Σύνοψη του 15ου Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Χθες το απόγευμα, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 συνεδρίασε διαδικτυακά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για 15η φορά στο 2021.Μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτήν καλωσόρισαν όλοι τον νέο δημοτικό σύμβουλο κο Θ.Παντελόγλου που αντικατάστησε το κο Ματθαίο Φαφαλιό και κυριάρχησαν δυο θέματα:

  • Οι νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε με δικαστική απόφαση να αναγνωριστεί ως Δημοτική η έκταση στο Θόλος στην οποία το Δημόσιο προτίθεται να κάνει τις νέες εγκαταστάσεις Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ)
  • Την απόδοση στους δημότες ενός ποσοστού των ανταποδοτικών τελών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από την αρχή του έτους μέσω των λογαριασμών του ΔΕΔΗΕ.

Για το Θόλος

Ο κος κ. Τριαντάφυλλος είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν επιθυμούμε να οικοδομηθεί κάτι στην περιοχή, σε μια έκταση που ανήκει στον Δήμο Χίου πάνω από 100 χρόνια μέσω των Σχολικών Επιτροπών και που πρέπει να δικαιωθεί και να αναγνωριστεί δικαστικώς ως Δημοτική»

Ο κος Ι. Καραβασίλης μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή η περιοχή είναι ξένη ιδιοκτησία και ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι εκεί χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη και χωρίς την απόφαση Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή σαν μια Αρχή «Ναι σε όλα!» προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του κου Δημάρχου Σ.Κάρματζη.

Ο κος Μ. Βουρνούς κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι ενώ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου στο παρελθόν για το θέμα, η Δ. Αρχή δεν έκανε τίποτε για την ουσιαστική υλοποίησή της και ότι έχει γίνει αυτό και για άλλες αποφάσεις. «Αυτό πιστεύω έγινε κατά παραγγελία» δήλωσε.

Ο κος Μάρκος Σκούφαλος κατηγόρησε γενικότερα τις πολιτικές της ΕΕ για το Μεταναστευτικό και κατέληξε: «Η μάχη είναι μπροστά μας και θα την δώσουμε πάσα δύναμη».

Η κα Ερμιόνη Φρεζούλη συνοψίζοντας τους προβληματισμούς της παρατάξεώς της είπε ότι « Δεν επιθυμούμε καμία φυλακή πάνω στο Νησί !» Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κος Μ. Στάθης.

Ο κος Δήμαρχος αντέκρουσε τις κατηγορίες λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο έκανε αυτά που έπρεπε αλλά τα έκανε στο διπλάσιο!

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Είμαστε μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή που με αγάπη προς τους πολίτες κάνουμε το καλλίτερο για την ασφάλεια τους και  για τον τόπο μας».

Ο κος Κ. Βεργίνας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην νομική διαδικασία αλλά αυτό δεν έγινε με κάποια σκοπιμότητα. Όπως είπε τα στοιχεία που υπήρχαν δεν ήταν επαρκή.

«Μαζεύουμε επαρκή στοιχεία για την σωστή τεκμηρίωση της υπόθεσης. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει χρόνος. Να  ειπωθεί  ότι υπάρχει και η νομική άποψη ότι δεν πρέπει να κινηθούμε τώρα με ασφαλιστικά μέτρα αλλά να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή.» Επίσης πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου είχε πληθώρα άλλων υποθέσεων από το παρελθόν που δεν προλάβαινε να  χειριστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και γι΄ αυτό  υπήρξε η ανάγκη να οριστούν κάποιοι εξωτερικοί δικηγόροι.

Για τα Ανταποδοτικά πάρθηκε η απόφαση μετά από εκτεταμένη συζήτηση να συμψηφιστούν με τα ανταποδοτικά του επόμενου έτους αφού εξεταστεί υπηρεσιακά το θέμα στις λεπτομέρειές του και παρθεί νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς το τέλος αυτής της χρονιάς.

Ο Δήμαρχος κος Στ. Κάρμαντζης δεσμεύτηκε ότι εντός των προσεχών ημερών θα τοποθετηθεί το sea track για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα στον Βροντάδο και ότι εντός δυο εβδομάδων θα έχει δώσει στην δημοσιότητα το πλήρες ιστορικό για το Λιμενικό Καταφύγιο Λιμνιών, Βολισσού, το οποίο ξεκινά από το 2014, και γνωρίζει πολύ καλά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.