Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 13%

Πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ εφέτος και μόνιμα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναλύοντας τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 350 εκατομμύρια και αυτό αφορά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ υπερκαλύπτεται κατά 30% η συνολική ελάφρυνση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Συνολικά εκτιμάται ότι 8 στους 10 πολίτες θα δουν από εφέτος, και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μόνο μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει ετήσια αύξηση του ΕΝΦΙΑ που δεν θα ξεπερνά σε κάθε περίπτωση τα 50 ευρώ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ.

Η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει επεκτείνεται στα 100.000 ευρώ περιουσίας, από 60.000 ευρώ σήμερα, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων. Επίσης, αυξάνεται από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας.

Ακόμη, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στον βασικό, αλλά απαλλάσσονται μόνον φυσικά πρόσωπα και υπό προϋποθέσεις ως προς το ύψος της αξίας.

Πηγή:protothema

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.