Λύσεις υπάρχουν αρκεί να αναλάβει όλη η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν!

Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου κας. Γιόχανσον.

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε άρθρο της  κας  Γιόχανσον  που  αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου 2021 ( https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/johansson/blog )  με τίτλο  « Άνοιξη, η καλύτερη εποχή για να ετοιμαστεί κανείς για τον Χειμώνα» όπου  αναλύει τον σχεδιασμό της ΕΕ για τα νησιά μας που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί της Λέσβου στις 29 Μαρτίου.

Προκύπτει καθαρά ότι μοναδικός σκοπός αυτής της επίσκεψης ,είναι η απαιτούμενη επικοινωνιακή προετοιμασία για την κατασκευή  της «όχι κλειστής»  μόνιμης  υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο που επιδιώκεται να γίνει εδώ και ένα χρόνο και  περιγράφεται με ακρίβεια στο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια.

Μάλλον  παραβλέπει ή δεν γνωρίζει η κα Επίτροπος  ότι απέναντι σ αυτά τα σχέδια υπάρχει η σταθερή αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών ,αλλά και οι επανειλημμένα αντίθετες σε αυτά αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.

Αρνητικότατη εντύπωση μας προκαλεί το ότι θεωρεί ως δεδομένη την συγκατάθεση των κατοίκων των νησιών μας για αποφάσεις που έχουν ληφθεί ερήμην τους. Αποφάσεις που αν υλοποιηθούν θα μετατρέψουν τα νησιά μας σε  τόπους εγκλωβισμού δυστυχισμένων ανθρώπων  για πάρα πολλά χρόνια!

Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι ενώ η κα Επίτροπος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούμε στα νησιά μας, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους,   ούτε μια λέξη δεν βρήκε για τον λαό του Βόρειου Αιγαίου, τις αγωνίες του, όλα όσα έχει υποφέρει  και τις θέσεις του για το μεταναστευτικό όπως επίσης καμία αναφορά δεν έγινε σ το δυσανάλογο βάρος που έχουν σηκώσει οι νησιώτες  για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Φυσικά  δεν γίνεται επίσης κανένας λόγος   ούτε για τους  αιματηρούς  αγώνες  που έχουν δώσει οι νησιώτες  ενάντια στην βίαιη επιβολή της δημιουργίας δομών.

Πέραν αυτών ,η παράβλεψη από την κα. Γιόχανσον  της   μη υλοποίησης της πλήρους αποσυμφόρησης  των νήσων  όπως έχουν υποσχεθεί τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και της αύξησης των ροών , ειδικά στην Λέσβο το τελευταίο χρονικό διάστημα που τείνει να  θέσει σε αμφισβήτηση πλέον και εις το εξής την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων , είναι  παράμετρος   αντίρροπη προς τον  δίκαιο  γεωγραφικό επιμερισμό του  μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο είναι όχι μόνο  ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αντίθετα, στο  άρθρο η ίδια επισημαίνει με ικανοποίηση τη διάθεση  155 εκατομμυρίων Ευρώ για την ταχύτατη κατασκευή νέων, βιώσιμων στο χρόνο δομών στη Λέσβο και στη Χίο (και επιπλέον 110 εκατομμύρια Ευρώ για μικρότερες  δομές σε Σάμο, Λέρο και Κω ) , με τις απαραίτητες  εγκαταστάσεις  μάλιστα που να εξασφαλίζουν  άνετη  πολυετή παραμονή .

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όταν αποδεχτήκαμε τη συνάντηση μαζί της  (πριν την δημοσίευση του επίμαχου άρθρου)  σαφώς και δε γνωρίζαμε τις ακριβείς προθέσεις της, τις οποίες η ίδια εξήγησε με την  δήλωσή της.

Έπειτα από τα παραπάνω, δηλαδή την ειλημμένη απόφαση για δημιουργία δομών μόνιμης φιλοξενίας μεταναστών, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει το σχέδιο του  νέου Συμφώνου Μετανάστευσης που ρίχνει αποκλειστικά «τα βάρη» της διαχείρισης της  μεταναστευτικής κρίσεως στα νησιά  καθιστώντας τα γκρίζες ζώνες  και το οποίο απορρίπτουμε, αφού εκτός των άλλων εγείρει και  ζητήματα εθνικής κυριαρχίας  μας  υποχρεώνει να δηλώσουμε  ότι  θεωρούμε άσκοπη την επίσκεψη αυτή  και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση μεταξύ ημών  της κας. Γιόχανσον καθώς αντιλαμβανόμαστε πως   δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για ουσιαστικό διάλογο και πρόθεση αλλαγής τακτικής από την Ε.Ε.

Όσο πιο σύντομα καταλάβουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι οι νησιώτες δεν πρόκειται να επιτρέψουν την δημιουργία δομών μόνιμης παραμονής  στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση . Λύσεις υπάρχουν αρκεί να αναλάβει όλη η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν! Εμείς σεβόμενοι  την διαφωνία των κατοίκων των νήσων μας  και ως νόμιμοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους οφείλουμε να εκφράζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις τους, προστατεύοντας τα συμφέροντα  αλλά και την ελληνικότητα του τόπου μας,  τιμώντας  τις θυσίες των προγόνων μας.

Ωστόσο για λόγους  δεοντολογίας ,  παραβλέποντας  το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε σε γόνιμο  διάλογο επί της αρχής των ζητουμένων  για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας, ανακοινώνουμε ότι  στην  κα. Γιόχανσον  θα παραδώσουμε  τα σχετικά ψηφίσματα και  τις  ακλόνητες και εκπεφρασμένες  θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.