Με τόλμη και θάρρος όταν υπήρχε εμπιστοσύνη! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 31.. Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Πολλές φορές βρέθηκα στην δύσκολη θέση να αποφασίσω άμεσα αν και κατά πόσο άξιζε να ρισκάρω και να ενεργήσω μόνος μου σε πολύ δύσκολη Ιατρική και μάλιστα χειρουργική πράξη!

Δεν το έχω μετανιώσει ποτέ γιατί την εποχή εκείνη εκτός του ότι ήμουνα πολύ νέος αλλά με πολλά εφόδια και εμπειρίες και πάνω απ’ όλα ενεργούσα και έπραττα αυθόρμητα χωρίς φόβο και πάθος σε οποιαδήποτε δύσκολο έκτακτο περιστατικό είχα την αμέριστη εμπιστοσύνη… συμπαράσταση και υποστήριξη των υπευθύνων συνεργατών κλινικαρχών που τους έβγαζα ασπροπρόσωπους με την ταχύτητα που ενδεχομένως αντιμετώπιζα κάθε περιστατικό!

Θυμάμαι πρέπει να ήταν Αύγουστος στο μέσο της δεκαετίας του 1970 όταν κατέφθασαν στην κλινική Ζαφείρη ο παλαιός φίλος μας και ειδικότερα ο Κώστας Μάγκος που διατηρούσε Χρυσοχοΐο στην Απλωταριά δίπλα ακριβώς στο Φαρμακείο Ιωάννη Σόδη και αδελφός του μοναδικού στην Χίο (ειδικού καρδιολόγου Γεωργίου Μάγκου για πολλά χρόνια που είχα μεγάλη συνεργασία μαζί του από το 1963 )…. μαζί με τον Ευάγγελο Κουμή και την σύζυγό του Στάσα (Καλλιμασιωτίνα την καταγωγή) και με τον Ευάγγελο Κουμή να είναι διπλωμμένος από τον πόνο ! Τα καλοκαίρια τότε πηγαίναμε για μερικές μέρες οικογενειακώς μαζί με τον Ζαφείρη πότε στην παραλία στα Καμπιά ή στον Γιόσωνα για κατασκήνωση μαζί με άλλους φίλους ! Καθημερινά κάποιος από τους δυο μας βρισκόταν στην κλινική επιφυλακή για αλλαγές σε ασθενείς που χειρουργήσαμε πριν λίγες μέρες και εάν τύχαινε και κάποιος μικροτραυματισμός ! Συνήθως τον Αύγουστο τα χειρουργεία ήταν πολύ σπάνια ! Τότε δεν υπήρχε η σημερινή επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα!

 

Βαγγέλης Κουμής μέσα στην πίστα

Έπρεπε σε επείγουσες περιπτώσεις να τηλεφωνήσουμε στο χωριό στα Καμπιά και να έρθει κάποιος γνωστός στην παραλία να μας ειδοποιήσει! Τα έκτακτα περιστατικά για κάθε ενδεχόμενο εάν δεν είμαστε στην κλινική το υπάρχον προσωπικό τα έστελνε στο Νοσοκομείο της Χίου! Αυτό γινόταν για τις λίγες μέρες που έπρεπε και εμείς μετά τον μεγάλο φόρτο εργασίας να πάρουμε μια ανάσα! Τον Κώστα Μάγκο τον είχαμε χειρουργήσει σε μεγάλη ηλικία άνω των εξήντα χρονών με οξεία σκωληκοειδίτιδα και είχε μείνει τόσο πολύ ευχαριστημένος που κάθε Τετάρτη απόγευμα που ήταν τα μαγαζιά κλειστά ερχόταν στην κλινική για παρέα και κουβέντα σχολιάζοντας την επικαιρότητα! Είχαμε χειρουργήσει και άλλα μέλη και συγγενείς της οικογένειας του και έπινε νερό στο όνομα μας ! Αφού εξέτασα τον Βαγγέλη Κουμή και είδα ότι η κοίλη είναι περισφυγμένη βουβωνοκήλη και δεν έμπαινε με τίποτα μέσα (γιατί είχε και ο ίδιος προσπαθήσει να την βάλει μέσα) και είχε ταλαιπωρηθεί …. λέω στον Μάγκο… κύριε Κώστα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο γιατί πότε θα βρούμε τον Ζαφείρη στα Καμπιά και πότε θα κατέβει θα περάσουν τουλάχιστον δύο τρεις ώρες και η κατάσταση του Βαγγέλη είναι δύσκολη και επείγουσα! Μου λέει ξεκάθαρα ο Μάγκος ο Κουμής και φοβάται την εγχείρηση και δεν πηγαίνει στο Νοσοκομείο με τίποτα!

 

Το μηχάνημα ναρκώσεως με ενδοτραχειακή νάρκωση
Πρώην κλινική Ζαφείρη οδός Δελλαγραμμάτικα

Επειδή γνώριζε τις δυνατότητες μου …μου λέει εάν του δώσεις εσύ Λευτέρη νάρκωση υπάρχει περίπτωση να μπει η κοίλη μέσα; Αρνήθηκα γιατί δεν γνώριζα τι είχε συμβεί ενωρίτερα στο έντερο του Κουμή που προσπαθούσε επί πολύ ώρα να βάλει μόνος του την κοίλη μέσα μήπως και είχε προκαλέσει καμιά ζημιά! Ο Βαγγέλης ήταν ξεροκέφαλος γιατί ενώ φορούσε ζώνη ειδική για την κοίλη πολλές φορές την έβγαζε με αποτέλεσμα όταν σήκωνε βάρος ή έντονος βήχας να πετιέται συνέχεια έξω και την έβαζε με ευκολία πάλι μέσα! Έλα όμως που έκατσε η στραβή και έγινε περισφυγμένη βουβωνοκήλη και δεν έμπαινε με τίποτα μέσα! Μετά από πολλές παρακλήσεις και παραινέσεις του Κώστα Μάγκου και της Στάσας δέχτηκα και τον έβαλα στο χειρουργείο που ήταν και το μηχάνημα ναρκώσεως παρέα με τις νοσοκόμες τον Μάγκο και την γυναίκα του Στάσα… του χορήγησα ενδοτραχειακή νάρκωση για σιγουριά, έβαλα την νοσοκόμα να του κάνει με τον ασκό τεχνική αναπνοή και με λεπτές κινήσεις αφού με τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα της ναρκώσεως τα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας χαλάρωσαν και σιγά σιγά με λεπτούς χειρισμούς και μαεστρία μπήκε η κοίλη μέσα!

 

Η κυρία Πάντζαρη-Τραυλού είχε κατάστημα στην οδό Απλωταριάς 39 και έφτιαχνε και ζώνες για κοίλη παντός τύπου

Αμέσως πριν τον ξυπνήσω του έβαλα την ειδική ζώνη της κοίλης που τα χρόνια εκείνα τις έφτιαχνε η κυρία Πάντζαρη – Τραυλού που είχε κατάστημα στην Απλωταριά Νο 37-39 …την στερέωσα καλά και κατόπιν τον ξύπνησα! Τελικά στάθηκε τυχερός ο Βαγγέλης Κουμής και αυτό χατίρι του Κώστα Μάγκου που επέμενε να ενεργήσω μόνος μου! Μετά από μερικά χρόνια βρεθήκαμε με τον Βαγγέλη Κουμή στον επαγγελματικό τομέα κατά κάποιο τρόπο ανταγωνιστές στα παιχνίδια με την Ιουλία μου! Τις φωτογραφίες του Βαγγέλη Κουμή μου τις έδωσε η γυναίκα του η Στάσα καθώς και την έγκριση να αναφερθώ με ονοματεπώνυμο στο συγκεκριμένο περιστατικό! Έπεται συνέχεια με πολλά γεγονότα!

Χίος, 15 Μαΐου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.