Με πολύ θετικά αποτελέσματα για τα Ψαρά η συνάντηση του Δημάρχου Κωνσταντίνου Βρατσάνου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη

 

 

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 16 Μαρτίου ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος. Η συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και τους συνεργάτες του, καθώς και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών κ. Ρίγγα διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα. Έθεσε επί τάπητος το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, κυρίως με τη Χίο, καθώς και το πρόβλημα της ύδρευσης του οικισμού, ενόψει μάλιστα της έλευσης της θερινής περιόδου.

Ο Δήμαρχος μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού τονίζοντας πως η βλάβη που υπέστη το πλοίο «Psara Glory», της πλοιοκτήτριας εταιρείας «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ ΙΝΕ» και η απομάκρυνσή του για μεγάλο διάστημα, λόγω της αναγκαίας επισκευής του, προξένησαν σημαντικές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Και αυτό διότι το πλοιάριο που έχει τοποθετηθεί και αντικαθιστά προσωρινά το Psara Glory – λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του χειμώνα και του υποδεέστερου μεγέθους του κατέστησε την συγκοινωνία προβληματική με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων, της τροφοδοσίας του νησιού σε τρόφιμα, φάρμακα και λοιπά αγαθά, ενώ δημιουργήθηκαν και σημαντικά ζητήματα εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης φορτηγών οχημάτων και ογκωδών οικοδομικών υλικών, λόγω των τεχνικών έργων που εκτελούνται στο νησί.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκης άκουσε με προσοχή τα όσα του εξέθεσε ο δήμαρχος και από την πλευρά του επεσήμανε τη μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης εναλλακτικών και ικανοποιητικών λύσεων σε παρόμοιες περιπτώσεις, εξαιτίας της έλλειψης από την αγορά πλοίων που να μπορούν να δρομολογηθούν σε αντικατάσταση άλλων πλοίων που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον σχεδιασμό του Υπουργείου για τη θεσμοθέτηση πολυετών συμβάσεων για τις άγονες γραμμές, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η γραμμή Ψαρά- Χίος, με παράλληλη υποχρέωση των πλοιοκτητών ανανέωσης του στόλου τους με ποιοτικότερα και ασφαλέστερα πλοία.

Ο Δήμαρχος επίσης με έγγραφο αίτημά του στις 17 Μαρτίου ζήτησε τη μονιμοποίηση εκτέλεσης δις-εβδομαδιαίως δρομολογίου από και προς το νησί των Ψαρών που εκτελείται στο πλαίσιο της γραμμής Πειραιάς-Ψαρά-Χίος-Μυτιλήνη από πλοίο της εταιρείας «ATTICA GROUP» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, ζήτησε την επιμήκυνση του ισχύοντος προγράμματος δρομολογίων που εκτελείται με το πλοίο της Ναυτιλιακής Εταιρίας «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ Ν.Ε.» « PSARA GLORY» στο πλαίσιο της γραμμής Ψαρά – Λημνιά Βολισσού Χίου κατά τρεις μήνες επιπλέον και συγκεκριμένα από 15/04 έως 15/10 εκάστοτε έτους.

Παράλληλα για το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της ύδρευσης των Ψαρών ο Γενικός Γραμματέας προέβη ήδη:

  • στην επιχορήγηση ύψους 35.000 ευρώ για την ανάθεση της εκπόνησης όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 300m3/d του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών.
  • στην επιχορήγηση ύψους 85.000 ευρώ για την ανάθεση εκπόνησης όλων των απαραίτητων μελετών που αφορούν στην κατασκευή νέου αντλιοστασίου ύδρευσης και νέας δεξαμενής ύδρευσης χωρητικότητας 1.000m

Δεσμεύτηκε επίσης για την επιχορήγηση του Δήμου μας με τις απαιτούμενες πιστώσεις:

  • για την προμήθεια αυτόνομης μονάδας παραγωγής και διάθεσης πόσιμου ύδατος (water kiosk)
  • για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης για την προσωρινή λύση του προβλήματος το φετινό καλοκαίρι όσο και για την προμήθεια και εγκατάστασή της σε μόνιμη βάση.
  • Την υλοποίηση δύο επιπλέον γεωτρήσεων συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων συνοδών έργων.
  • την ανάθεση υπηρεσίας σε εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο που θα συνδράμει στην ταχύτερη υλοποίηση των αντίστοιχων μελετών και έργων ύδρευσης.

«Τα αιτήματά μας κατατέθηκαν στο Γενικό Γραμματέα Αιγαίο και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος έδειξε θερμό ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Ο δήμος μας αποκόμισε επιπλέον οφέλη που σύντομα θα φανούν στην καθημερινότητα των κατοίκων. Παρόλα αυτά και παρά την ιδιαιτέρως δυσμενή χρονική συγκυρία δεν εφησυχάζουμε μέχρι να δοθεί οριστική λύση στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σύνδεσης των Ψαρών τόσο με τη Χίο, όσο και με τον Πειραιά και μέχρι να δώσουμε οριστική λύση στο υδρευτικό πρόβλημα που ενέκυψε πρόσφατα στο νησί μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.