Κώστας Ευαγγελάτος – ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

 

Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη) .Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα και το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης Art Studio EST. ART. Έχει παρουσιάσει ενότητες από τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα,το εξωτερικό και  έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις,  Έχει εκδώσει επίσης βιβλία, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε επτά εκδόσεις (εκδόσεις Απόπειρα ), λιθογραφικά έργα (bodygraphics) κλπ. Γράφει ποίηση από το 1973.

Τίτλος: Μαρία Κάλλας.

Ανάβεις όλα τα κεριά
στο άδειο σπίτι
Με θέα απ’ το παράθυρο
τη γνώριμη avenue.
Κράτησες μόνο τη φωνή της πριμαντόνας.
Οσμή της καύτρας
που μαραίνει πόθους.
Δροσιά του σκότους
που ανάβει κάρβουνα.
τριγμός του εαυτού σου
που τρέμει τους ανθρώπους.
Που αναμένει  το άγγιγμα
σε  θρόνο προσμονής.
Δόξας διεσταλμένες μνήμες
εξοστρακίζουν το παρόν.
Η ψυχή σου εταίρα φθισική
σβήνει σε κάθε παράσταση
εν μέσω μουσικής και χειροκροτημάτων.
Ανέβηκε η στάθμη του κινδύνου.
Έκτακτη εκπομπή του s.o.s.

Ποιητής Κώστας Ευαγγελάτος.

…………………………………………………………………………….

Μαρία Κάλλας: Και να που όχι ‘μία εικόνα χίλιες λέξεις’ αλλά ένα ποίημα …μια ολοκληρωμένη βιογραφία της ντίβας Μ.Κ., κι αυτό γιατί ο ποιητής καταφέρνει με τον πυκνό κι άρτιο λογοτεχνικό του τρόπο να μας διηγηθεί την πορεία ενός μύθου και συνάμα την τραγική ιστορία μιας γυναίκας χωρίς να μειώνει κατ’ ελάχιστον το μυστήριο που περιβάλλει κάθε ιδιοφυΐα.

‘Η ψυχή σου εταίρα φθισική’, ο ποιητής τοποθετεί την μεγάλη πριμαντόνα σ’ ένα σκοτεινό ψυχικό τοπίο…/’άδειο σπίτι’, προέκταση του πραγματικού χώρου όπου αποσπασματικά επεισόδια περιγράφουν τον τραυματισμένο εσωτερικό της κόσμο.Συγχρόνως φευγαλέες λάμψεις πρότερου μεγαλείου και εικόνες πτώσης εναλλάσσονται με τον ποιητή όχι απλό παρατηρητή αλλά συμπάσχοντα και εν εγρηγόρσει. Με εικόνες δυνατές, και εύστοχες μεταφορές στην περιγραφή της επιτυχίας, της δόξας, της μοναξιάς και της εγκατάλειψης, υπάρχει πάντα το αναγκαίο μέτρο ώστε να μην ‘εκβιάζεται’ η συγκίνηση του αναγνώστη αλλά αβίαστα να τοποθετείται στη σκηνή του ποιήματος.

Θερμά Συγχαρητήρια.

Ο ποιητής  και εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών και άλλων πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών Ενώσεων και Συλλόγων.Έργα του ανήκουν σε σημαντικές συλλογές τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιμέλεια στήλης.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.