Ξέρετε τι είναι η βατσίνα; Γράφει ο Στέλιος Κανάκης.

 

Πολλοί άνθρωποι – κυρίως μεσήλικες την φέρουν ακόμη στο μπράτσο τους ή στον μηρό τους. Αυτοί είναι οι τυχεροί, οι επιζώντες από έναν θανατηφόρο ιό. Πρόκειται για το σημάδι του εμβολίου της ευλογιάς. Μια θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια που αποδεκάτιζε τον πληθυσμό κι άφηνε τους επιζώντες παραμορφωμένους.

Με τον συστηματικό εμβολιασμό, πολλές φορές υποχρεωτικό (εμμέσως ή αμέσως), μπόρεσε η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από φοβερές ασθένειες που σήμερα γνωρίζουμε, πλέον, μόνο ως ονόματα. Κοκκύτης, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ερυθρά, ευλογιά, χολέρα, τέτανος…

Δυστυχώς, κάποιοι που φέρουν τη βατσίνα – σημάδι ανεξίτηλο πως σώθηκαν εξ αυτής, σπεκουλάρουν σήμερα, εκμεταλλευόμενοι ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός στην επιστήμη και την εκμετάλλευσή της για τα κέρδη του και τους σκοπούς του. Παραδόξως (τουλάχιστον) όμως, αυτές οι αιτιολογημένες ανησυχίες, αλλά και αυτή καθαυτή η απανθρωπιά και ο εγγενής παραλογισμός του συστήματος, καθώς και η γενικότερη θέση τους στο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν τους στρέφει πάση θυσία, βουλήσει και δυνάμει ενάντιά του.

Με ανόητα φληναφήματα και παράλογους συσχετισμούς, οι φαιδροί και δυστυχείς, αλλά άκρως επικίνδυνοι φτάνουν να παραπέμπουν μέχρι τη… Δίκη της Νυρεμβέργης.

Φωτογραφία: Η γνωστή γελοιογραφία του Τζέιμς Γκιλρέι (1802) που συνοδευόταν με τη λεζάντα:

«Το αγελαδοσημάδι ή τα θαυμάσια αποτελέσματα του νέου εμβολιασμού!».

Στέλιος Κανάκης.

Συγγραφέας-καθηγητές Μ.Ε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.