Μηταράκης: Η Μυτιλήνη επέστρεψε στην κανονικότητα, τα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό μιλούν από μόνα τους

 

Περιοδεία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στη Μυτιλήνη

Στην Μυτιλήνη βρέθηκε την Πέμπτη (09/02) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιηγήθηκε στην περιοχή του Αφάλωνα και συγκεκριμένα σε έκταση η οποία βρισκόταν υπό κατάληψη και τελικά αποδόθηκε στον δήμο Μυτιλήνης και μετατράπηκε σε γήπεδο. Έπειτα, επισκέφθηκε την παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, ενώ στη συνέχεια, μετέβη στην περιοχή του Μαυροβουνίου, όπου και επιθεώρησε το ΚΥΤ. Τέλος, είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κύτελη, με τον οποίο έκαναν απολογισμό για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης προς τον Δήμο.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως: «Το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Νομίζω, πλέον, τα νούμερα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Μυτιλήνη πλέον έχει επιστρέψει σαφέστατα στην κανονικότητα».

Από πλευράς του ο δήμαρχος Μυτιλήνης επεσήμανε: « Το νησί μας, πλέον, μπαίνει σε μία κανονικότητα και μπαίνουμε πια σε μία ανάπτυξη. Ο κόσμος έχει πια εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας για να βαδίσουμε μαζί και να δώσουμε, πλέον, στο νησί μας μία άλλη προοπτική και μία ώθηση, η οποία θα δώσει την παγκόσμια αίγλη και τον πολιτισμό, τον οποίο το νησί μας δικαιούται ».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στην διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει συνολικά 22.207.885,16 ευρώ, από τα οποία 10.415.100 ευρώ αφορούν την χρηματοδότηση 20 έργων υποδομής μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, 5.020.637,00 ευρώ αφορούν έκτακτες επιχορηγήσεις – αποζημιώσεις και 6.772.148,16 αφορούν ενιαία δημοτικά τέλη.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου:

 «Πολύ ζεστή φιλοξενία στο δημαρχείο Μυτιλήνης. Ένα δημαρχείο στο οποίο έχω έρθει πολλές φορές από το 2020, τον Ιανουάριο, πριν από 3 χρόνια, όταν ανέλαβα αυτή τη δύσκολη θέση.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους με πιστέψατε. Με εμπιστευτήκατε, με στηρίξατε, κύριε Δήμαρχε σε αυτή την προσπάθεια, έχοντας βάλει δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Νομίζω πλέον τα νούμερα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Μυτιλήνη πλέον έχει επιστρέψει σαφέστατα στην κανονικότητα. Το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Το Μαυροβούνι, έστω ως μεταβατική δομή, λειτουργεί με τάξη, λειτουργεί με ασφάλεια, λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Βέβαια ο κοινός μας στόχος είναι μέσα στο 2023, να κλείσει το Μαυροβούνι και να μεταφερθούμε σε μια νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή που όπως ξέρετε, είναι στη φάση της υλοποίησης.

Είναι σημαντικό ότι η σημερινή ημέρα αναλώθηκε σε θετικά μηνύματα. Σας ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε, που μαζί περπατήσαμε πολλά έργα τα οποία ολοκληρώνει ή έχει ήδη ολοκληρώσει η Δημοτική Αρχή. Έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συνολικά, θέλω να σας πω το εξής: στο Βόρειο Αιγαίο, όταν το επταετές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- το επταετές- είναι 400 εκατομμύρια, το Υπουργείο Μετανάστευσης αυτήν την τριετία έχει προσθέσει άλλα 50. Το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων, στο Δήμο Μυτιλήνης. Όχι ως αντάλλαγμα, αλλά ως αποζημίωση για την πίεση που δέχθηκαν οι νησιώτες από τις μεταναστευτικές ροές.

Κι αυτό που θέλω να σας συγχαρώ, εκ προοιμίου, είναι η διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων. Και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και είστε ο πρώτος Δήμος που το κάνει και θα ήταν θετικό να το κάνουν και οι άλλοι Δήμοι, ως μήνυμα, να παρουσιάσουν , όχι σε εμένα, αλλά στους δημότες και μέσω των δημοσιογράφων σήμερα, αυτό κάνει ο κ. Κύτελης, τι τελικά έγινε από αυτούς τους ανταποδοτικούς πόρους που κατευθύνθηκαν προς το Δήμο».

 

Ολόκληρη η δήλωση του δημάρχου Μυτιλήνης:

«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που ευτυχώς αφήνουμε πίσω μας, γιατί, όπως θυμάστε, το νησί έζησε δύσκολες καταστάσεις με 27.000 μετανάστες πάνω στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Με 800.000 να αφήνουν το αποτύπωμά τους επάνω στο νησί και να πηγαίνουν όπου δει, αλλά εμείς ως οφείλουμε και εσείς, πιέσαμε και ευτυχώς πέσαμε σε ευήκοα ώτα. Το νησί μας πλέον μπαίνει σε μία κανονικότητα και μπαίνουμε πια σε μία ανάπτυξη, σε μία ανάπτυξη που θα δείτε και εσείς σε λίγο, γιατί ως οφείλατε και εσείς και με τη δική μας πίεση, και το είχαμε ανάγκη και το δικαιούμασταν, να μπούμε πια σε μία αναπτυξιακή προοπτική που, όπως φαίνεται, έχουμε μπει στο τελευταίο διάστημα.

Το νησί μας έζησε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δικαιολογημένα ο κόσμος, αφού αγκάλιασε τους όποιους μετανάστες στο νησί μας, από την άλλη είχε τις ανησυχίες του, είχε τις αγωνίες του και βέβαια έζησε καταστάσεις, τις οποίες δεν ήθελε να ζήσει. Ήθελε οι μετανάστες να φύγουν από το νησί μας, ήθελε πλέον να μπει σε μία κλειστή δομή όλος αυτός ο πληθυσμός, ελεγχόμενη, και βέβαια να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας που ευτυχώς και αυτό, με την αλλαγή της πολιτικής, έγινε.

Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο απαιτήσαμε, ζητήσαμε να γίνει μία κλειστή δομή εκτός κατοικημένης περιοχής και με απόφαση του ΔΣ αυτή αποφασίστηκε να είναι μία δομή έως 3.000 άτομα και έως αυτόν τον βαθμό εμείς θα ανεχτούμε και θα στηρίξουμε, και βέβαια να κλείσει αυτό το αίσχος, αυτή η δομή το Καρά Τεπέ, το οποίο επισκεφθήκαμε πριν από λίγο μαζί και αποτελεί και αυτό ένα στίγμα και αίσχος μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Μετά το κλείσιμο πολλών δομών, όπως είδατε, της Δημοτικής Δομής του Καρά Τεπέ, του ΠΙΚΠΑ, του ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο μας δυσφήμισε παγκοσμίως, των πολλών κατοικιών και διαμερισμάτων μέσα στην πόλη μας, φαίνεται πλέον ότι η πόλη έχει μπει σε μία κανονικότητα. Ο κόσμος έχει πια εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας απέναντι σε εμάς και σε εσάς, και εμείς θα συνεχίσουμε να σας πιέζουμε, δε θα δεχτούμε τίποτα άλλο από αυτά που αποφασίσαμε στο ΔΣ και νομίζω και εσείς κ. Υπουργέ θα είστε σύμφωνος, θα σταθείτε δίπλα μας, για να βαδίσουμε μαζί και να δώσουμε πλέον στο νησί μας μία άλλη προοπτική και μία ώθηση, η οποία θα δώσει την παγκόσμια αίγλη και τον πολιτισμό, τον οποίο το νησί μας δικαιούται, το νησί της Σαπφούς, του Ελύτη.

Καλώς ήρθατε, θα δείτε σε λίγο επί οθόνης, αυτά που με τη δικής σας βοήθεια δώσατε και χρηματοδοτήσατε. Ξεκινήσαμε, υλοποιούμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε. Δε θα σταματήσω όμως εδώ να είστε βέβαιος, θα συζητάμε συνεχώς. Οφείλετε να το κάνετε στο νησί της Λέσβου, αλλά και στα επόμενα νησιά της Σάμου, της Χίου, τα οποία δέχτηκαν και αυτά πιέσεις από το μεταναστευτικό ζήτημα».

 


Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.