάσταση διογκώθηκε  διότι έπειτα από την αργία της Καθαράς Δευτέρας (τριήμερο), συνέπεσε ο αποκλεισμός του ΚΥΤ από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καμποχώρων. Ο αποκλεισμός του ΚΥΤ, από το δρόμο στο ύψος του ναού του Αγ. Χαραλάμπους, ξεκίνησε από την Τρίτη 3 Μαρτίου εμποδίζοντας τη διέλευση των εργαζομένων (π.χ. υδραυλικών, καθαριστών κ.λ.π.) αλλά και των οχημάτων καθαριότητας (απορριμματοφόρα, γερανοφόρα κ.λ.π.) του Δ. Χίου.

Για την αποφυγή της δημιουργίας ανθυγιεινών καταστάσεων από τα λιμνάζοντα/τρεχούμενα ύδατα (λύματα /απόβλητα, λύματα πιθανώς αραιωμένα με νερό βροχής και νερά από πλυσίματα ) και τα απορριματα η Υπηρεσία μας είχε ήδη προτείνει σε προηγούμενες αυτοψίες  τα παρακάτω:

  1. Την κατασκευή περιμετρικά των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ ανά επίπεδο δικτύου παροχέτευσης / συγκέντρωσης των ακαθαρτων επιφανειακών υδάτων . Το δίκτυο αυτό θα παροχετεύει στεγανά τα συλλεγόμενα ύδατα στο αποχετευτικό δίκτυο.
  2. Τον σχολαστικό έλεγχο καθημερινώς της στεγανότητας των αποχετευτικών σωληνώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η παροχέτευση των λυμάτων χωρίς διαρροές. Η επιθεώρηση αυτή πρέπει να αφορά και σημεία/περιοχές κάτω και πίσω από τους οικίσκους των αποχωρητηρίων και ντουζ, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση και ορατότητα.
  3. Την τακτική και ανεμπόδιστη περισυλλογή των απορριμμάτων οικιακού τύπου σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού (γειτονικά αγροτεμάχια).
  4. Δημιουργία επιπλέον χώρων υγιεινής (ντουζ και WC) ώστε να καλύπτεται ο όγκος του πληθυσμού.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.