Μεταναστευτικό: Επτά οι νεκροί στα Αντικύθηρα – Τρία ναυάγια σε λίγα 24ωρα

 

Επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα «Πρασονήσι» νότια των Αντικυθήρων, όπου χθες, Πέμπτη το απόγευμα προσάραξε ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε περίπου 100 άτομα και το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Συνολικά, πάνω από 90 άτομα διανυκτέρευσαν πάνω στη βραχονησίδα, έχοντας καταφέρει να βγουν στη στεριά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, βρήκαν καταφύγιο σε σπηλιά πάνω στη βραχονησίδα και άναψαν φωτιά για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των ναυαγών από το «Πρασονήσι» ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας καθώς, σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό, μια επιχείρηση στη διάρκεια της νύχτας ενδεχομένως να είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί ο απεγκλωβισμός των μεταναστών. Έχουν διασωθεί 90 άτομα, 52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή.

Δεύτερο ιστιοπλοϊκό με μετανάστες στη Μάνη

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο ιστιοπλοϊκό με μετανάστες εντοπίστηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στην περιοχή του Γερολιμένα, στη Μάνη. Προσάραξε σε μικρή απόσταση από τη στεριά. Οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν από αυτόπτη μάρτυρα – κάτοικο της περιοχής ότι σκάφος με μετανάστες έχει ακινητοποιηθεί κοντά στη στεριά.

Το Λιμενικό μετέφερε στη στεριά 92 μετανάστες (όλοι άνδρες, οι 54 ανήλικοι, οι περισσότεροι από την Αίγυπτο). Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι οι τρεις διακινητές εγκατέλειψαν το σκάφος και διέφυγαν. Έγιναν έρευνες από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ, οι οποίοι τους εντόπισαν σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται για Τούρκους υπηκόους.

Στο μεταξύ, στη Σαντορίνη κλιμάκια της Ασφάλειας του Λιμενικού και ψυχολόγοι λαμβάνουν καταθέσεις από τους μόλις 13 διασωθέντες του προχθεσινού ναυαγίου νότια της Φολεγάνδρου. Τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα ήταν αδύνατο να συνομιλήσουν με τις αρχές καθώς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Έχουν όλοι χάσει οικείους τους, με τον αριθμό των αγνοουμένων να ξεπερνά τους 30 σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.