«Νέο ΕΣΥ»: εργαλείο διάλυσης της Δημόσιας Υγείας

Έκλεισαν δύο χρόνια πανδημίας και η κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας θυμίζει τοπίο μετά από κυκλώνα.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, Το προσωπικό, όσο έχει απομείνει, είναι έτοιμο να καταρρεύσει από την υπεραπασχόληση και τις ελλείψεις.

Ενώ το υγειονομικό προσωπικό θα έπρεπε να έχει αυξηθεί λόγω των έκτακτων αναγκών, η κυβέρνηση το μείωσε με τις αναστολές, με τη λύση συμβάσεων και με το να μην καλύπτει ούτε αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και χρηματοδότησης.

Επίσης, η κυβέρνηση μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, αποκλείοντας όλους τους άλλους ασθενείς από θεραπείες, ακόμα και από αυτές που δεν παίρνουν αναβολή, π.χ. καρκίνους, καρδιακά, εγκεφαλικά κλπ., με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η υγεία τους ή και να πεθαίνουν αβοήθητοι, αν δεν έχουν να πληρώσουν τα τεράστια ποσά που ζητάει ο ιδιωτικός τομέας και τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αναμόρφωση των δομών υγείας, η οποία θα γίνει, υποτίθεται, για την καλύτερη λειτουργία του ΕΣΥ. Ουσιαστικά, όμως, έχει ως μόνο στόχο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση και το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, προβάλλοντας ως κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους, αγνοώντας πληθυσμιακά, εδαφολογικά κλπ. κριτήρια.

Η λειτουργία όσων απομείνουν θα έχει ως κριτήριο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως λύση την σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες, Προβάλλει τα απογευματινά ιατρεία και ετοιμάζει και απογευματινά χειρουργεία, αναγκάζοντας όποιον βρίσκεται στην ανάγκη να βάζει το χέρι στην τσέπη είτε στα «δημόσια» είτε στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση βοηθούμενη από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αφού έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια, διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού χαρακτήρα στην υγεία, και όχι μόνο, στέλνοντας βορά στα μεγαθήρια των παρόχων ιδιωτικής υγείας τους συνταξιούχους και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα αντιδραστικό, αντεργατικό τερατούργημα, το οποίο αποτελεί προετοιμασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης ψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Προβλέπει την πρόσληψη υψηλόμισθων (αποδοχές άνω των 8.000 ευρώ) μάνατζερ στις θέσεις των διευθυντών και γενικών διευθυντών, οι οποίοι θα περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης, ώστε να επιβεβαιωθεί η «εξειδίκευση» και καταλληλόλητά τους για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Ενώ ολόκληρη η τεράστια περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνάει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων, μεταφέρεται στα δόντια των ιδιωτών προς …«αξιοποίηση», μέσω της δημιουργίας ανώνυμης εταιρείας με μέτοχο τον ΕΦΚΑ.

Άλλος δρόμος για τους συνταξιούχους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την μάστιγα της ακρίβειας και την αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει από τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις για τη διεκδίκηση ενός συστήματος υγείας που θα είναι δημόσιο και δωρεάν και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις δυνατότητες της παραγωγής.

ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ»

ΟΧΙ στα Νοσοκομεία Επιχειρήσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.