Λίγες σκέψεις – απόψεις σχετικά με την κατασκευή βιολογικού στον Καταρράκτη

Του Κ. Α. Ναυπλιώτη

Το πρόβλημα του Βιολογικού στον Καταρράκτη δεν προέκυψε σήμερα…  υπάρχει ως τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από κατασκευής(!) τού
ήδη υπάρχοντος. Πιθανότατα γιατί δεν έγινε βάσει μελέτης, προδιαγραφών και δεν υπήρξε η προβλεπόμενη συντήρηση.
Εκτιμώ λοιπόν πως για να γίνει ένα έργο χρειάζεται πάνω απ’ όλα μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα τού έργου.
2)
Αν διαπιστωθεί η αναγκαιότητα αυτή, να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την κατασκευή του.
3) Να μελετηθούν οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δημιουργία του (υδροφόρος ορίζοντας, οσμές, μεταφορά, επεξεργασία λυμάτων κλπ.
4) Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.
5) Να γίνει πρόβλεψη δυναμικότητας του έργου (πχ πόσο πληθυσμό- χωριά  μπορεί να εξυπηρετήσει).
6) Να υπάρξει χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου θα κατασκευαστεί το έργο.
7) Να υπάρξει προγραμματισμένη και τακτική συντήρηση του έργου βάσει σχεδιασμού.
8) Το έργο να ολοκληρωθεί εντός ορισμένου χρόνου, και να προβλεφθεί πρόστιμο στον κατασκευαστή; εργολάβο; υπεύθυνο; αν δεν ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας αυτής .
Ίσως το σημείο αυτό είναι το βασικότερο, μια και στον τομέα αυτόν υπάρχει προηγούμενο εξαγγελίας έργων των οποίων η κατασκευή χρονίζει, ή αν αυτό συμβεί, γίνεται μετά τον…θάνατο των υπευθύνων. Παραδείγματα; πολλά, των οποίων η αναφορά είναι μάταια· όπως π.χ  η επέκταση του αεροδρομίου, η κατασκευή της οδού Χρήστου πλησίον του αεροδρομίου, αναβάθμιση – μεγέθυνση του λιμανιού (master plan),  Δικαστικό Μέγαρο…. Ας σημειωθεί ακόμα πως εξαγγέλλονται έργα των οποίων η εξαγγελία εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και…αναγκαιότητες(!) καθ’ ότι υπάρχει το προηγούμενο εξαγγελιών που χρονίζουν ή παραμένουν εξαγγελίες. Καταλήγοντας να σημειώσουμε πως η εμπιστοσύνη είναι μέγιστη αρετή η οποία δεν εξαγγέλλεται αλλά αποκτάται.
Ας μην αδιαφορούμε λοιπόν, και καταλήγοντας  να πούμε· «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» έστω και αν αυταπατόμαστε γιατί τα προηγούμενα δεν είναι σύμμαχός μας.
Σημείωση: Είναι γνωστό πως ο Καταρράκτης έχει «βιολογικό» ο οποίος ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ «σωστά»…
Ας μελετηθεί λοιπόν η αναγκαιότητα τού προβλεπόμενου βιολογικού σε σχέση με το κόστος, την αναβάθμιση; συντήρηση; τού ήδη υπάρχοντος…
Τέλος , βασικό είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλ. οι κάτοικοι του Καταρράκτη  στην περιοχή των οποίων προβλέπεται να γίνει το έργο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.