Ν. Μηταράκης: “Θέλω να δω τη Χίο να αλλάζει και αυτό επιδιώκω”

Συνέντευξη του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου

 

Καλεσμένος στην εκπομπή  «Χωρίς φόβο αλλά με Πάθος» του Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου, που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τετάρτη στις 12.30, ήταν αυτή την φορά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κος Νότης Μηταράκης.

Ο  κος Μηταράκης από την αρχή της συνέντευξης με τον Κων/νο Κυδώνη εξέφρασε την επιθυμία του να βρίσκεται πολύ περισσότερο χρόνο στην Χίο κοντά στον Χιώτη και τα προβλήματά  του, αλλά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του στην Κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει όσο θα ήθελε.

Για το θέμα του Κορωνοϊού δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο δρόμο προς την επιστροφή στην κανονικότητα με την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Η δύναμη είναι στα δικά μας χέρια πλέον. Μπορούμε με τον εμβολιασμό να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό και έτσι να προστατέψουμε τις οικογένειές μας, εμάς τους ίδιους, τους συμπολίτες μας αλλά, στα νησιά, και την οικονομία τους που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Ευτυχώς στην Χίο το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Γίνονται εμβολιασμοί στα ΚΥΤ σε όποιους το επιθυμούν, το Νοσοκομείο Χίου έχει ανταποκριθεί πολύ καλά όχι μόνο στους εμβολιασμούς αλλά και στα ραντεβού των Εξωτερικών Ιατρείων στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν κάποιοι ενώ από δύο covid κλίνες στην αρχή της πανδημίας τώρα έχουν γίνει 29.»

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και όλη του η οικογένεια έχουν εμβολιαστεί και προτρέπει τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Κάποιες σοβαρές παρενέργειες είναι πολύ λίγες στατιστικά μπροστά στα οφέλη που δίνουν τα εμβόλια, ενώ κάποια μικρή ατονία που κι εκείνος αισθάνθηκε ήταν πρόσκαιρη και πέρασε μετά από λίγες ώρες. Ίσως κάποια στιγμή να χρειαστεί να γίνει και μια τρίτη δόση εμβολίου μετά από μήνες, ώστε να αποκτηθεί ανοσία στις καινούργιες μεταλλάξεις, όπως κάνουμε και με το εμβόλιο της γρίπης.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι οι ροές στην Χίο έχουν μειωθεί κατά 97% από το προηγούμενο 12μηνο που μπήκαν 9.000 άτομα ενώ φέτος (τελευταίοι 12 μήνες) αυτός ο αριθμός είναι μόνο 230. Πέρυσι στην ΒΙΑΛ βρίσκονταν 6.000, ενώ τώρα 700, ενώ άλλα 300 άτομα που διαμένουν σε διαμερίσματα «έχω δώσει εντολή να μεταφερθούν από αυτά και να κλείσουν τα διαμερίσματα μέσα στο Καλοκαίρι και όχι τέλος Νοεμβρίου που ήταν ο σχεδιασμός».

Όπως δήλωσε σχετικά «Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, κάνει φύλαξη των συνόρων και έχει αντιμετωπίσει την Πανδημία ως όφειλε και προχωρά στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ δημιουργώντας νέα, ελεγχόμενη δομή  εκτός αστικού ιστού, στο Θόλος».

Για τις επιστροφές-απελάσεις είπε ότι αυτό είναι το στοίχημα του 2021 μαζί με την ολοκλήρωση των νέων δομών. Ήδη πέρυσι έφυγαν 11.500 άτομα μέσω απελάσεων, εθελοντικής επιστροφής  και διμερών συμφωνιών. «‘Εχουμε καταφέρει να φεύγουν περισσότεροι από όσοι έρχονται . Τον Μάρτιο 2020 αναβαθμίσαμε την ασφάλεια των συνόρων στον μέγιστο βαθμό με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ενώ η αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ, μας καταγγέλλει σαν Χώρα στα διεθνή forum γιατί φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η Συντονιστική Επιτροπή εδώ στην Χίο: να μην υπάρχει φύλαξη συνόρων, να έρχονται όσοι θέλουν όπως το 2015 αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φεύγουν για την Αθήνα και ας γεμίσει όλη η Ελλάδα! Δεν τους ενδιαφέρει».

«Εγώ επιλέγω να είμαι χρήσιμος στην πολιτική και όχι ευχάριστος. Θέλω να βοηθήσω στην λύση του Μεταναστευτικού και να αφήσω πίσω μου ένα θετικό αποτύπωμα από το πέρασμά μου στην ενεργό πολιτική της Χίου. Το πρόβλημα δεν θα τελειώσει έτσι απλά. Είμαστε στα σύνορα. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά τουλάχιστον να μην είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Νησιού» δήλωσε.

Για το θέμα των ΜΑΤ που ήρθαν στην Χίο το Φεβρουάριο του 2020 ο κος Μηταράκης είπε ότι και για εκείνον αυτή ήταν μια περίοδος δύσκολη με πολύ μεγάλη ένταση και στενοχώρια. «Εκείνη την δεδομένη στιγμή είχαμε την πίεση της Τουρκίας που τελικά εκδηλώθηκε στον Έβρο, είχαμε μια Πανδημία να έρχεται και μια ΒΙΑΛ σε οριακή κατάσταση. Τα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζαμε σαν Κυβέρνηση ήταν τεράστια και έπρεπε να κάνουμε κάτι γρήγορα. Από κει και ύστερα νιώθω κι εγώ μια βαθειά πίκρα για όσα τελικά συνέβησαν που θα μείνει μέσα μου πολύ μετά από την αποχώρησή μου από τα βουλευτικά έδρανα».

Για το θέμα του Θόλους δήλωσε ότι όπως είναι τα πράγματα πλέον, αυτή είναι η καλλίτερη θέση για την νέα δομή γιατί είναι γεωγραφικά και κλιματολογικά σε μια «υποφερτή» περιοχή, εκτός αστικού ιστού και που τελικά μπορεί να ελεγχθεί αρκετά αποτελεσματικά. «Η μη λύση θα είναι πολύ χειρότερη από την λύση του Θόλους. Ο χώρος αυτός θα είναι αυτονόητα Ελληνικός. Είναι ψέματα όσα διαδίδονται από κάποιους για το αντίθετο. Ας αφήσουμε το Μεταναστευτικό πίσω μας, μην το συντηρούμε , πρέπει να πάμε μπροστά!».

Για τις χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο κος Μηταράκης είπε ότι κάθε χρόνο δίνονται 50 εκατομμύρια Ευρώ στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το βάρος του Μεταναστευτικού «όχι ως καθρεφτάκια όπως λένε κάποιοι αλλά σαν μια υποχρέωση του κράτους να αποζημιώσει τις τοπικές κοινότητες, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ προς αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν αυτή την πίεση. Έτσι χρηματοδοτούμε  διάφορα έργα στα νησιά πχ κατασκευή δρόμων, επιδιορθώσεις κτιρίων και σχολείων, παρεμβάσεις σε μικρά φράγματα κλπ. Πρόσφατα δώσαμε στον Δήμο Χίου 600 χιλιάδες Ευρώ και ανάλογα ποσά στην Μυτιλήνη και Σάμο».

Για τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά ανέφερε ότι πράγματι υπήρξαν περιπτώσεις που συνέβαλαν στα κυκλώματα λαθροδιακίνησης αλλά τώρα με την μείωση των ροών δεν έχουν πλέον χώρο δράσης. Το Υπουργείο έχει κάνει τους ελέγχους που πρέπει όπως το Λιμενικό και η Ελληνική Αστυνομία και θα υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση και ενεργοποίηση του Μητρώου Μ.Κ.Ο. «Βέβαια δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί. Πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν αποτελεσματικά-κυρίως στον τομέα υγείας- στην αντιμετώπιση της Κρίσης».

Όσον αφορά τον νησιωτικό ΦΠΑ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνδέσει την μείωση του νησιωτικού ΦΠΑ με τις ροές των μεταναστών. Ήταν μια μνημονιακή δέσμευση που υπέγραψε και έτσι, σύμφωνα με αυτήν, σε όλα τα νησιά θα γίνονταν αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς αφού πλέον δεν υπάρχει μεταναστευτική «συμφόρηση» σε αυτά. Αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα το αποτρέψει και είναι θέληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δούμε συνολικά το θέμα και να προσπαθήσουμε να υπάρξει μια μόνιμη λύση απευθυνόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. την αποσύνδεση ώστε να παραμείνει ο ΦΠΑ σταθερά μειωμένος στα πέντε νησιά που επλήγησαν από το Μεταναστευτικό.

Το 2023 θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Το 2023 θα είμαι ξανά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και θα διεκδικώ την δεύτερη βουλευτική θητεία. Δεν θέλω το φυλλάδιο μου του 2023 να είναι μια απλή αντιγραφή του φυλλαδίου του 2019. Το 2019 το φυλλάδιο μου αναφερόταν σε έργα ημιτελή με στόχο σε αυτή τη θητεία να ολοκληρωθούν, έτσι λοιπόν δεν επιτρέπω στον εαυτό μου το 2023 να λέω τα ίδια. Το αεροδρόμιο πλέον ολοκληρώθηκαν μια σειρά έργων προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και μετά από αυτό μπαίνει ο εργολάβος και κάνει το διάδρομο του αεροδρομίου, εκμεταλλευόμενοι της απαλλοτριώσεις. Επίσης μέσα στο 2021 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση και ολική ανακαίνιση του κτιρίου του αεροδρομίου της Χίου» ανέφερε ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Για το Δικαστικό Μέγαρο Χίου ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο παραλάβαμε το έργο, βρήκαμε χρηματοδότηση, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, βρέθηκε ανάδοχος και το έργο γίνεται. Επίσης προχωρούν και οι διαδικασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου του Πρωτοδικείου Χίου».

Για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, τον Ιούλιο θα είναι στη Χίο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός, ο οποίος θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του έργου. Τώρα ολοκληρώθηκε η στατική μελέτη επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για να τελειώσουμε το έργο του φράγματος.

Η τελευταία εκκρεμότητα μας είναι το λιμάνι της Χίου. Ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κυριάκος Ζωάνος κάνουν μια πολύ καλή δουλειά στην ολοκλήρωση του master plan. Συνολικά όλα αυτά τα έργα μέχρι το 2023 θα μας δώσουν μια πολύ καλή εικόνα για το νησί μας, τη Χίο μας.

«Θέλω να συνδυάσω αυτή τη θητεία αφενός με την πρόοδο του μεταναστευτικού, και αφετέρου αυτά τα έργα που τόσα χρόνια δεν προχωράνε να τα δω πια να ολοκληρώνονται» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Υπουργός Μεταναστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης στο Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.