Κατασκευή υπόγειου μετρό στη Χίο (!)

Του Παύλου Π. Καλογεράκη
Διευθυντή Εκπαίδευσης ε.τ.

Το ανέκδοτο είναι γνωστό, είναι και επίκαιρο: υποψήφιος  περιοδεύει σε επαρχία και μεταξύ άλλων υπόσχεται την κατασκευή γεφυρών και σχολείων. Στην επισήμανση των ψηφοφόρων ότι δεν έχουν ποτάμια και ότι τα παιδιά που γεννιούνται είναι πολύ λίγα και δεν χρειάζονται σχολεία, εκείνος απαντά: «θα σας φτιάξουμε και ποτάμια, θα σας κάνουμε και παιδιά»! Το ανέκδοτο αυτό έμενε στη συνείδηση του λαού επί δεκαετίες, για να υπογραμμίζει μια ανυπαρξία στρατηγικής στην πολιτική και μια αναντιστοιχία μεταξύ των  υποσχομένων και των πραγματικών αναγκών ενός τόπου. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με σαρκαστικό τρόπο την απουσία κοινής λογικής, και την επικυριαρχία του λαϊκισμού, έτσι όπως επικρατούσε, και δυστυχώς επικρατεί, στις απαιτήσεις του λαού από τη μια και των υποσχέσεων των υποψηφίων από την άλλη.       Καλά λόγια να ακούει ο Λαός και ας είναι λόγια του αέρα!! Και αμέσως μετά τις εκλογές η έλλειψη αξιοπρέπειας και εντιμότητας μετασχηματίζει με χίλιες δυο δικαιολογίες τις υποσχέσεις των πολιτικών, μέσα σε 24 ώρες! Και δώσ’ του πάλι από την αρχή, να πιστεύεις σε νέα ωραία λόγια!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι επιτυχημένοι πολιτικοί στην κεντρική ή στην τοπική δημόσια σκηνή, ήταν και είναι εκείνοι που δρουν  με απλό και κυρίως προσγειωμένο τρόπο στην αντιμετώπιση των επειγόντων και των κυρίαρχων προβλημάτων. Δρουν ως σημαιοφόροι της προώθησης των λύσεων και δεν δειλιάζουν μπροστά στις αντιρρήσεις μερίδας του κόσμου και στον λαϊκισμό των πολιτικών αντιπάλων. Στο Νησί μας, για παράδειγμα, πολλά θα είχαν γίνει εάν βάζαμε κάτω την κοινή λογική για να πάρουμε αποφάσεις και πρυτάνευε η επιθυμία βελτίωσης και προόδου του τόπου μας με συνεργασίες και συνεννόηση. Όμως…!! Δεν θέλαμε ανεμογεννήτριες γιατί οι πέρδικες δεν θα μπορούσαν να γεννήσουν(!) και από την άλλη η ΔΕΗ θερμαίνει την ατμόσφαιρα και καταμαυρίζει μέρα-νύχτα με την κάπνα της τον Καρφά, που τον χρειαζόμαστε για τουρισμό!!  Μπλοκάραμε, επί χρόνια, την επέκταση του αεροδρομίου για να μην προσγειώνονται, δήθεν, τα αεροπλάνα στο καμπαναριό της Ευαγγελίστριας και στερήσαμε από τον Νησί μας πόρους ανάπτυξης!! Και τα χρόνια περνούσαν!! Δεν βρήκαμε ούτε μία πραγματοποιήσιμη λύση για την βελτίωση  και χρήση του λιμανιού μας και βλέπομε τώρα τα κρουαζιερόπλοια να μας προσπερνούν!! Δεν θέλουμε να ρίξουμε ούτε ένα τετραγωνικό τσιμέντο μέσα στη θάλασσα για να φτιάξουμε χώρους στάθμευσης, ή δρόμους αλλά κατά τα άλλα δεν μπορούμε να περπατήσουμε ούτε στα πεζοδρόμια,  σε μια πόλη με την αισθητική της στο ναδήρ!. Πιστεύουμε ότι οι γείτονες Τούρκοι θα σώσουν την κατάσταση του τουρισμού μας και επί δέκα τουλάχιστον χρόνια καβουρδίζουμε την υπόθεση δημιουργίας αξιοπρεπούς Τελωνείου! Με περισσή αυταρέσκεια πιστεύουμε ότι είμαστε από τους ωραιότερους του κόσμου και δεν κάνουμε τίποτα για βελτίωση των τουριστικών προορισμών πάνω στο Νησί μας και πιστεύουμε ότι οι ξένοι φταίνε που δεν έρχονται για τουρισμό εδώ! Πολλά θα μπορούσαν ακόμα να γραφτούν, χιλιοειπωμένα στις παρέες των συμπολιτών μας τα περισσότερα.

Βλέπεις τόσους άλλους τόπους να αλλάζουν όψη από μέρα σε μέρα και να επιλύουν προβλήματα, ακόμα και μέσα στην κρίση. Εμείς βαλτώσαμε στις ίδιες και ίδιες κουβέντες λες και πάγωσε ο χρόνος: Φράγμα, αεροδρόμιο, λιμάνι, τελωνείο. Και πάλι τα ίδια μετά από χρόνια: Φράγμα, αεροδρόμιο, λιμάνι, τελωνείο! Πρωθύστερες επιλογές (λιμάνι Μεστών), μεγαλεπήβολα φαραωνικά σχέδια (λιμάνι Κονταριού). Παντελής έλλειψη κοινωνικής συζήτησης και σχεδίασης. Όλα απόφαση ενός!! Λάθος στις επιλογές προσώπων, λάθος στις επιλογές διαδικασιών και στρατηγικού σχεδιασμού στα μεγάλα θέματα, χάος νομικών εμπλοκών, πολιτικές  σκοπιμότητες, αδυναμία συνεννόησης. Κυριαρχία του λαϊκισμού, του καιροσκοπισμού  και της κολακείας προς όλες τις κατευθύνσεις για να θολώνονται τα νερά και να περνά ο καιρός.  Και μέσα σε όλα αυτά το Δημόσιο με βηματισμό χελώνας! Έτσι καταντήσαμε ουραγοί!!

Πρέπει να ζητήσουμε από τους ανθρώπους που επιθυμούν να αναλάβουν τις τύχες του Τόπου μας χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα. Κυρίως αποτελέσματα!! Δεν πάει άλλο!! Στα μικρά και στα μεγάλα θέματα. Για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας. Για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Για την πόλη και  τα χωριά μας. Με αγωνιστικότητα και διεκδίκηση των δικαίων μας ως προς τους διατιθέμενους στο Νησί μας οικονομικούς πόρους και ως προς τη φροντίδα και στήριξη από την κεντρική διοίκηση. Τους ανθρώπους αυτούς τους θέλουμε αγωνιστές, διεκδικητές  και πρωταγωνιστές. Με αίσθημα ευθύνης για το μέγεθος και την σοβαρότητα της αποστολής τους. Να ζητούν και να έχουν την έμπρακτη καθημερινή αγωνιστική στήριξη της κοινωνίας. Πραγματιστές και εργατικούς. Έντιμους, με λίγα λόγια και πολλές πράξεις!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.