ΛΑ.Σ| Να προστατευτούν οι λαϊκές οικογένειες από την εισπρακτική επιδρομή κυβέρνησης και δήμων

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μάη στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντάχτηκαν  και οι οφειλές στους Δήμους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στην κανονικότητα της φοροληστείας ,δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην διεύρυνση και στην είσπραξη των λεγόμενων “ίδιων εσόδων” στους δήμους πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει στην συνέχεια στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της τοπικής διοίκησης στα ματωμένα πλεονάσματα με βάση και το Μεσοπρόθεσμο.

Για την επίτευξη των παραπάνω  έχουν ήδη προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως προς την  αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους δήμους, την ευθυγράμμιση του  χρόνου και των διαδικασιών παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, τον έλεγχο των δημοτικών  υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο, τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης οφειλών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές .

Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν την δυνατότητα στους δήμους να διασταυρώνουν στοιχειά οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς(εφορεία, Ε9, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, την φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου το ζήτημα είναι βαθειά πολιτικό ο Δήμος να μην λειτουργήσει -όσο είναι δυνατόν- ως ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός απέναντι σε εργάτες, ανέργους, φτωχούς και κατεστραμμένους μικροεπαγγελματίες, φτωχούς  αγρότες.

Οι οφειλές που αφορούν σε δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, έχουν αναφορά συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη Νεκροταφείου, οφειλές Νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτηρίων και υποδομών, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκίνητων, ΤΑΠ κλπ., γνωστά και ως έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Με βάση το βάθεμα των στρατηγικών αναδιαρθρώσεων σε δημόσια διοίκηση και τους δήμους  επιδιώκεται η πίεση σε νοικοκυριά και οφειλέτες για να ανέβει το ποσοστό εισπραξιμότητας τους.

Η δημοτική αρχή Χίου και ο δήμαρχος γνωρίζουν το πρόβλημα, δέχονται πιέσεις από λαϊκό κόσμο και όχι μόνο, υπάρχουν και κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες προσκολλημένοι για χρόνια στις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά όπως πάντα αλληθωρίζουν σε λάθος κατεύθυνση.

Ψελλίζουν διάφορα προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους , την ώρα που γνωρίζουν ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προηγούμενων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα σταυρώνονται ως υπόλογοι, ενώ όταν περνούσαν αυτοί οι νόμοι εκείνοι ορκίζονταν στο όνομά τους και λιβάνιζαν το κράτος, την Ευρωπαϊκή ένωση και τις μεταρρυθμίσεις προς μια σύγχρονη τοπική διοίκηση. Αυτή είναι η τοπική διοίκηση που ονειρεύονται. Φορομπήχτης, φοροεισπράκτορας, ντίλερ πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Από την άλλη μεριά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπόσχεται μειώσεις ανταποδοτικών στις μεταποιητικές επιχειρήσεις κλείνοντας το μάτι, την ώρα που βογκά η συντριπτική πλειοψηφία από τις αυξήσεις που έγιναν μέχρι και 200% στα τέλη. Τα ίδια μήπως θα γίνονται και με τους μεγαλοοφειλέτες του επιχειρείν ή φωτογραφίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις;;;

Τώρα μπροστά στις εκλογές, τώρα που η υπηρεσία είναι αναγκασμένη να στέλνει ειδοποιητήρια, τώρα η δημοτική αρχή, θυμάται και σωστά λέμε εμείς τα αυτονόητα, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ οι φτωχοί δημότες μας και αυτοί που οριακά τα βγάζουν πέρα.

Αυτά όμως δε γίνονται ούτε στο ψιθυριστό, ούτε με το «κόβω φάτσα, βγάζω συμπέρασμα», ούτε με την κυβερνητική συνταγή οι πλούσιοι με τα μέσα να «φτωχαίνουν» ή να απαλλάσσονται νομικίστικα και να την πληρώνουν οι πολλοί που δεν έχουν.

  • Με βάση τα παραπάνω ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου ζητάμε ΕΙΔΙΚΗ-ΘΕΜΑΤΙΚΗ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα κινητοποιώντας λαϊκούς μαζικούς φορείς, σωματεία της κάθε περιοχής αναδεικνύοντας το συνολικό πλαίσιο πάλης που πρέπει να έχουμε για να προστατέψουμε τους δημότες μας που δεν έχουν πού να κλίνουν το κεφάλι τους.
  • Να αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο την διαγραφή όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά και μικρομαγαζα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Συμβολικά το Δ.Σ να σηματοδοτήσει αυτή του την κατεύθυνση απαλλάσσοντας όλους αυτούς που έχουν ήδη ενταχτεί στο ΚΕΑ, είναι άνεργοι, Αμεα , πολύτεκνοι – είναι καταγραμμένοι και προσφεύγουν στις δομές φτώχιας των δήμων πχ κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ.
  • Να απαιτήσουμε με κινητοποιήσεις, με συντονισμό με άλλους δημάρχους-ήδη το έχουν κάνει οι 5 δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και έχουν απευθύνει επιστολή στην ΚΕΔΕ που σιωπά-να άρει τώρα νομοθετικά η κυβέρνηση την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.
  • Να πάρουμε όποιες διοικητικές αποφάσεις μπορούμε και είναι αναγκαίες, ώστε να διευκολύνονται οφειλέτες που μπορούν ή θέλουν να πληρώσουν, να διαγραφούν και να μειωθούν πρόστιμα κλπ.
  • Να βάλουμε τις νομικές υπηρεσίες και τους  νομικούς συμβούλους  να συνδράμουν σε  αυτό το ζήτημα.
  • Ενημέρωση και συνδρομή των σωματείων των εργαζομένων στους Δήμους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, άλλων φορέων και σωματίων πχ επαγγελματιών περιοχής, επιτροπής ανέργων, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο κλπ
  • Να διαχωριστούν με τη βοήθεια της υπηρεσίας μικροί –πένητες οφειλέτες, μεσαίοι και μεγάλοι με απαίτηση οι έχοντες και κατέχοντες να αρχίσουν να πληρώνουν.

Κλείνοντας στη δημοτική αρχή απευθύνουμε το γνωστό «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» και φυσικά σε μια τέτοια κατεύθυνση θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.