Μέλι ή σκέτη ζάχαρη; Ο ΕΦΕΤ Προειδοποιεί

Τι να προσέξουμε στην αγορά του μελιού. Νοθείες με εξωγενή σάκχαρα με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών, τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Οδηγίες προστασίας των καταναλωτών όταν αγοράζουν μέλι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τους συνιστά προσοχή, καθώς παρατηρούνται κρούσματα νοθείας, που όχι μόνο αποτελούν οικονομική απάτη, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι να στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

  • Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  • Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι.Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.