Νεολαία Ξεμωροχαυνωθείτε! Πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα! του Λευτέρη Πυκνή

Στις 2 Ιανουαρίου του 2016 έχω γράψει το άρθρο μου αυτό στην Παρέμβαση Φίλων του φίλου μου κάπτεν Μιχάλη Καριάμη το οποίο πιστεύω είναι ότι καλύτερο για προβολή την σήμερον ημέρα για επαγγελματικό προσανατολισμό της νεολαίας της Χίου!

Έγραψα 2 Γενάρη 2016: Καλή Χρονιά : σ’ όλο τον κόσμο με ζωντάνια, θάρρος και Υγεία. Στο πρώτο μου γραφτό της νέας χρονιάς θέλω να δώσω χρώμα αισιοδοξίας, έμπνευσης και ανάπτυξης σε τομείς εργασίας. Το χαρίζω στα νιάτα του τόπου μας που δυστυχώς είναι ξαπλωμένα ανάσκελα και κοιτάζουν τον ουρανό με τ’άστρα ή σερφάρουν  στο διαδίκτυο. Με λίγα λόγια θα τους προκαλέσω και θα τους δώσω τα έναυσμα, το ερέθισμα, ίσως και το κίνητρο για κάποια επιλογή εργασίας. Στις 22 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο στις 31 /12/ 2015 ένα χιουμοριστικό άρθρο μου με τίτλο ” ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ ΦΟΥΝΤΩΤΉ ” κάτω στο γιαλό κοντή, με νοσταλγικές νότες και περιγραφές εικονογραφημένο, αλλά συγχρόνως και αναδεικνύοντας ξεχασμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού μας. Για το λόγο αυτό ξεκινώ από τις πηγές αυτές που μπορεί να ασχοληθεί και να δραστηριοποιηθεί η νεολαία μας ασχέτως φύλου και επιστημονικής κατάρτισης διότι η ανεργία είναι ό,τι χειρότερο μας βρήκε ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η Χίος μας είναι το ΚΕΝΤΡΟ του κόσμου, γι’ αυτό έχει και τεράστια πλεονεκτήματα που εμείς οι χαζοί δεν δώσαμε ποτέ μεγάλη σημασία, παρά μόνο στη ναυτιλία και την Μαστίχα και τα τελευταία χρόνια λίγο και στον τουρισμό αλλά ξεκάρφωτα όπου την πάρει, χωρίς προγραμματισμό που να περιλαμβάνει και τομείς άλλων συναφών δραστηριοτήτων . Μοσχοβολούν στο διάβα του Κάμπου τα ξεχασμένα , ξακουστά, από το πάλαι ποτέ εσπεριδοειδή: Μανταρίνια μοναδικά στον κόσμο για την γεύση και το άρωμα τους. Το Χιώτικο μανταρίνι μοναδικό σβήνει και αυτό σαν το Χιακό πρόβατο. Νεράντζια, πορτοκάλια-ματσίτικα- σαγκουίνια- λεμόνια , κίτρα και τόσα άλλα γλυκόξινα φρούτα που πέφτουν και σαπίζουν στο χώμα . Θυμάμαι γύρω στο 1960 πίσω από το ΔΙΑΝΑ στο στενό πίσω από την βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ έσφιζε από ζωντάνια με τις τεράστιες αποθήκες, συσκευαστήρια – χάρτωμα – διαλογή – μέγεθος- καφάσωμα, για να φύγουν με καϊκια για την Οδησσό στη Ρωσία . Υπάρχει αυτή η τεράστια αγορά της Ρωσίας και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που ειδικά τα προϊόντα αυτά είναι περιζήτητα . Τι χρειάζεται όμως; Μια καλή διαλογή, επιλογή μεγέθους, ποιότητος, χαρτώματος σε μικρές συσκευασίες περίπου σαν τα αυγά λίγο μεγαλύτερες, για ράφια και τα ψυγεία των χωρών αυτών . Τώρα υπάρχει και η ψυκτική συντήρηση που δεν υπήρχε τότε.

Κι όμως ταξίδευαν και πήγαιναν στον προορισμό τους μια χαρά . Μπορούν να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο . Δεν θα αναφέρω άλλους τρόπους παραγωγής και συσκευασίας διότι για να κάνεις εξαγωγή προϊόντων χρειάζεται καλή ποιότητα και άριστη συσκευασία . Θα αναφέρω όμως προϊόντα που μπορείτε να καλλιεργήσετε ή να τρυγήσετε από τη μαμά φύση της Χιώτικης γης.

.

Η Ολλανδία πήρε τους βολβούς της λαδάδας- ΤΟΥΛΊΠΑΣ n ( τουρκαλαλάδα ) από τον Ανέμωνα και την έκανε παγκοσμίου φήμης προϊόν . Εμείς τα καταστρέφουμε αντί να τα καλλιεργήσουμε και τα αναπτύξουμε και να δημιουργήσουμε διαύλους εξαγωγικούς . Ο Γιώργος Χαλάτσης άνοιξε παλιές διαδρομές και μονοπάτια στα όρη τα λαγκάδια και τα βουνά και δεν είναι μόνο η περιήγηση . Σ’ αυτές τις διαδρομές και όχι μόνο μπορείτε να ανακαλύψετε και να βρείτε τους κρυμμένους θησαυρούς του τόπου μας που μας προσφέρει περίσσια . Βότανα, ορχιδέες, αρωματικά φυτά, φρασκομηλιά, μάλαθρο, γλυκάνισο, ρίγανη, θυμάρι, χαρούπια (κουντουρούδια ) με το παλαιό κουντουρουδόμελο ,τσίκουδα , φραγκόσυκα, βατόμουρα,  συκάμινα και και δεν ξέρω ακόμη πόσα αλλά από τα εκατοντάδες είδη που ευδοκιμούν και φύονται στον άγιο τόπο μας . Χρειάζεται μυαλό, υπομονή και επιμονή καινοτόμες ιδέες για συσκευασία, εξαγωγικές ενέργειες μέσω των μαραφετιών που καθημερινά  σερφάρετε και καλαμπουρίζετε στο διαδίκτυο, για να μην πω τι άλλο κάνετε! Ο δάσκαλος Κώστας Παπαδόπουλος θεσμικός αντιπεριφερειάρχης μεταφορών μίλησε στη συνέντευξη Αυτοπροσώπως για τα κελάρια των προγόνων μας με τα πιθάρια γεμάτα καρπούς- λάδια κ.λ.π. Αυτά τα κελάρια με σωστή καλλιέργεια μπορούν να ξαναγεμίσουν να παραχθούν στη γη μας να συσκευαστούν και να εξαχθούν.

Δεν θα αναφερθώ σε ζαρζαβατικά γιατί υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας . Υπάρχουν όμως τα άνυδρα ντοματάκια , καθώς επίσης και τα ξεχασμένα Βαβυλούσικα πολύχρωμα λαλαδάκια ,οι βιορέτες και τα ζουμπούλια, οι κουρμάδες, οι ελιές, το λάδι, τα σύκα, τα αμύγδαλα, τα πικραμύγδαλα ,κ.λ.π. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Υπάρχει βέβαια και το Χιώτικο πρόβατο,η κτηνοτροφία, οργανωμένη και σύγχρονη που μπορεί να αποδώσει στο δευτερογενή τομέα. Τα Χιώτικα γλυκά και τα ποτά έχουν μπει σε καλό δρόμο πιστεύω όπως και τα προϊόντα μαστίχας. Αλλά πάντοτε χρειάζονται νέες καινοτομίες για νέα προϊόντα. Αν αναζητήσουμε πάνω στην ξεχασμένη γη μας θα βρούμε πολλούς τομείς να δραστηριοποιηθούμε, απλώς χρειάζεται όρεξη για δουλειά, πείσμα και θέληση. Έχουμε τεράστια βουνά, ΙΣΟΠΕΔΏΣΤΕ  ΤΑ!

Και αυτά έχουν πρώτες ύλες από μάρμαρο, πέτρες, χαλίκι και άμμο που μπορεί να γίνει εξαγωγή. Με οικολογική μέθοδο και αποκατάσταση . Τέλος θα κλείσω με τον ΙΑΜΑΤΙΚΌ , σπηλαιολογικό, εκκλησιαστικό, μοναστηριακό, βυζαντινό, αρχαιολογικό τουρισμό που μπορεί να αναπτυχθεί και να έχουμε ξένους στο νησί μας χειμώνα καλοκαίρι . Οι Ευρωπαίοι αναζητούν ιαματικές πηγές για θεραπευτικούς λόγους το χειμώνα . Τα λουτρά των Αγιασμάτων είναι από τα καλύτερα του κόσμου από θεραπευτικής ενέργειας και λουτροεγκαταστάσεων . Εάν χτιζόταν με ιδιωτική πρωτοβουλία φυσικά κάποια πεντάστερα θέρετρα στην Κέραμο  και γινόταν σωστές εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, πιστεύω ότι τα κρουαζιερόπλοια θα γέμιζαν αυτά τα θέρετρα και θα δούλευαν εκατοντάδες Χιώτες. Υπάρχουν πολλοί τομείς ανάπτυξης πρωτογενείς και μεταποίησης, Φροντίστε να τους ανακαλύψετε και να δείτε αν κάποια πλουτοπαραγωγική πηγή σας ταιριάζει και μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε και να διαπρέψετε. Πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα ! Χρειάζεται Μυαλό, υπομονή και πολύ δουλειά!

Χίος 2/01/ 2015 τότε!

Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά και αισιοδοξία!

Χίος, 30 Δεκεμβρίου 2019

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.