ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μάρκου Βροντάδου του Αριστείδη Ζαννίκου

 

Κάτι όχι συνηθισμένο,πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρκου Βροντάδου. Λίγο μετά το γέρσιμο του ήλιου πίσω από το Αίπος, έγινε προβολή ενός εβδομηντάλεπτου βίντεο που, σε μορφή στικακιού, δημιούργησαν ο γράφων το παρόν και ο συνταξιούχος τυπογράφος, φίλος Νίκος Δανιήλ Γεωργούλης.

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής καταγραφής, προβλήθηκε, αρκούντως παραστατικά, η οικογενειακή, σχολική, εκκλησιαστική, κοινωνική, αθλητική και επαγγελματική ζωή των κατοίκων της βόρειας περιοχής του Βροντάδου που καλύπτουν οι Ενορίες Αγίου Μάρκου και Αγίου Νικολάου.(Δασκαλόπετρα). Η έρευνα και τα κείμενα ήταν του γράφοντος, ενώ το μοντάζ, η εκφώνηση και η μουσική επένδυση των κειμένων και των εκατοντάδων φωτογραφιών, ήταν του Νίκου Γεωργούλη.

Η ηλεκτρονική αυτή καταγραφή πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία και με αφορμή την πρώτη, μετά το 1959, συνάντηση συμμαθητριών και συμμαθητών της σχολικής περιόδου 1953-1959, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν γίνει η προβολή του βίντεο.

Αφιερώθηκε στη μνήμη των γονέων μας, των πνευματικών μας πατέρων, των διδασκάλων μας, των εκδημησάντων εις Κύριον συμμαθητών και συμμαθητριών μας και όλων γενικά των συντοπιτών τους οποίους είχαμε γνωρίσει και συναναστραφεί ως παιδιά και μαθητές-τριες του, ως άνω Σχολείου.

Την ηλεκτρονική αυτή δημιουργία, η οποία, σε 55 αντίγραφα, δωρήθηκε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού μας Σχολείου, χρηματοδότησε με πρόθυμη και ευγενική δωρεά του, ο συμπατριώτης μας κ. Αντώνιος Φαράκλας, τον οποίον και ευχαριστούμε δημόσια.

Όσοι και όσες προμηθεύθηκαν το εν λόγω στικάκι μέσα σε ωραία θήκη και με ειδικό εύχρηστο μπρελόκ, ενίσχυσαν οικονομικά τον Σύλλογο Γονέων, προκειμένου, με τις δωρεές αυτές, οι οποίες, κατ’ ελάχιστον ήταν δέκα (10) ευρώ, να καλυφθούν μικροανάγκες τόσο του 3ου Δημοτικού Σχολείου όσο και του παρακείμενου 3ου Νηπιαγωγείου Βροντάδου.

Άξιο καταγραφής είναι ότι, μετά τη διάθεση των πρώτων 55 στικακιών, και επειδή υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) ζήτηση από κατοίκους των Ενοριών Αγίου Μάρκου και Αγίου Νικολάου για την απόκτησή του, ανοίχθηκε κατάλογος ενδιαφερομένων προκειμένου, μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω Σχολείου, να γίνει και νέα παραγγελία, δηλαδή νέα αναπαραγωγή ικανού αριθμού αντιτύπων.

Κλείνοντας, χάρη της ιστορίας, κρίνω σωστό να αναφέρω ότι την προβολή αυτήν, πέραν των συμμαθητών-τριών της τάξης περιόδου 1953-1959, παρακολούθησαν και άλλοι-άλλες απόφοιτοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρκου Βροντάδου κυρίως εκπαιδευτικοί, με πρώτον τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μας κ. Μάρκον πλαισιομένον από τους αιδ. Ιερείς πατέρα Ιωάννη Κουντουριάδη και πατέρα Γεώργιο Λούρο, την Πρόεδρο του Τ.Σ. Βροντάδου, διδασκάλισσα και Δ/ντρια του 2ου Δημοτ. Σχολείου  Ερειθιανής Βροντάδου κ. Μαριάννα Πελαντή, τα μέλη του Τ.Σ. κ. Μάρκο Κάβουρα και κ. Σπύρο Κωστάλα, του Δημοτικούς Συμβούλους κ. Ζαννή Ζαννίκο, κ. Νίκο Νύκτα (πρώην Αντιδήμαρχο) και κ. Κλαίρη Γεομέλου-Κωστάλα (η τελευταία δεν φοίτησε στο Σχολείο Αγ. Μάρκου), την κ. Δέσποινα Βλυσίδου πρ.Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ομηρούπολης, την κ. Δέσποινα Ψώρα-Λούρου, πρ. Πρόεδρο του Τ.Σ. Βροντάδου, τους επίσης αποφοίτους του Σχολείου μας  ιατρούς κ. Αναστάσιο (Τάσο) Τριπολίτη (σημαντικό παράγοντα επί δεκαετίες της Βρονταδούσικης και Χιακής παροικίας της Αττικής) και κ. Μαρία Κουλούρη-Βακαλοπούλου και βεβαίως τον Δ/ντή του 3ου Δημοτ. Σχολείου κ. Κώστα Βούλγαρη, την Δ/ντρια του 3ου Νηπιαγωγείου Βροντάδου κ. Άννα Προυσαλίδου-Κάβουρα μετά μελών του Συλλόγου Γονέων τον οποίον και τις οποίες θερμά ευχαριστούμε για την όλη βοήθεια που μας προσέφεραν.

Ευχαριστούμε και όσους-όσες στήριξαν ή θα στηρίξουν τα Σχολεία μας που, αν και σε καλή κατάσταση, πάντα έχουν ανάγκες,

Θερμές ευχές ενόψει της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.