Στ. Κάρμαντζης: «Όλοι εκείνοι που κουνάνε σήμερα το δάκτυλο είναι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να κάνουν το ένα – Εμείς θα τα κάνουμε όλα και αν δεν προλάβουμε σε αυτή τη θητεία, θα τα ολοκληρώσουμε στην επόμενη»

 

Συνέντευξη του Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου

 

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χωρίς φόβο αλλά με πάθος» του Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου, που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τετάρτη στις 12.30, ήταν ο Δήμαρχος Χίου, κος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Εξ αρχής ο κος Κάρμαντζης είπε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι εργάζεται από τα δεκατρία του χρόνια με τριάντα εννέα χρόνια ένσημα συνολικά και δήλωσε μετά από σχετικές παρατηρήσεις και ερωτήσεις του Κ. Κυδώνη ότι:

«Παρότι η Λέσβος και η Σάμος κατάφεραν να μην είναι ένας δήμος ολόκληρο το Νησί, εγώ θεωρώ ότι η Χίος δεν πρέπει να διασπαστεί σε περισσότερους Δήμους. Πριν από αυτό στην Χίο είχαμε οκτώ Δήμους και είδαμε τι συνέβαινε. Βέβαια υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων και στην γραφειοκρατία και αλλού».

Σχετικά με τα χρήματα που αντλεί και διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου υποστήριξε ότι «ο Δήμος δεν είναι  μηχανή να κόβει χρήματα. Είμαστε όμως υπερήφανοι γιατί μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 10% για τους ιδιώτες και κατά 20% για τους επιχειρηματίες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Βέβαια οι αντιπολιτεύσεις είχαν και πάλι παράπονο και προχώρησαν σε ενστάσεις οι οποίες καθυστέρησαν τις διαδικασίες αλλά ο δημότης να είναι σίγουρος ότι θα μειωθούν στο μέλλον και άλλο τα ανταποδοτικά με γενναία μείωση και ότι από του χρόνου θα δει διαφορά στους λογαριασμούς του».

Για την μέχρι τώρα θητεία, τα έργα, τις επιθέσεις που δέχθηκαν αλλά και το όραμα για τα επόμενα χρόνια ο Δήμαρχος Χίου σημείωσε τα εξής: «Έχουμε τριανταένα μήνες ακόμα μπροστά μας, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας γι’ αυτό θα ζητήσουμε και δεύτερη τετραετία από τους δημότες μας».

«Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας δεχόμαστε επιθέσεις και από τις έξι αντιπολιτεύσεις που ενωμένες μας κάνουν πόλεμο. Δίνουν παλαμιές στην θάλασσα. Μας κατηγορούν για αδιαφάνεια, για απευθείας αναθέσεις, τις οποίες εν τέλει επιτρέπει ο νόμος. Άρα δεν είναι ατασθαλίες! Δεν τολμούν να πουν κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν ψέμα αλλά και ποινικά κολάσιμο..Λένε δεν είναι ηθικό. Άρα κατηγορούν  τον νόμο ότι δεν είναι ηθικός, όμως οι νόμοι είναι τα εργαλεία μας. Αν κάτι δεν είναι σωστό ας κάνουν προσφυγή. Έτσι κι αλλιώς έχουν κάνει πάρα πολλές από αυτές. Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο. Παράγουμε έργο και κυβερνάμε αποτελεσματικά το σκάφος που λέγεται Χίος παρά τις δυσκολίες που μας δημιούργησε η Απλή Αναλογική. Κάλεσα τον κο Βουρνού και τον κο Καραβασίλη να συνεργαστούμε. Στον κο Καραβασίλη μάλιστα είχα προτείνει την Αντιδημαρχεία του Μεταναστευτικού. Δεν δέχτηκαν. Φαίνεται είναι ευκολότερο να πετροβολάς και να πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα. Μόνο που στον ήλιο λάσπη δεν κολλά. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας αν και ταλαιπωρούμαστε από έναν καθημερινό πετροπόλεμο που είναι λυσσαλέος».

Για τις προσλήψεις που έγιναν λόγω covid ο κ. Κάρμαντζης ανέφερε: «Ξέρετε, δώσαμε δουλειά σε κάποιους. Μακάρι να μπορούσαμε σε περισσότερους. Όσον αφορά τις αναθέσεις έργων έχω να πω ότι είναι νόμιμες. Κάνουν τα πράγματα να τρέχουν γρηγορότερα και εδώ που τα λέμε αναθέσεις έκαναν και κάποιοι, όταν ήταν στην ανάλογη θέση και που τώρα ωρύονται. Στο επόμενο διάστημα συμβασιοποιούνται έργα 22 εκατομμυρίων Ευρώ. Ξεκινά η ασφαλτόστρωση της πόλης και των  πέριξ (Βροντάδος κτλ)  προϋπολογισμού  1,6 εκατομμυρίων  ευρώ, ξεκινά η  οδός Χρήστου στο αεροδρόμιο που παραλίγο να χαθεί, ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα Καλοπλύτη, Μεστών και Αγ. Ειρήνης. Ήταν έργα τα οποία χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν αλλά εμείς πιέσαμε για να ολοκληρωθούν, βέβαια και με την βοήθεια του Βουλευτή του κου Μηταράκη».

«Στα χέρια της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη δεν έσκασε κανένα έργο και συνεχίζουμε. Στο επόμενο διάστημα προχωράμε την ανάπλαση του δημοτικού κήπου με 4 εκατ., μονάδα εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Βέσσας 4 εκατ., έργα στον αθλητισμό, εκεί που γίνεται μια κοσμογονία».

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του νησιού, όπως ο Περιφερειάρχης, αλλά και ο βουλευτής Χίου και Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε «Συνεργάζομαι με όλους και κυρίως με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη, ο οποίος απολαμβάνει της γενικής εκτιμήσεως στην Κυβέρνηση, έχει φίλους και εγώ οφείλω να τον εκμεταλλευτώ για το καλό της Χίου. Ανάλογη συνεργασία οφείλω να έχω, και έχω, με τον τον Περιφεριάρχη κο Μουτζούρη».

Στη συνέχεια ο κ. Κάρμαντζης σχετικά με τον κορωνοϊό πρόσθεσε «Η Δημοτική μας Αρχή πέτυχε με την διαχείριση του COVID. Βοηθήσαμε το Νοσοκομείο με εκατό χιλιάδες ευρώ και όχι μόνο, κάναμε ότι μπορούσαμε. Δώσαμε δουλειά σε κόσμο».

Ο Δήμαρχος Χίου δεν δίστασε να σχολιάσει και το μείζον ζήτημα της επικαιρότητας το μεταναστευτικό καθώς και τη νέα δομή στο Θόλος λέγοντας: «Για τους μετανάστες πρέπει να θυμόμαστε ότι έβαλα πλάτη ως Αντιπεριφερειάρχης πολλές φορές για να μην διαλυθεί η Χίος. Θυμάστε μια βραδιά με βροχή που άνοιξα την Περιφέρεια και βρήκαν καταφύγιο 800 γυναικόπαιδα. Σήμερα, η θέση μας είναι σαφέστατη η οποία έχει ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο: μια δομή 500 ατόμων, εκτός αστικού ιστού, να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και να μην υπάρχει μόνιμη παραμονή. Πρότεινα τις Μπαμπακιές στο μέσω του πουθενά. Οι αντιπολιτεύσεις αρνήθηκαν. Εγώ δεν ήθελα το Θόλος. Αν θα γίνει τώρα εκεί είναι ευθύνη των αντιπολιτεύσεων».

«Η ΝΔ τήρησε τις υποσχέσεις της στο μεταναστευτικό. Έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα. Γίνεται φύλαξη των συνόρων, οι περισσότεροι έφυγαν από τα Νησιά κτλ. Όμως είδατε τι έγινε πριν λίγο καιρό στην Θέουτα της Ισπανίας. Δεν θέλουμε τις καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν να γίνουν ξανά. Ό μη γένοιτο αν όμως συμβεί κάτι στο μέλλον,  εμείς πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι, να έχουμε κάποιο χώρο ώστε να μην γεμίσει πάλι η Πλατεία και ο Κήπος γιατί όλοι αυτοί που φωνάζουν τώρα, ξέρετε τι θα πουν; Δήμαρχε κάνε καλά εσύ τώρα! Δεν θα δεχόμουν να δω ξανά τέτοιες καταστάσεις στην Πλατεία, στον Κήπο, στο Δημαρχείο ή στην Σούδα».

Επίσης, ο κ. Κάρμαντζης καλεσμένος στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 Αιγαίου αναφέρθηκε και στα έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή πρόκειται να προγραμματιστούν στη Χίο. Για τις δημοτικές τουαλέτες ανέφερε ότι ανακατασκευάστηκαν και είναι πλέον άλλη η εικόνα τους και όταν γίνει και η ανάπλαση του κήπου θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που σήμερα αντικρίζουμε. «Οι τουαλέτες της οδού Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν και θα δοθούν τις επόμενες ημέρες σε χρήση. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και χημικές τουαλέτες για να βοηθήσουμε την κατάσταση στην πόλη της Χίου. Φωτίζουμε δρόμους και στενά δρομάκια της πόλης της Χίου».

Για το σιντριβάνι και το συνολικό αυτό έργο ο Δήμαρχος Χίου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα όραμα δικό του, συγκεκριμένα ανέφερε «έχω κατηγορηθεί ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα για αυτό το έργο» και ανέφερε πάνω σε αυτό ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο απλό και οικονομικό. Πρόκειται όμως για μια προεκλογική υπόσχεση δική μου και θέλουμε ένα σιντριβάνι που θα υπάρχει στη Χίο θα είναι σήμα κατατεθέν και θα υπάρχει τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια στη Χίο. Το κόστος του μπορεί να είναι 70-75.000 ευρώ και πιστεύω τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί, θα έχει μηχανισμό που θα τρέχουν τα νερά με χρώματα και μουσική. Μέσα από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να εντάξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Χίο την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου με το ποσό των 3.801.980 ευρώ, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη του αναδόχου για την υλοποίηση του».

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, απεύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στον Περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη για τη μέριμνα ένταξης  στο ΕΣΠΑ ενός τόσου μεγάλου έργου για το νησί μας.

«Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων για τον τόπο και τους ανθρώπους μας» ανέφερε σε δήλωσή του.

Σχετικά με τα ετοιμόρροπα σπίτια δήλωσε ότι είναι θέμα νόμου και όχι θέμα της δημοτικής αρχής. «Σε πολλές περιπτώσεις ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει. Σε συνεργασία με την πολιτεία γίνεται προσπάθεια να βελτιώσουμε τους νόμους για να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα του οποίοι οι λύσεις του είναι δύσκολες και πρέπει και οι ιδιώτες να κάνουν τη δική τους προσπάθεια και να δίνουν την απαραίτητη προσοχή».

Για τις λακκούβες σημείωσε ότι «θα δοθούν συνολικά 1.600.000 ευρώ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε λακκούβες για το οδικό δίκτυο του νησιού για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να κλείσουν. Κατά Αύγουστο – Σεπτέμβρη θα φανεί η μεγάλη αλλαγή. Γίνονται έργα μια δύσκολη περίοδο, αυτή την καλοκαιρινή, για αυτό ζητάμε την κατανόηση όλων των πολιτών».

Για τα χωριά αλλά και την πόλη της Χίου ανέφερε ότι τώρα λόγω της καλοκαιρινής περιόδου με αμείωτο ρυθμό προχωρούν οι χορτοκοπές και στο βόρειο αλλά και στο νότιο τμήμα του νησιού. «Η Υπηρεσία Καθαριότητας προχωρά ακάθεκτη και στις παραλίες με καθαρισμούς. Το Ιωνικό κολυμβητήριο μέχρι τον Οκτώβρη θα είναι ολοκληρωμένο παράλληλα με τους ξενώνες που στεγάζοντας σε ετοιμόρροπα κτίρια, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουμε συμβασιοποιήσει τα τρία αντιπλημμυρικά έργα Μεστά, Καλοπλύτη, Αγία Ειρήνη, τα οποία ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η οδός Ιωάννου Χρήστου προχωράει καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση. Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για την ολοκλήρωση του αεροδρομίου. Για πρώτη φορά γίνονται παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές και σχολικά κτήρια, βαψίματα επισκευές κτλ. Όλοι μπορούν να δουν τώρα ότι γίνονται διαρκείς αλλαγές γύρω από αυτά τα προβλήματα, διότι εμείς μιλάμε με έργα και με αποτελέσματα».
Για το ειδικό σχολείο δήλωσε ότι αυτό ήταν το πρώτο έργο που έβαλε στο τεχνικό πρόγραμμα και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέα διότι αυτό το έργο προχωράει. Τέλος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης έκλεισε τη συνέντευξη αυτή λέγοντας πως «Όλοι εκείνοι που κουνάνε σήμερα το δάκτυλο είναι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να κάνουν το ένα. ζητούν από εμάς να τα κάνουμε όλα και έτσι θα γίνει. Όλα θα τα κάνουμε, και επειδή δεν θα προλάβουμε να τα κάνουμε στην πρώτη θητεία θα τα κάνουμε τη δεύτερη θητεία που θα μας δώσει απλόχερα ο τόπος την εμπιστοσύνη του».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.