Με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι Φοιτητικές εκλογές

 

Πρόσω ολοταχώς για αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές έχει βάλει το υπουργείο Παιδείας το οποίο επιθυμεί να αποχρωματίσει από πολιτικές παρατάξεις την συμμετοχή των σπουδαστών στις διαδικασίες των ΑΕΙ.

Έτσι, σύμφωνα με ρύθμιση την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας στον επερχόμενο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητικές εκλογές θα διενεργούνται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το θέμα άλλωστε έθιξε χθες και η ίδια η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά: «Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα ίδια τα πανεπιστήμια να μπει μια τάξη προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας […]. Θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές και θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως εκτός από τον στόχο της μείωσης της διείσδυσης των κομμάτων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στοχεύει και στην περισσότερο ενεργή συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών στις διαδικασίες των ΑΕΙ. Άλλωστε τα τελευταία η αποχή στις φοιτητικές εκλογές παραμένει σταθερά άνω του 50%.

Μιλώντας στην Καθημερινή ο φοιτητής και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών (ΠάΝΚΣ) σημειώνει πως η ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. «Είναι μέτρο τπ οποίο θα μειώσει την επιρροή των κομματικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς αν συνδυαστεί και με την πολυπόθητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν απλοί και ανένταχτοι φοιτητές στα όργανα διοίκησης της σχολής τους, ο σκοπός των οποίων είναι κυρίως ακαδημαϊκός και όχι κομματικός», δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι: «Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το φοβικό υπουργείο Παιδείας δεν θα συγκρουστεί με το κατεστημένο, δεν θα εφαρμόσει ούτε αυτό το μέτρο στα πανεπιστήμια για να μην περιορίσει τη δυναμική και του δικού του κομματικού μηχανισμού στα πανεπιστήμια, δῃλαδή της ΔΑΠ. Εξάλλου, παρόμοια ρύθμιση νομοθετήθηκε και επί Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των AEΙ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.