ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ – ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΩΣΤΑΛΑ Εις μνημόσυνο αιώνιο

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός

Πάει και ο Μάρτης[1], ο οποίος εκτός του κορωνοϊού που μας έφερε, μας πήρε και δύο εκλεκτά μέλη της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών.

Ξεκίνησα να γράφω το κείμενό μου με τη φράση «βίοι παράλληλοι» και είναι αλήθεια ότι κατά κάποιον τρόπο είχαν παράλληλους βίους. Πολέμησαν και οι δύο τον κατακτητή, ο καθένας με τον τρόπο του.

Ξεκινάω λοιπόν με τον Μανώλη Γλέζο, διότι θα επικεντρωθώ αργότερα στη Μαρκέλλα Κωστάλα-Φαράκλα. Το ποιος ήταν, λοιπόν, ο Μανώλης Γλέζος και το πόσο τον ταλαιπώρησε η «μαμά Ελλάς» για τις «αποκοτιές»[2] του, μάλλον το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτή τη στιγμή αυτό το κείμενο! Το γιατί αντιμετωπίζουν έτσι «κάποιοι» κάποιους που δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους, δεν το κατάλαβα ποτέ. Ίσως το «διαίρει και βασίλευε» ή, για να το πούμε πιο απλά, η διχόνοια, είναι ένας τρόπος για να βγάζουν κάποιοι «τον άρτον τον επιούσιον», ή στην καθομιλουμένη «για να τρώνε με χρυσά κουτάλια».

Σκεφθήκατε ποτέ, Αγαπητοί Αναγνώστες μου, πόσα εργοστάσια θα έκλειναν μόλις σταματήσουν οι πόλεμοι; Αλλά, ας επιστρέψομε στο θέμα μας συνεχίζοντας για τη Μαρκέλλα Κωστάλα-Φαράκλα.

Η Μαρκέλλα Κωστάλα-Φαράκλα λοιπόν, είναι γέννημα-θρέμμα του Βροντάδου, και μαζί με τον αδελφό της τον Βενιζέλο[3] τον Κωστάλα φιλοξενούσαν τον ασύρματο της Συμμαχικής Αποστολής τον Μάιο του 1944 στο σπίτι που διέμεναν στον Βελονά (οικία Π. Μαργαρώνη). Λεπτομέρειες για τη δράση του Βενιζέλου και της Μαρκέλλας μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Καρασούλη «Χίος 1943-1944: Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή και Εθνική Αντίσταση», όπως γράφει η κόρη του Σοφία Καρασούλη, στη σελίδα 3 της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» της 23/3/2020.

Αντιγράφω: «Η Μαρκέλλα λοιπόν, εργαζόταν τότε στο ταχυδρομείο, όπου γινόταν η λογοκρισία των γραμμάτων. Από εκεί μετέφερε συχνά πληροφορίες και μηνύματα σχετικά με τις κινήσεις των Γερμανών στο νησί».

Για την προσφορά τους αυτή στην Αντίσταση, και η Μαρκέλλα και ο αδελφός της ο Βενιζέλος, έχουν παρασημοφορηθεί για τη δράση τους επί Κατοχής! Έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα!

Στα μετέπειτα χρόνια οι Χιώτες που ζούμε στην Αττική, τιμήσαμε με μια θαυμάσια τελετή στο Πολεμικό Μουσείο δύο ανθρώπους (Χιώτες) που προσέφεραν, ο καθένας με τον τρόπο του, τον Στρατηγό Σκαρβέλη Δημήτρη και τη Μαρκέλλα Κωστάλα-Φαράκλα. Έκτοτε, ως Πρόεδρος των Βρονταδουσίων και της Χιακής Ομοσπονδίας Αττικής (ΟΧΣΑ), έκανα μια προσπάθεια να πάρει ένας δρόμος στη Χίο το όνομά της, αλλά απέτυχα.

Σήμερα λοιπόν που έκανα κάποια τηλεφωνήματα για να κάνομε ένα ψήφισμα, ή τέλος πάντων να συμμετάσχομε με κάποιον τρόπο στο πένθος των οικείων της, διεπίστωσα ότι οι μισοί από αυτούς με τους οποίους μίλησα δεν γνώριζαν ποια ήταν η Μαρκέλλα και τι προσέφερε στη φτωχή μας την Ελλάδα!

Αυτό (την άγνοια των συμπατριωτών μας) το χρησιμοποίησα και το χρησιμοποιώ ως επιχείρημα για να κρατήσομε μαζί με τη μνήμη της και την ιστορία μας ζωντανή!…

Τελειώνοντας, αναφέρω απλώς για την ιστορία ότι, και ο Μανώλης Γλέζος και η Μαρκέλλα Κωστάλα-Φαράκλα πέθαναν σε ηλικία 97 ετών (τι σύμπτωση: και πλήρης ημερών, και ζωή ενός αιώνος γεμάτη περιπέτειες)! Άραγε, ποιος θα τους θυμάται σε λίγα χρόνια, αν δεν κατορθώσομε να κρατήσομε τη μνήμη τους ζωντανή εμείς που γνωρίζομε ποιοι ήταν;

Αγαπητοί Αναγνώστες[4],

Περιμένω προτάσεις σας. Αγαπητοί Κυβερνώντες τη Χίο μας, με ακούει (με διαβάζει) κανείς; Κάντε κάτι σας παρακαλώ! Ο Χριστός μας συγχώρησε τα πάντα, εκτός από την ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ.

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

Υ.Γ.: Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η κηδεία του να γίνει σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση! [Photo: ο Μανώλης Γλέζος ενώ ασπάζεται τον Ιερώνυμο].

 

[1]     Για τεχνικούς λόγους, καθυστερήσαμε πολύ να δημοσιεύσομε το παρόν κείμενο.

[2]     Αποκοτιές = παράτολμες ενέργειες που μόνο «τρελοί» θα τολμούσαν να τις κάνουν!…

[3]     Κάποιες οικογένειες είχαν τόση αγάπη για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που βάπτιζαν τα αρσενικά παιδιά τους με το επίθετο του Βενιζέλου!

[4]     Οίκοθεν νοείται ότι εννοώ και Αναγνώστριες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.