ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΣ

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), προβλέπεται κακοκαιρία που βαθμιαία από την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τον ισχυρό παγετό, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις κύμα Ψύχους, ίσως και παγετού, θα επηρεάσει και την περιοχή μας. Στο πλαίσιο της προστασίας των εργαζομένων από το ψύχος και αποφυγή κάθε πιθανότητας ατυχήματος οφείλουμε όλοι μας (Διοίκηση, Υπηρεσίες και εργαζόμενοι), να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας όπως:

  • Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • ‘Έτσι με μέριμνα των Υπηρεσιών εάν αυτό είναι εφικτό αποφεύγουμε την εργασία κατά τις vυχτεριvές ώρες όταν επικρατούν συνθήκες παγετού. Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.
  • Σε κάθε περίπτωση φέρουμε τα είδη προστασίας που έχουν χορηγηθεί σε κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα τα παπούτσια εργασίας, τα γάντια, το μπουφάν ψύχους και το αδιάβροχο.
  • Για τα συνεργεία που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε ημερήσιο ωράριο και εφόσον επικρατούν θερμοκρασίες Ψύχους (κάτω από 3 βαθμούς Κελσίου) με μέριμνα των Υπηρεσιών, αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά τις 8.00 με 8.30 προκειμένου να αποφευχθεί ο παγετός.
  • Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
  • Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.
  • Οι χώροι εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με την φύση της εργασίας και την σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της.
  • Με ευθύνη της κάθε Υπηρεσίας πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε συνθήκες ψύχους (π.χ. καρδιοπαθείς, πvευμοvοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι γυναίκες κατά την κύηση…)
  • Επισημαίνουμε πως οι εργαζόμενοι που αποδεδειγμένα δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους, όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.