ΛΑ.Σ.: Σε θολά νερά συνεχίζει να ψαρεύει η κυβέρνηση της ΝΔ & ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης 

Από δω το φέρνει, από κει το φέρνει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό  υπουργός της, ό,τι δεν κατάφεραν με το μαστίγιο, προσπαθούν να το καταφέρουν με το καρότο και με τους πρόθυμους νεροκουβαλητές τους στο δήμο και στην Περιφέρεια.

Τη μια ψηφίζουν εν  μέσω πανδημίας από τη βουλή τις επιτάξεις, την άλλη σπέρνουν τη διχόνοια, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο του Χαλκειούς και την παράλλη , μέσω της δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει φαίνεται να παίξει το ρόλο δήθεν  της «φωνής της λογικής» και των «θεσμών», προσπαθούν από το παράθυρο να περάσουν τη λογική των κλειστών κέντρων –φυλακών της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών μας .

Το πιο πρόσφατο χαρτί του υπουργείου και του κ. Μηταράκη, είναι να εμπλέξει το δήμο στην επιλογή τοποθεσίας που θα  λειτουργεί , ως χώρος ελέγχου της πανδημίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα την ώρα που συνεχίζει να κρατά εγκλωβισμένους στη ΒΙΑΛ περίπου 7000 κόσμο μέσα και έξω από το ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου ξεκαθαρίζουμε ότι για όσο κρατά η πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να εφαρμοστεί και για τους πρόσφυγες και μετανάστες ό,τι ισχύει για όλους όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Να μπαίνουν για 14 μέρες σε καθεστώς καραντίνας. Για το σκοπό αυτό ο πιο κατάλληλος χώρος είναι τα ξενοδοχεία στα οποία πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ο εξοπλισμός για την προστασία από την επιδημία.

Αυτό άλλωστε εφαρμόζει στη Θράκη με τους Έλληνες της μουσουλμανικής μειονότητας που επαναπατρίζονται , αλλά και κάθε έναν που έρχεται από ξένη χώρα στην Ελλάδα.

Η διαμόρφωση άλλων δομών, μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Τουρκίας να ανοίξει ξανά τις “στρόφιγγες”‘, αξιοποιώντας τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερη στήριξη και νέα οφέλη από ΕΕ και ΝΑΤΟ, το πιο πιθανό, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, είναι να μετατραπούν σε νέα hot spots.

            Κάποιοι μπορεί να είναι έτοιμοι από καιρό να παίξουν έναν τέτοιο  ρόλο. Εμείς λέμε και επαναλαμβάνουμε ΟΧΙ!

Στην ίδια κατεύθυνση του δούρειου Ίππου, μπορεί να λειτουργήσει και η χρήση πλοίου. Ποιος εγγυάται με δεδομένη την πολιτική της ΝΔ, ότι  ένα πλοίο με 2-3 χιλιάδες θέσεις ,  δε θα μετατραπεί σε κλειστό hot spot;;;

Γι αυτό επιμένουμε και απαιτούμε , η κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει και πάρει εδώ και τώρα πίσω, τις επιτάξεις των χώρων και να εγκαταλείψει τον αντιδραστικό σχεδιασμό της για τη δημιουργία και νέων κλειστών ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου.

Να αφήσει τα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια και να λάβει, αμέσως ουσιαστικά μέτρα για να μην μετατραπούν τα hot spots των χιλιάδων στοιβαγμένων, σε απάνθρωπες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών, σε σύγχρονα κρεματόρια και υγειονομικές βόμβες.

Να προχωρήσει άμεσα:

  • Στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot.
  • Στη συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.
  • Στην εξασφάλιση της δυνατότητας ατομικών προμηθειών που είτε σχετίζονται με τη διατροφή είτε με τη δυνατότητα πρόσβασης στην ενημέρωση, αφού αυτή τη στιγμή το ΚΥΤ δεν έχει wi-fi και υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια προμήθειας καρτών λόγω των υφιστάμενων μέτρων.
  • να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, ένας οργανωμένος απεγκλωβισμός  όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου στο άσυλο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται με δεδομένο ότι δεν έχουν εξεταστεί δεκάδες υποθέσεις, αλλά και το πρόβλημα δεν τελειώνει, όσο στη ζωή μας κυριαρχεί ο καπιταλιστικός κορωνοϊός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι στην Ελλάδα , στην ΕΕ, στον κόσμο όλο..
  • Τώρα πρέπει να κλείσει τα hot spots και να διεκδικήσει οι επιτροπές ασύλου της ΕΕ και του ΟΗΕ να μεταφερθούν εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.