Μία ευχάριστη περιήγηση ένδοξης Ιστορίας  Του Παύλου Καλογεράκη

 

Η Έκθεση προσωπογραφιών και κειμένων περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να εντρυφήσουν σε σελίδες της Ιστορίας με έναν ευχάριστο τρόπο και μάλιστα σε όποια «δόση» επιθυμούν. Τα βιογραφικά στοιχεία των πρωταγωνιστών της Επανάστασης μαζί με ιστορικά στοιχεία για την δράση τους, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε πλευρές των αγωνιστών αυτών από τους οποίους οι συντριπτική πλειοψηφία αγωνιζόταν απόλυτα ανιδιοτελώς και με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους επί πολλά χρόνια. Πρέπει να συναισθανθούμε τον καημό και τον πόνο των εικονιζομένων  για να νοιώσουμε σε όλη της την έκταση  την κραυγή τους  στην απόφαση για  ξεκίνημα  της Επανάστασης: «Ελευθερία ή Θάνατος». Πολλοί από αυτούς τους Ήρωες και τις Ηρωίδες δεν μπόρεσαν να γνωρίσουν την  Ελευθερία και τη δημιουργία του μικρού Ελληνικού κράτους! Έδωσαν το βιος τους, έδωσαν  και την ζωή τους.

Η Έκθεση είναι διανθισμένη και με ενδιαφέροντα κείμενα και ποιήματα σχετικά με τον Αγώνα, από  τα οποία κάποια, είναι βέβαιο, ότι θα θυμάστε  από τα μαθητικά σας χρόνια. Κείμενα δοξαστικά, κείμενα ηρωικά και λόγια σοφίας. Όπως για παράδειγμα αυτό που λέει ο Ιωάννης Καποδίστριας: «Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην πενίαν», ή αυτό που μας λέει ο Γιάννης Μακρυγιάννης: «… και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκον μας, να μην μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί…».

Η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαιτέρως θετική και μας προτρέπει να διατηρηθεί η έκθεση όσο γίνεται περισσότερο και εάν είναι δυνατόν μέχρι το Καλοκαίρι, για να την δουν και οι επισκέπτες του Νησιού μας. Η ικανοποίηση λοιπόν της Επιτροπής είναι πολύ μεγάλη διότι με την πανδημία υπήρχε προβληματισμός για το πώς θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε με κάποιο ασφαλή τρόπο  την επετειακή 25η Μαρτίου. Και πράγματι τώρα που επί πλέον βελτιώνεται και ο καιρός αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και για ηλικιωμένους να περιδιαβούν την έκθεση, έστω και τμηματικά σε διαφορετικές ημέρες. Είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστηθούν πολύ.

Με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω ότι ένα βίντεο επετειακό, εορταστικό για την 25η Μαρτίου, θα παρουσιαστεί με όλους τους δυνατούς ηλεκτρονικούς τρόπους, μέσα στον Απρίλιο, διότι είχε διακοπεί η δημιουργία του, λόγω των μέτρων.

Υ.Γ. Ένας βαθύτατος προβληματισμός μου: Το πρώτο απόγευμα αμέσως μετά την επίσημη έπαρση της επετειακής σημαίας στις 22/3, κάποιος/α πήγε και την έκλεψε. Δεν λέω την πήρε, την έκλεψε! Επίσης, προχθές παρατήρησα ότι κάποιος έκλεψε την σημαία που υπήρχε στα κάγκελα του κήπου απέναντι από το Ηρώο. Επίσης, παρατήρησα ότι κάποιος έκλεψε το πόστερ της Μαντώς Μαυρογένους. Πρέπει να ντρέπονται. Όλους τους αφήνω στην μόνιμη ντροπή της συνείδησής τους! Ουδέν άλλο σχόλιο!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.